Poncze z owocami, na bazie herbaty – różne przepisy
Co prawda wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami, ale niestety nadal zdarzają się chłodne wieczory. Szczególnie w taką zmienną pogodę potrzebne jest odpowiednie rozgrzanie. Tym razem przychodzimy do Was z przepisami na rozgrzewające poncze. Dzięki nim od razu poczujecie przyjemne ciepło i relaks.
Rum Punch
Co kupić?
- 200 ml rumu
- 1 łyżeczka masła
- przyprawy do wyboru (lub wszystkie): laska cynamonu, gałka muszkatołowa; imbir; goździki, kardamon
- 40 ml miodu
- 120 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie składniki do rondelka i je wymieszaj. Dodaj gorącej wody i przelej do wazy. Podawaj z gałką muszkatołową.
Pomarańczowy
Co kupić?
- 3 torebki mocnej herbaty
- 500 ml wody
- 250 ml rumu
- 250 dag cukru kryształu
- 50 dag pomarańcz
- 10 dag cytryn
- cynamon
- wanilia do smaku
Przygotowanie:
Umyj cytryny oraz pomarańcze po czym zetrzyj wierzchnią warstwę skórki na tarce z drobnymi otworami. Następnie dodaj je do herbaty i wymieszaj z cukrem oraz przyprawami. Całość zagotuj, przecedź i pozostaw do wystudzenia. Po tym czasie dodaj rum, sok z cytryn i pomarańczy.
Herbaciany
Co kupić?
- 600 ml mocnego naparu z czarnej herbaty
- 5 goździków
- kawałek kory cynamonowej
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 50 ml rumu
- 4 łyżki syropu z malin
- 2 łyżki świeżo wyciśnięto soku z cytryny
Przygotowanie:
W dzbanku podgrzewamy napar z herbaty i dodajemy goździki, korę cynamonu i cukier. Całość wymieszaj i odcedź. Dodaj teraz rum oraz syrop z malin i sok z cytryn.
Korzenny
Co kupić?
- 0,75 butelki czerwonego wina słodkiego
- 0,25 butelki białego wina wytrawnego
- 50 dag spirytusu
- 0,75 szklanki cukru
- 0,5 szklanki esencji herbacianej
- 0,5 szklanki wody
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 3-4 zmielone goździki
- bita śmietana
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Połącz wodę z esencją herbaty, dodaj cukier, wino, goździki i cynamon. Podgrzej całość, ale pilnuj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny. Zdejmij poncz z ognia i wlej spirytus. Podawaj z bitą śmietaną.
Z mlekiem
Co kupić?
- 2 szklanki mleka
- szklanka miodu
- 2 szklanki wrzącej herbaty
- 4 żółtka
- łyżka rumu na każdą szklankę ponczu lub według uznania
Przygotowanie:
Żółtka wymieszaj z zimnym mlekiem i powoli wlewaj do nich gotujące mleko i nie zapominaj o mieszaniu. Dodaj rozgrzany miód oraz gorącą herbatkę. Poncz podawaj z rumem i pij od razu.
Jabłkowy
Co kupić?
- 250 ml soku jabłkowego
- 350 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 stołowe łyżki miodu
- 1 jabłko
- 2 laski cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 szt. goździków
Przygotowanie:
Usuń ogryzki z jabłek i pokrój je na krążki. Wrzuć je do rondelka z pozostałymi składnikami. Po wrzeniu zdejmij z ognia i gotowe.
Żurawinowy
Co kupić?
- 2,5 filiżanki soku z żurawin
- 2,5 filiżanki soku wiśniowego
- 0,5 filiżanki wody
- 1 szklanka czystej wódki
- 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- 0,25 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- wiśnie kandyzowane
- owoce żurawiny
- rodzynki
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy sok z żurawiny, z wiśni oraz wodę. Następnie dodaj imbir, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i pozostaw na małym palniku przez 5 minut. Zdejmij rondelek, dodaj owoce i pozostaw do wystygnięcia. Przecedź poncz i wlej do niego wódkę. Teraz poncz przenieś do dzbanka i przykryj folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 2 godziny.