Dieta Kwaśniewskiego – jadłospis i na czym polega

28 maja 2022, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Twórcą tej diety jest znany polski lekarz i dietetyk z sanatorium w Ciechocinku doktor Jan Kwaśniewski, który uważa, że wszelkie produkty zwierzęce (drób, wieprzowina, wołowina, podroby, smalec, tłuste zawiesiste sosy i sery) można spożywać bez ograniczeń, przy czym koniecznie należy zrezygnować z cukru, owoców i słodyczy, czyli eliminować węglowodany. Autor diety bierze pod uwagę stosunek tłuszczów, białka i węglowodanów w produktach, i dlatego najzdrowsza opcja według niego to taka, kiedy na 1 gram białka przypada około 3 gram tłuszczu i 0,5 gram węglowodanów.


Według Kwaśniewskiego, w jadłospisie przeciętnego Polaka jest za dużo produktów roślinnych, bogatych w węglowodany. Według niego właśnie te produkty, a niei jaja, tłuszcze zwierzęce i potrawy mięsne są przyczyną nadwagi i wysokiego poziomu cholesterolu, powodującego miażdżycę naczyń krwionośnych. Okazuje się więc, że osoby które stosują dietę Kwaśniewskiego tak naprawdę szybko chudną, mimo że spożywają tłuste pokarmy. Mimo wszystko dieta Kwaśniewskiego jest uznana w środowisku lekarskim za dość kontrowersyjną, i niewielu lekarzy ją poleca.

Najważniejsze zasady:

Należy spożywać 3 posiłki dziennie, np: na śniadanie jajecznicę na bekonie, na obiad – soczystą golonkę lub pieczone mięso (kurczak, kaczka, gęś itp), na kolację – zapiekankę z żółtego sera, szynki i jaj. Dieta oparta jest na jajach, produktach mlecznych i mięsie, bardzo ważne są również sery, ale jedzone bez pieczywa, za to ze śmietaną i masłem lub majonezem. Codzienna porcja mięsa to około 100-200 gram. Jeśli spożywamy chude mięso to musimy dodać do niego tłuszcze, czyli jeśli podajemy kurczaka, faszerujemy go boczkiem. W ciągu dnia wolno dostarczyć organizmowi maksymalnie 50 gram węglowodanów. Spożywanie owoców i warzyw jest wskazane, ale w bardzo małych ilościach (około 300 gram), przy czym wykluczamy banany, gruszki , jabłka – czyli te najsłodsze owoce. Unikamy również potraw mącznych i chleba.

Oto spis produktów zalecane podczas diety Kwaśniewskiego

– tłuszcze zwierzęce – smalec, słonina, boczek
– jaja kurze (głównie żółtka) – przynajmniej 4 jaja na dobę
– tłuste sery – żółte i białe, jaja
– podroby
– galarety mięsne
– mięso – najlepiej tłusta wieprzowina
– wędliny podrobowe (salcesony, pasztety)
– tłuste ryby – łosoś, halibut, ryba maślana, karp – usmażone na smalcu
– tłusty drób (gęsi, kaczki)
– majonez, pełne mleko, śmietana (1/2 litra dziennie)
– napoje bez cukru

spis produktów, których należy unikać:

– cukier i słodycze
– owoce ( jabłka) oraz przetwory czyli powidła, konfitury, dżemy
– miód
– ryż i kasze
– chleb i inne pieczywo
– gotowane ziemniaki
– potrawy mączne (makarony, kluski, ciasta)
– rośliny strączkowe (groch, fasola)
– słodkie napoje

Oto propozycja na jadłospis według diety Kwaśniewskiego:

 

śniadanie (kilka propozycji śniadań)

  • jajecznica na boczku (15 dag boczku, 2 jaja, 1 żółtko)
  • omlet z 3 jaj z zielonym groszkiem, szklanka herbaty z cytryną lub bez
  • herbata bez cukru
  • 1 placek ze śliwkami

obiad (kilka propozycji do wyboru)

  • 1,5 szklanki białego barszczu z kiełbasą, plastrami boczku wędzonego i 1 plasterkiem słoniny, 30 % śmietaną i jajem
  • 40 dag golonki ugotowanej z przyprawami (golonkę zalej zimną wodą, dodaj włoszczyznę, cebulę, kolendrę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz – gotuj do miękkości), podawana z chrzanem
  • 1 szklanka bulionu z 2 żółtkami, 1 plaster pieczeni karkowej, 1 porcja frytek smażonych na smalcu, 2 łyżki marchwi zasmażanej z 2 łyżkami masła

kolacja (do wyboru)

  • 2 jaja i 5 łyżek masła rozmieszane w 1 szklance pełnego mleka
  • 20 dag galaretki z nóżek wieprzowych
  • 1 kanapka z macy, kawa lub herbata bez cukru

przepis na placek ze śliwkami

– 45 dag śliwek
– 1 łyżka wody
– słodzik
– 4 cienkie kromki chleba
– 2 łyżki masła

śliwki przekrój, wydryluj, włóż do rondla i zalej wodą, dusić do miękkości, dosłodzić słodzikiem do smaku, chleb posmarować masłem, 2 kromki ułożyć na dnie naczynia, przykroić odpowiednio aby przylegało do ścianek naczynia. Włożyć  śliwki, pozostałe 2 kromki pokroić na cienkie paski i położyć na śliwkach, piec około 40 minut w temp. 200 C, aż do nabrania złotego koloru.

 

Zobacz również:

  1. Odchudzająca zupa
  2. Najczęstsze pułapki jedzeniowe
  3. Czy wiesz ile powinnaś ważyć?
  4. Jajka w dietach odchudzających
  5. Najgroźniejsze jedzenie świata