Mrożona kawa – jak zrobić pyszną kawę 17 super przepisów!
Tradycyjna kawa mrożona pochodząca z Ameryki to połączenie słodzonej kawy z kostkami lodu. W Niemczech oraz Austrii kawę mrożoną urozmaicają lody waniliowe. W Wietnamie mocną kawę pije się ze słodkim zagęszczanym mlekiem lub kostkami lodu w osobnej szklance. Tajska odmiana kawy mrożonej ze śmietanką zawiera cukier i przyprawy, które dodaje się do niej, zanim zostanie schłodzona. Indyjska kawa mrożona składająca się z kawy oraz zimnego jak lód mleka, obydwa składniki miesza się zwykle przy użyciu miksera. W Grecji króluje café frappé. Tam kawę rozpuszczalną spienia się z cukrem i wodą. Mieszkańcy słonecznej Italii umieszczają w shakerze espresso, cukier i kostki lodu po to, aby wykonać spienioną caffè shakerato. Bardziej znaną odmianą mrożonej kawy we Włoszech jest Caffè freddo. W tym przypadku mocne espresso rozcieńcza się z wodą, następnie chłodzi i słodzi syropem cukrowym. Wszystkie te mrożone specjały można ulepszać oraz urozmaicać za pomocą syropów, przypraw czy alkoholu.
Aby przygotować mrożoną kawę, potrzebujesz nie tylko pysznej kawy, ale także odpowiednio dobranych szklanek, w których widoczne będzie połączenie kolorowych składników. Jeśli chcesz zaproponować kawę mrożoną z dużą ilością mleka, lodów, śmietanki lub innych składników, musisz użyć szklanki, której rozmiar będzie wystarczająco duży. Klasycznie serwuje się ją w wysokiej, smukłej szklance. Razem z kawą podaje się zwykle długą łyżeczkę do lodów oraz słomkę do picia. Jeśli do napoju dodasz specjalnie udekorowane lody, wówczas najlepiej sprawdzą się szersze szklanki. Do tych w kształcie lejka, można podać krótką łyżeczkę deserową.
Cynamonowa kawa mrożona
Składniki:
– 3/4 szklanki zmielonej kawy
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 3 szklanki zimnej wody
– 1 mała puszka mleka skondensowanego
– kostki lodu
Przygotowanie:
Wymieszać kawę mieloną i cynamon. Zaparzyć. Wlać mleko skondensowane do pojemnika (tyle, na ile masz ochotę), wymieszać z kawą, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Wlać do szklanek lub filiżanek do kawy z kostkami lodu.
Kokosowy napój kawowy
Składniki:
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 2 łyżki kawy
– 1 szklanka mleka skondensowanego
– kostki lodu
Przygotowanie:
Zaparzyć kawę, wymieszać z mlekiem kokosowym. Dodać mleko skondensowane i dobrze wymieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji. Kostki lodu włożyć do szklanki i zalać kawowym napojem.
Kawa mrożona z bitą śmietaną
Składniki:
– 1/3 szklanki ciepłej wody
– 2 łyżeczki kawy
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżki mleka lub śmietanki do kawy
– kostki lodu
– bita śmietana
Przygotowanie:
Zaparzyć kawę, wlać do szklanki, dodać cukru. Mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Dodać kostki lodu. Na wierzchu nałożyć bitą śmietanę.
Kawa z masłem orzechowym
Składniki:
– 1/2 szklanki mleka sojowego lub czekoladowego
– 1 łyżka kawy
– 1 szklanka jogurtu czekoladowego
– 1/3 filiżanki czekolady w proszku lub kakao
– 2 łyżki masła orzechowego
– kostki lodu
– bita śmietana
Przygotowanie:
Zaparzyć kawę. Wymieszać z mlekiem czekoladowym, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Wlać jogurt czekoladowy, dodać czekoladę w proszku, masło z orzechów laskowych, dodać kostki lodu. Wstrząsnąć w shakerze, aż mieszanina stanie się gęsta, wlać do filiżanek kawy. Udekorować bitą śmietaną.
Latte waniliowe
Składniki:
– 1 filiżanka mocnej zaparzonej kawy, schłodzonej do temperatury pokojowej
– 1 szklanka mleka skondensowanego
– 1/3 szklanki cukru waniliowego
– kostki lodu
Przygotowanie:
Wymieszać mleko skondensowane, kawę i cukier waniliowy w jednej misce. Umieścić kostki lodu w szklankach do kawy i wlać napój.
Mrożona Mokka
Składniki:
– 1/2 szklanki mocnej kawy
– 1/4 szklanki syropu czekoladowego
– 1 łyżka syropu waniliowego
– 1/4 szklanki zimnego mleka
Przygotowanie:
Wlać kawę, czekoladę, syrop waniliowy i zimne mleko do miski i dobrze wymieszać. Dodać kostki lodu i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje. Wlać napój kawowy do szklanki z lodem.
Mrożona kawa karmelowa
Składniki:
– 1/3 szklanki mocnej kawy
– 1/4 szklanki syropu karmelowego
– 1 łyżka syropu waniliowego
– 1/4 szklanki zimnego mleka
– bita śmietana
– kostki lodu
Przygotowanie:
Wlać kawę, karmel, syrop waniliowy i zimne mleko do miski i dobrze wymieszać. Dodać kostki lodu i wymieszać mikserem, aż zgęstnieje. Wlać napój kawowy do szklanki, dodać bitą śmietanę i udekorować syropem karmelowym.
