Chleb KR-IRL, który leczy

16 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

IMG_0080Pragnę podzielić się z Wami moim nowym odkryciem:  najwyższej jakości chlebki KR-IRL , które piecze się samemu w domu z kaszy jaglanej, ryżu i otrąb pszennych, które regulują przemianę materii i pozytywnie wpłyną na naszą sylwetkę, dodają nam energii Wpłyną pozytywnie również na prace naszego mózgu oraz innych wewnętrznych narządów.. Przepis na chlebki otrzymałam od doktora Jarosława Michała z Instytutu naukowo- badawczego im. prof. Lorenca w Krakowie. Pan doktor opowiedział mi, jak pozytywnie wpływają te chleby na nasz układ trawienny i są wskazane również dla cukrzyków. Chlebki można po upieczeniu umieścić w papierowej torbie i trzymać nawet do 14 dni. Spożywamy je na śniadanie i kolację, powodują uczucie sytości, nie spożywamy już innego pieczywa. Bardzo zachwalała je rok temu Pani Urszula Dudziak w programie TVN, która zachwyciła wszystkich szczupłą sylwetką i piękną cerą.  Pan doktor zapewnia, że w związku z tym, że nasz chlebek nie posiada konserwantów, drożdży oraz nie jest wytworzony na bazie mąki pszennej – nie powoduje podniesienia się poziomu cukru.

Przepis:

Kasza jaglana 400g

oraz ryż biały lub brązowy również 400g

150 gram otrąb pszennych

sól, kminek lub inne zioła

Sposób przyrządzenia:

Kaszę i ryż gotujemy w jednym garnku (pojemność 4l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.
Przyprawy to: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ewentualnie  zioła według uznania.
Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

Ugotowane kasza i ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. „mini chlebków”.
Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką.
Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra przegotowanej wody.
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem wraz z otrębami. Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie „mini chlebki” ewentualnie  ugniatamy palcami.
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. „przyrumienienia”.

Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki są absolutnie wykluczone !! Takie dodatki sprzyjają otyłości  oraz cukrzycy typu 2.

Chleb typu KR-IRL z otrębami powoduje, że dolegliwość o nazwie zaparcia  staje się dla nas zapomnianym terminem historycznym.
Wzdęcia czyli  pęcznienie błonnika odbywają się w garnku, a nie w naszych jelitach. Wobec tego eliminujemy również i tą przykrą dolegliwość finalnie.
Chleb z wymienionych składników, to obecnie jeden z najzdrowszych i najbardziej pożądanych produktów żywieniowych dla człowieka. W diecie sportowców stanowi podstawowy element energetyczny.

Szczegółowa identyfikacja chleba typu KR-IRL (mini chlebki):

1. białko roślinne 10,5%
2. tłuszcz roślinny 2,9%
3. węglowodany 78,9%, tzw. NISKIE węglowodany, tj. GLUKOZA naturalna.
4. witaminy: z grupy B (B1, B2, B6, PP), E
5. składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i mangan
6. błonnik 3,2%
7. woda ok. 5-7%

więcej informacji na www.magdalirl.com.pl – właścicielem instytutu jest Magdalena Lorenc.

nadesłała: Kasjopeja

Przeczytaj również:

  1. Dieta na zdrowe jelita – zrób test
  2. Czy Polacy zdrowo się odżywiają
  3. Trucizny na talerzu – czy wiesz co jesz?
  4. Zakwaszony organizm



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

7 komentarzy do Chleb KR-IRL, który leczy

  1. avatar Wadzia pisze:

    Witam upieklam chlebek stygnie popróbuje dam znac ale zaczym kupie ksiązke , moze znajdzie sie ktoś kto mi podrzuci chociaz na jeden dzień jadłospis , wiem ze mozna jesc go na sniadanie i kolacje a co z obiadem no i z czym jesc ten chlebek

  2. avatar xxx pisze:

    przeciez ten doktor to detysta

  3. Jak z indeksem glikemicznym takiego chlebka? Pewnie z 70 ?

    • avatar jaa pisze:

      ciekawa jestem na ile jest to prawda z tym chlebkiem skoro jest z ryzu bialego, a ryz bialy ma przeciez wysoki indeks glikemiczny….

  4. avatar Anna, W-wa pisze:

    Chleb ten wzmacnia układ immunologiczny.
    Warto ponieważ nasze krwinki białe mają więcej energii do walki z bakteriami, wirusami i ew. komórkami nowotworowymi.
    Nie znacz to, że wygrają, ale mogą walczyć. Ja WALCZĘ !!

  5. avatar Edyta CROSS, Hamburg pisze:

    Chleb typu KR-IRL, podnosi poziom cukru maksymalnie do 26% wzrostu po spożyciu, wobec czego jest wskazany w diecie osób chorych na cukrzycę, zwłaszcza typu 2.
    Warto !!

Dodaj komentarz