Lato w pełni, temperatury coraz to bardziej wzrastają przez co jesteśmy nieco spragnieni. Sama woda czasem nie wystarcza, niektórzy potrzebują czegoś słodkiego, orzeźwiającego. Jasne, można przecież iść do sklepu i kupić stojące już w lodówce napoje typu Pepsi, Fanta czy Sprite i mieć z głowy. Jednak lepiej jest poświęcić trochę czasu i zrobić własne, o niebo lepsze napoje typu lemoniada czy kawa mrożona, które schłodzą nas w nadchodzące upalne dni, a mogą okazać się hitem na przyjęciu urodzinowym, czy spotkaniu z przyjaciółmi.
Lemoniada cytrynowa
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g cukru
- 1 litr wody
- 16 świeżych cytryn
- kostki lodu
- listki mięty
Przygotowanie:
- Wodę z cukrem mieszamy w garnku i gotujemy. Cukier musi się rozpuścić, a więc mieszamy aż do uzyskania tego stanu. Po tym, odstawiamy garnek z wodą i cukrem aż osiągnie temperaturę pokojową.
- Wyciskamy sok z cytryn i przeciskamy go przez drobne sitko.
- Wyciśnięty sok z cytryn dodajemy do wody z cukrem, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Lemoniadę przechowujemy w lodówce i podajemy z zimną wodą (najlepiej w proporcjach 50/50, bo inaczej może być za mocna). Do gotowej lemoniady dodajemy kostki lodu, plasterki cytryny i np. listki mięty albo kolendry.
Kawa mrożona z lodami
Składniki (na 2 porcje):
- 2 shoty espresso (około 50 ml jeden shot)
- około 16 kostek lodu
- 300 ml mleka 3,2 %
- 2 gałki lodów waniliowych
Przygotowanie:
- Robimy mocną kawę espresso (jeśli nie mamy ekspresu do kawy, możemy przygotować mocną kawę rozpuszczalną).
- Do wysokiej szklanki (najlepiej o pojemności 300 ml) dodajemy 6-8 kostek lodu i zalewamy mlekiem (150 ml).
- Gotowe espresso wlewamy do szklanki z mlekiem i kostkami lodu. Na wierz dodajemy gałkę lodów waniliowych i opcjonalnie możemy polać ją sosem do lodów o smaku np. karmelowym.
Herbata mrożona
Składniki (na 4 porcje):
- 800 ml wody
- 2 torebki czarnej herbaty
- 3 łyżki płynnego miodu
- duża łodyga świeżej mięty
- cytryna
- lód
Przygotowanie:
- Wodę gotujemy w czajniku.
- Używając obieraczki do ziemniaków, kroimy cienkie plasterki skórki z cytryny. Wrzucamy je do garnka, dodajemy miód, połowę łodygi mięty i zalewamy wrzącą wodą.
- Gdy woda nieco ostygnie, dodajemy torebki z herbatą i pozwalamy jej moczyć się przez 10 minut.
- Z pozostałej cytryny wyciskamy sok i dodajemy do herbaty. Lekko mieszamy. Gdy całość ostygnie przelewamy mrożoną herbatę do dzbanka. Dodajemy kostki lodu i resztę mięty.
Napój jabłkowo-borówkowy
Składniki (na 2 porcje):
- jabłko
- 50 g borówek
- 400 ml soku jabłkowego
- 200 g kostek lodu
- 300 ml wody gazowanej
- mięta do ozdoby
Przygotowanie:
- Jabłko obieramy i usuwamy rdzeń. Pozostałość kroimy na małe kawałki.
- Sok jabłkowy rozkładamy po równo na dwie szklanki i dodajemy kostki lodu. Pokrojone jabłka i umyte borówki również po równo dodajemy do szklanek.
- Całość zalewamy zimną wodą gazowaną. Możemy podawać z listkami mięty.
Lemoniada malinowa
Składniki (na 4 porcje):
- 350 g malin (mogą być świeże lub mrożone, jeśli jednak będziemy używać mrożonych to należy je najpierw rozmrozić)
- 150 ml soku z cytryn
- 150 g cukru
- 150 ml płynnego miodu
- 1 litr wody mineralnej
- 5 małych łodyg świeżej mięty
Przygotowanie:
- Maliny przecieramy za pomocą miksera aż osiągniemy stan puree.
- Gotowy przecier przeciskamy przez drobne sitko. Dodajemy sok z cytryny, cukier i miód.
- Całość umieszczamy w dużym dzbanku, dodajemy kostki lodu, miętę, wodę gazowaną i lekko mieszamy. Gotową lemoniadę podajemy schłodzoną.
zobacz również:
Poncze z owocami, na bazie herbaty – różne przepisy
Fakty i mity na temat herbaty
Herbaty mrożone – przepisy na lato
Mrożona kawa – jak zrobić pyszną kawę 17 super przepisów!