Chłodzące napoje na lato – 6 super przepisów!

30 czerwca 2020, dodał: jskonka
Artykuł zewnętrzny

Lato w pełni, temperatury coraz to bardziej wzrastają przez co jesteśmy nieco spragnieni. Sama woda czasem nie wystarcza, niektórzy potrzebują czegoś słodkiego, orzeźwiającego. Jasne, można przecież iść do sklepu i kupić stojące już w lodówce napoje typu Pepsi, Fanta czy Sprite i mieć z głowy. Jednak lepiej jest poświęcić trochę czasu i zrobić własne, o niebo lepsze napoje typu lemoniada czy kawa mrożona, które schłodzą nas w nadchodzące upalne dni, a mogą okazać się hitem na przyjęciu urodzinowym, czy spotkaniu z przyjaciółmi.

lemoniada cytrynowa

 

Lemoniada cytrynowa

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g cukru
  • 1 litr wody
  • 16 świeżych cytryn
  • kostki lodu
  • listki mięty

 

napój cytrynowy

Przygotowanie:

  1. Wodę z cukrem mieszamy w garnku i gotujemy. Cukier musi się rozpuścić, a więc mieszamy aż do uzyskania tego stanu. Po tym, odstawiamy garnek z wodą i cukrem aż osiągnie temperaturę pokojową.
  2. Wyciskamy sok z cytryn i przeciskamy go przez drobne sitko.
  3. Wyciśnięty sok z cytryn dodajemy do wody z cukrem, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  4. Lemoniadę przechowujemy w lodówce i podajemy z zimną wodą (najlepiej w proporcjach 50/50, bo inaczej może być za mocna). Do gotowej lemoniady dodajemy kostki lodu, plasterki cytryny i np. listki mięty albo kolendry.

 Kawa mrożona z lodami

kawa z lodami

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 shoty espresso (około 50 ml jeden shot)
  • około 16 kostek lodu
  • 300 ml mleka 3,2 %
  • 2 gałki lodów waniliowych

 

Przygotowanie:

  1. Robimy mocną kawę espresso (jeśli nie mamy ekspresu do kawy, możemy przygotować mocną kawę rozpuszczalną).
  2. Do wysokiej szklanki (najlepiej o pojemności 300 ml) dodajemy 6-8 kostek lodu i zalewamy mlekiem (150 ml).
  3. Gotowe espresso wlewamy do szklanki z mlekiem i kostkami lodu. Na wierz dodajemy gałkę lodów waniliowych i opcjonalnie możemy polać ją sosem do lodów o smaku np. karmelowym.

Herbata mrożona

herbata

Składniki (na 4 porcje):

  • 800 ml wody
  • 2 torebki czarnej herbaty
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • duża łodyga świeżej mięty
  • cytryna
  • lód

 

Przygotowanie:

  1. Wodę gotujemy w czajniku.
  2. Używając obieraczki do ziemniaków, kroimy cienkie plasterki skórki z cytryny. Wrzucamy je do garnka, dodajemy miód, połowę łodygi mięty i zalewamy wrzącą wodą.
  3. Gdy woda nieco ostygnie, dodajemy torebki z herbatą i pozwalamy jej moczyć się przez 10 minut.
  4. Z pozostałej cytryny wyciskamy sok i dodajemy do herbaty. Lekko mieszamy. Gdy całość ostygnie przelewamy mrożoną herbatę do dzbanka. Dodajemy kostki lodu i resztę mięty.

 

Napój jabłkowo-borówkowy

sok jabłkowy

Składniki (na 2 porcje):

  • jabłko
  • 50 g borówek
  • 400 ml soku jabłkowego
  • 200 g kostek lodu
  • 300 ml wody gazowanej
  • mięta do ozdoby

 

Przygotowanie:

  1. Jabłko obieramy i usuwamy rdzeń. Pozostałość kroimy na małe kawałki.
  2. Sok jabłkowy rozkładamy po równo na dwie szklanki i dodajemy kostki lodu. Pokrojone jabłka i umyte borówki również po równo dodajemy do szklanek.
  3. Całość zalewamy zimną wodą gazowaną. Możemy podawać z listkami mięty.

 

Lemoniada malinowa

lemoniada malinowa

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 350 g malin (mogą być świeże lub mrożone, jeśli jednak będziemy używać mrożonych to należy je najpierw rozmrozić)
  • 150 ml soku z cytryn
  • 150 g cukru
  • 150 ml płynnego miodu
  • 1 litr wody mineralnej
  • 5 małych łodyg świeżej mięty

 

Przygotowanie:

  1. Maliny przecieramy za pomocą miksera aż osiągniemy stan puree.
  2. Gotowy przecier przeciskamy przez drobne sitko. Dodajemy sok z cytryny, cukier i miód.
  3. Całość umieszczamy w dużym dzbanku, dodajemy kostki lodu, miętę, wodę gazowaną i lekko mieszamy. Gotową lemoniadę podajemy schłodzoną.

 

 

zobacz również:

Poncze z owocami, na bazie herbaty – różne przepisy

Fakty i mity na temat herbaty

Herbaty mrożone – przepisy na lato

Mrożona kawa – jak zrobić pyszną kawę 17 super przepisów!