Mrożona kawa korzenna
Składniki:
– 150 ml wody
– 2 łyżeczki kawy
– 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
– 2 gałki lodów waniliowych
– szczypta cynamonu
– szczypta imbiru
– szczypta mielonych goździków
bita śmietana
kakao lub czekolada w proszku
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Przygotować kawę zalewając ją wrzątkiem, dodając cynamon, imbir i goździki i odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki. Kostki lodu przełożyć do szklanki i zalać zimną kawą. Całość udekorować gałką lodów. Podawać od razu po przygotowaniu.
Anyżowa kawa mrożona
Składniki:
– 3/4 szklanki zmielonej kawy
– 3 gwiazdki anyżu
– 3 szklanki zimnej wody
– 1 mała puszka mleka skondensowanego
– kostki lodu, listki mięty
Przygotowanie:
Zaparzyć kawę dodać gwiazdki anyżu. Ostudzić pod przykryciem, wyjąć anyż. Wlać mleko skondensowane, wymieszać z kawą, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Wlać do szklanek lub filiżanek do kawy z kostkami lodu, udekorować listkami mięty.
Malinowa kawa mrożona
Składniki:
– 1/4 szklanki syropu malinowego
– 1/4 szklanki rozpuszczonej z białej czekolady
– 1 filiżanka mocnej czarnej kawy
– kostki lodu
– maliny do dekoracji
– bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Kawę ostudzoną zblendować z białą czekoladą i syropem malinowym. Przelać do szklanki, udekorować bitą śmietaną i malinami.
Mrożona kawa pomarańczowa
Składniki:
– 40 ml bardzo mocnej kawy
– 2 skórki pomarańczowe
– 250 ml toniku
– 100 ml wody pomarańczowej
– kostki lodu
Przygotowanie:
Dużą szklankę wypełnić kostkami lodu. Wlać świeżo przygotowaną kawę, dodać skórki z pomarańczy i wodę z kwiatów pomarańczy. Wymieszać. Dodać lód i wlać tonik.
Deser kawowy z lodami
Składniki:
– 7-8 g drobno zmielonej kawy
– 20-30 ml wody mineralnej lub źródlanej
– 1-4 kulki lodów waniliowych
– 30 ml whisky, brandy lub dowolnego likieru
Przygotowanie:
Przygotować espresso. Do szklanki lub pucharka do lodów nałożyć 1 kulkę lodów waniliowych. Następnie lody zalać gorącą kawą. Do powstałej mieszaniny dodać kolejne kulki lodów waniliowych (średnio od 1 do 3). Na koniec dodać opcjonalnie 30 ml whisky, brandy lub ulubionego likieru.
Miodowe frappe
Składniki:
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– po 150 ml mleka i wody
– 2 łyżki miodu
– kostki lodu lub kruszony lód
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wsypać kawę i dodać miód, a następnie wlać 3 łyżki wody. Wszystkie składniki znajdujące się w wysokiej szklance wymieszać mikserem do frappe, aż powstanie gruba warstwa piany. Po ściance szklanki wlać pozostałą wodę oraz mleko.
Mrożona kawa bananowa
Składniki:
– 2 łyżki kawy
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– 100 ml śmietanki
– 1 dojrzały banan
– kostki lodu
Przygotowanie:
Lód pokruszyć. Banan obrać. Z kawy zaparzyć bardzo mocne espresso. Zmiksować wszystkie składniki koktajlu. Wlać do szklaneczki z lodem.
Kawa z kruszonym lodem
Składniki:
– kawowe kostki lodu
– 2 łyżeczki kawy
– bita śmietana
Przygotowanie:
Zaparzyć kawę, ostudzić. Wlać do szklanki. Położyć bitą śmietanę. Kostki lodu rozkruszyć blenderem. Dodać do kawy.
Mrożona kawa z syropem klonowym
Składniki:
4 łyżeczki kawy
4 łyżki syropu klonowego
lody śmietankowe
kostki lodu
Przygotowanie:
Kawę zalać 250 ml gorącej wody i przestudzić. Dodać kostki lodu. Przelać kawę do 2 szklanek i do każdej dodaj po 2 gałki lodów, wymieszać. Dodać syrop klonowy.
Kawa mrożona z truskawkami
Składniki:
– 1,5 szklanki świeżych truskawek
– 1 szklanka kostek lodu
– 1 szklanka mocnej kawy espresso
– 2 łyżki cukru
– 200 g kremówki
– ulubiony likier
Przygotowanie:
Zaparzyć mocną kawę, osłodzić wg smaku i ostudzić. Truskawki zmiksować na gładkie pure. Dosłozić do smaku w razie konieczności. Dodać kostki lodu i skruszyć je na mniejsze kawałki. Ubić kremówkę z łyżką cukru. Na dno pucharków wlać likier, następnie rozłożyć truskawki z lodem i powoli wlać kawę. Udekorować bitą śmietaną i listkiem mięty.