Przepisy na domowy chleb bez wyrabiania – na szybko
Uwielbiacie ten zapach kiedy wchodzi się do piekarni? Świeży chlebek, chrupiąca skórka i ciepły środek. Na samą myśl, aż ślinka cieknie. Czy myśleliście kiedyś o tym, aby upiec własny bochen chleba i móc rozkoszować się aromatem we własnym domu? Nie? To najwyższa pora, bay spróbować! Zapewniam, że będzie smakował o niebo lepiej niż ten kupny. No to do dzieła !
Chleb pieczony w garnku bez wyrabiania na szybko
3/4 kg mąki pszennej
25 g świeżych drożdży (albo 7 g suszonych)
2 szklanki ciepłej wody o temp. 40 stopni C (mniej więcej)
1 łyżka oleju np. rzepakowy, słonecznikowy
1/2 łyżeczki cukru białego
1-2 łyżeczki soli himalajskiej
ewentualnie ulubione ziarna, rodzynki itp.
jajko
Do wysokiego naczynia np: dużej miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier, sól i olej, całość wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
Dodać mąkę, całość wymieszać łyżką. Miskę przykryć pokrywką lub owinąć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C (może być z termoobiegiem). Na stolnicę wysypać mąkę, wyłożyć ciasto i chwilę wyrobić, ciasto umieścić w naczyniu o temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po upieczeniu chleb należy wyjąć i ostudzić.
Litewski ze słodem
Składniki:
Zaczyn – porcja ciasta odstawiona na dzień lub dłużej, żeby uległa zakwaszeniu, czyli fermentacji.
Po zmieszaniu ze świeżym ciastem zaczyn powoduje jego szybkie zakwaszenie.
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
200 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
100-150 g wody
Przygotowanie:Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy i pozostawiamy na 12-14 godzin, szczelnie przykryte. Wody dodajemy tyle, aby wchłonęła się cała mąka. Zaczyn powinien być w konsystencji możliwej do wymieszania. Po widocznych pęcherzykach powietrza można poznać, że jest już gotowy.
Ciasto
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 g mąki pszennej typ 550 lub 650
3 łyżki cukru
1 łyżka kminku
1 łyżka słodu żytniego ciemnego litewskiego
1 łyżeczka słodu jęczmiennego mocno palonego
1 łyżka soli
1 łyżka miodu gryczanego lub innego
100 g ciepłej wody
Przygotowanie: Na początek mieszamy obie mąki, cukier, kminek, słód oraz sól. W drugiej misce łączymy ciepłą wodę z miodem oraz zaczynem. Następnie wszystko dodajemy do siebie. Wymieszane ciasto przekładamy do włożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30 x 10 cm. Foremkę owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć.
Potem smarujemy wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika 250 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i zostawiamy na 40-50 minut.
Uwaga! Chleb kroimy dopiero następnego dnia. Unikniemy w ten sposób klejenia się bochenka.
Ciecierzycowy
Składniki:
375 g letniej wody
7 g suchych drożdży (instant)
4 łyżki oliwy z oliwek
250 g mąki z ciecierzycy
100 g mielonych migdałów
50 g siemienia lnianego
100 g mieszanki nasion (może być słonecznik, dynia, sezam, mak, chia)
1 gałązka rozmarynu (nie miałam, więc pominęłam)
½ łyżeczki soli (może być morska)
4 duże jajka
Przygotowanie: Na początku pracy nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Letnią wodę mieszamy z drożdżami oraz oliwą z oliwek. Masę odstawiamy na 5 minut. W osobną miskę wkładamy mielone migdały, mąkę, siemię lniane oraz ziarna i sól dla smaku. Potem dodajemy roztrzepane jajka i rozmaryn. Następnie łączymy obie miski. Całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wszystko przelewamy do blaszki z papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego już piekarnika na 45 minut.
Uwaga! kroimy dopiero po ostudzeniu.
Orzechowy z rodzynkami
Składniki:
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki letniej wody
600 g mąki pszennej typ 480 lub 550
1 łyżka soli
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
100 g rodzynek
400 g letniej wody
Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do drożdży dodajemy cukier i 2 łyżki letniej wody. Wszystko mieszamy, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie mąkę mieszamy z solą, orzechami i rodzynkami. Na koniec dodajemy rozczyn. Ciasto ugniatamy ręcznie bądź mikserem. Nie należy dodawać więcej mąki. Później przekładamy je do miski wysmarowanej olejem i zostawiamy na godzinę. Kolejnym krokiem jest wyłożenie ciasta do formy i owinięcie folią. Pozostawiamy je na kolejną godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 220 stopniach, a potem zmniejszamy do 200 i zostawiamy na 45 minut.
Uwaga! Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Żytni z oliwkami
Składniki:
Zaczyn
80 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej typ 720
200 g wody
Przygotowanie:Wszystko mieszamy i odstawiamy przykryte na 12-15 godzin.
Ciasto
300 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki pszennej typ 480 lub 550
1 łyżka soli
cały zaczyn
300 g wody
150 g zielonych lub czarnych oliwek
Przygotowanie: Mąki mieszamy z wodą i solą, a następnie dodajemy zaczyn. Wszystko należy wymieszać łyżką, tak aby składniki się połączyły, a ciasto stało się lepkie i gęste. Następnie dodajemy odsączone oliwki. Ciasto przekładamy do formy 30 x 10 cm, którą można wyłożyć papierem do pieczenia. Górę chleba można dodatkowo posypać otrębami. Przez 10 minut pieczemy w 240 stopniach, a potem zmniejszamy do 200 stopni i zostawiamy na godzinę. Chleb jest gotowy, kiedy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Najlepiej kroić następnego dnia.