Co jeść, aby mieć zdrowe paznokcie?

4 października 2017, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Jeżeli chcesz aby Twoje paznokcie były piękne i błyszczące musisz wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w żelazo, wapń, biotynę, wit. A, kwas foliowy i witaminy z grupy B oraz krzem, cynk i magnez, a także nienasycone kwasy tłuszczowe.

1 (1)

Bogate w żelazo są: czerwone mięso, podroby, żółtko jaja, szpinak, natka pietruszki, ziarno soi, ziarno soczewicy (czerwonej i zielonej), płatki zbożowe (nie przetworzone), zarodki pszenne, kasze (jaglana, gryczana) pestki dyni i słonecznika, siemię lniane.

Wapń występuje w dużych ilościach w mleku i jego przetworach.

mleko

Biotynę można znaleźć w wątrobie, orzechach włoskich i ziemnych, mące sojowej, żółtku jaj, krabach, migdałach, sardynkach, grzybach, brązowym (naturalnym) ryżu, mące pełnoziarnistej, szpinaku, marchwi i pomidorach.

brokuly

Kwas foliowy znajdziemy w warzywach liściastych, szczególnie zielono listnych (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, brukselka), a także w pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, brokułach, orzechach, słoneczniku, drożdżach piwnych, wątrobie, żółtku jaja, pszenicy, pomarańczach, bananach i ziarnach.

Witaminy z grupy B znajdują się we wszystkich płatkach zbożowych nieprzetworzonych oraz kaszach i ziarnach.

rybka

Cynk – znaczącym źródłem są mięso zwierząt, ryby, ostrygi, jaja, drożdże piwne, warzywa, ziarna zbóż, pestki dyni, chude mleko, musztarda ziarnista, zarodki pszenne.

Magnez można znaleźć w produktach takich jak: kakao, kasza gryczana, fasola biała, orzechy laskowe, płatki owsiane, ciecierzyca, groch, szpinak, ziarna zbóż.

 

 

zobacz również:

  1. Rozdwojone paznokcie – porady

  2. Olejek rycynowy na włosy, skórę i paznokcie – jak stosować?

  3. Dieta na mocne włosy

  4. Jak wzmocnić skórę i paznokcie?