Chleb domowego wypieku – przepisy na oryginalne chleby z różnymi dodatkami
Prawie każdy z nas je chleb. Bezglutenowy, orkiszowy, żytni, krojony, w pajdzie i wielu innych postaciach. Jednak mało kto wie, że standardowy smak chleba można zastąpić czymś niezwykłym! Przykładowo czy zdawaliście sobie sprawę, że istnieje chleb z buraczkami, albo z owocami? Koniec z monotonią! Pora zamienić szary chleb, na kolorowy.
Z burakami
Co kupić?
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1,5 szklanki puree buraczanego (około 2,5 zmiksowanych buraków)
- 3,5 – 4,5 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (aktywnych)
Przygotowanie:
Na początku przygotuj puree z buraczków. Obierz je, pokrój w kostkę i zmiksuj blenderem wraz z mlekiem. Drożdże zmieszaj z cukrem oraz wodą. Odstaw jena 5 minut, aby urosły. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól, drożdże, purre buraczane oraz oliwę z oliwek. Miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników. Powstałe ciasto ugniataj rękoma przez ok 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Przełóż je do miski wysmarowanej wcześniej tłuszczem, przykryj ściereczką i odłóż na 1,5 godziny. Po tym czasie uformuj z ciasta kulę i wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch przykryj plastikowym workiem posmarowanym tłuszczem i ponownie odstaw na godzinę. Chleb najlepiej piec na specjalnym kamieniu do pieczenia. Na sam dół piekarnika połóż naczynie żaroodporne wypełnione szklanką gorącej wody. Wykonaj nacięcie na cieście w kształcie X. Piecz chleb w 190 stopniach przez 30-35 minut. Krój dopiero po całkowitym ostygnięciu chlebka.
Z marchewką
Co kupić?
- 350 g mąki pszennej jasnej
- 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
- sól do smaku ok 1/2 łyżeczki
- 1 starta marchewka
- garść bakalii
- 320 ml wody
Przygotowanie:
Marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj z gotowymi drożdżami, wodą oraz resztą składników. Odstaw na ok 1 godzinę, aby nabrało objętości. Następnie przełóż ciasto do foremki z papierem pieczeniowym i piecz przez godzinę w 180 stopniach.
Z orzechami i śliwkami
Co kupić?
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki otrębów
- 1/3 szklanki oliwy
- paczka drożdży instant [na pół kilograma mąki albo jak nie ma to 5 dag zwykłych drożdży
- dwie łyżki miodu
- dwie szklanki ciepłej wody
- garść łuskanych orzechów włoskich
- garść suszonych śliwek
- łyżeczka kminku
- mała łyżeczka soli
Przygotowanie:
Jeżeli nie macie drożdży instant, to przygotujcie zwykłe według instrukcji na opakowaniu. Mąkę, otręby, miód, oliwę, drożdże oraz ciepłą wodę mieszamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta. Następnie dodaj śliwki oraz orzechy. Wyłóż do formy posmarowanej oliwą i wykonaj głębokie nacięcie na środku. Na wierzch posyp jeszcze kilka orzechów. Piecz chleb przez 20 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i wyjmij po kolejnych 20 minutach. Możesz najpierw uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dać powoli ostygnąć chlebowi.
Z dynią i papryką
Co kupić?
- 500 g mąki chlebowej typ 750
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 450 ml maślanki
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 1 szkl. startej na dużych oczkach dyni
- 1/3 kostki świeżych drożdży
Przygotowanie:
Jeżeli macie maszynę do wyrabiania ciasta to połowę roboty masz z głowy. W innym przypadku należy wyrabiać ciasto ręcznie. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania odpowiedniej formy. Następnie przełóż do większego naczynia i odstaw na 30 minut, aby ciasto nabrało objętości. Piecz przez 30 minut w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w 250 stopniach. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz grzanie do 220 stopni i zostaw jeszcze na 10 minut.
Z czosnkiem i płatkami owsianymi
Co kupić?
- 500 gram mąki pszennej
- 260 gram bardzo ciepłej wody
- 70 gram oleju
- 1 ½ opakowania suszonych drożdży lub 50 gram świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- Olej do formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy wymieszać i wyrobić na ciasto. Następnie przełóż je do formy i odstaw do wyrośnięcia. Piecz przez 30 minut w 190 stopniach, po czym wyjmij chleb z formy.
Z czarnuszką
Co kupić?
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka czarnuszki
Przygotowanie:
W misce wymieszaj drożdże, wodę, olej, sól i cukier. Stopniowo dosypuj mąkę i mieszaj łyżką. Kiedy ciasto nie będzie już możliwe do mieszania, to przełóż je na blat i wyrabiaj już rękoma. Gotowe ciasto nie będzie się kleiło do rąk i uzyska gładką formę. Przełóż ciasto do okrągłej foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Delikatnie spłaszcz ciasto od góry. Odstaw na 20 minut po czym posmaruj chlebek roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz przez 20 minut w 220 stopniach.
Z kakao
Co kupić?
- 155 g mąki żytniej jasnej
- 90 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki pszennej
- 40 g płatków owsianych
- 75 g bułki tartej
- 1 i 1/2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki kminku w ziarnach
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży (pół saszetki)
- 1 łyżka ciemnego syropu cukrowego lub melasy
- 2 łyżki oleju
- 360 g letniej wody
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z łyżką mąki i dwoma szklankami letniej wody. W osobnej misce wymieszaj najpierw wszystkie składniki suche po czym dodaj drożdże i dopiero składniki mokre. Wyrobione ciasto odstaw na 30 minut. Następnie przełóż je do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Piecz przez godzinę w 200 stopniach.
zobacz również:
Przepisy na domowy chleb bez wyrabiania – na szybko
Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło
Chleb z ziaren bez mąki
Lepszy chleb na zakwasie czy na drożdżach?