Przepisy na domowy chleb bez wyrabiania – na szybko | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przepisy na domowy chleb bez wyrabiania – na szybko

8 września 2017, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

 

Uwielbiacie ten zapach kiedy wchodzi się do piekarni? Świeży chlebek, chrupiąca skórka i ciepły środek. Na samą myśl, aż ślinka cieknie. Czy myśleliście kiedyś o tym, aby upiec własny bochen chleba i móc rozkoszować się aromatem we własnym domu? Nie? To najwyższa pora, bay spróbować! Zapewniam, że będzie smakował o niebo lepiej niż ten kupny. No to do dzieła !

Chleb pieczony w garnku bez wyrabiania na szybko

3/4 kg mąki pszennej
25 g świeżych drożdży (albo 7 g suszonych)
2 szklanki ciepłej wody o temp. 40 stopni C (mniej więcej)
1 łyżka oleju np. rzepakowy, słonecznikowy
1/2 łyżeczki cukru białego
1-2 łyżeczki soli himalajskiej

ewentualnie ulubione ziarna, rodzynki itp.

jajko

Do wysokiego naczynia np: dużej miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier, sól i olej, całość wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą.

Dodać mąkę, całość wymieszać łyżką. Miskę przykryć pokrywką lub owinąć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C (może być z termoobiegiem). Na stolnicę wysypać mąkę, wyłożyć ciasto i chwilę wyrobić, ciasto umieścić w naczyniu o temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około 40 minut.

Po upieczeniu chleb należy wyjąć i ostudzić.

Litewski ze słodem

Znalezione obrazy dla zapytania Lithuanian bread

 

Składniki:

Zaczyn – porcja ciasta odstawiona na dzień lub dłużej, żeby uległa zakwaszeniu, czyli fermentacji.
Po zmieszaniu ze świeżym ciastem zaczyn powoduje jego szybkie zakwaszenie.

200 g mąki żytniej razowej typ 2000

200 g aktywnego zakwasu żytniego razowego

100-150 g wody

Przygotowanie:Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy i pozostawiamy na 12-14 godzin, szczelnie przykryte. Wody dodajemy tyle, aby wchłonęła się cała mąka. Zaczyn powinien być w konsystencji możliwej do wymieszania. Po widocznych pęcherzykach powietrza można poznać, że jest już gotowy.

Ciasto

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

120 g mąki pszennej typ 550 lub 650

3 łyżki cukru

1 łyżka kminku

1 łyżka słodu żytniego ciemnego litewskiego

1 łyżeczka słodu jęczmiennego mocno palonego

1 łyżka soli

1 łyżka miodu gryczanego lub innego

100 g ciepłej wody

 

Przygotowanie: Na początek mieszamy obie mąki, cukier, kminek, słód oraz sól. W drugiej misce łączymy ciepłą wodę z miodem oraz zaczynem. Następnie wszystko dodajemy do siebie. Wymieszane ciasto przekładamy do włożonej papierem do pieczenia  formy o wymiarach  30 x 10 cm. Foremkę owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć.

Potem smarujemy wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika 250 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i zostawiamy na 40-50 minut.

Uwaga! Chleb kroimy dopiero następnego dnia. Unikniemy w ten sposób klejenia się bochenka.

 

Ciecierzycowy

Znalezione obrazy dla zapytania Chickpea bread

Składniki:

375 g letniej wody

7 g suchych drożdży (instant)

4 łyżki oliwy z oliwek

250 g mąki z ciecierzycy

100 g mielonych migdałów

50 g siemienia lnianego

100 g mieszanki nasion (może być słonecznik, dynia, sezam, mak, chia)

1 gałązka rozmarynu (nie miałam, więc pominęłam)

½ łyżeczki soli (może być morska)

4 duże jajka

 

Przygotowanie: Na początku pracy nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Letnią wodę mieszamy z drożdżami oraz oliwą z oliwek. Masę odstawiamy na 5 minut. W osobną miskę wkładamy mielone migdały, mąkę, siemię lniane oraz ziarna i sól dla smaku. Potem dodajemy roztrzepane jajka i rozmaryn. Następnie łączymy obie miski. Całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wszystko przelewamy do blaszki z papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego już piekarnika na 45 minut.

Uwaga! kroimy dopiero po ostudzeniu.

 

Orzechowy z rodzynkami

Znalezione obrazy dla zapytania Peanut bread with raisins

 

Składniki:

20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

2  łyżki letniej wody

600 g mąki pszennej typ 480 lub 550

1 łyżka soli

50 g orzechów włoskich

50 g orzechów laskowych

100 g rodzynek

400 g letniej wody

 

Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do drożdży dodajemy cukier i 2 łyżki letniej wody. Wszystko mieszamy, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie mąkę mieszamy z solą,  orzechami i rodzynkami. Na koniec dodajemy rozczyn. Ciasto ugniatamy ręcznie bądź mikserem. Nie należy dodawać więcej mąki. Później przekładamy je do miski wysmarowanej olejem i zostawiamy na godzinę. Kolejnym krokiem jest wyłożenie ciasta do formy i owinięcie folią. Pozostawiamy je na kolejną godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 220 stopniach, a potem zmniejszamy do 200 i zostawiamy na 45 minut.

Uwaga! Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

 

Żytni z oliwkami

Znalezione obrazy dla zapytania Rye bread with olives

 

Składniki:

Zaczyn

80 g aktywnego zakwasu żytniego

200 g mąki żytniej typ 720

200 g wody

Przygotowanie:Wszystko mieszamy i odstawiamy przykryte na 12-15 godzin.

Ciasto

300 g mąki żytniej typ 720

100 g mąki pszennej typ 480 lub 550

1 łyżka soli

cały zaczyn

300 g wody

150 g zielonych lub czarnych oliwek

 

Przygotowanie: Mąki mieszamy z wodą i solą, a następnie dodajemy zaczyn. Wszystko należy wymieszać łyżką, tak aby składniki się połączyły, a ciasto stało się lepkie i gęste. Następnie dodajemy odsączone oliwki. Ciasto przekładamy do formy 30 x 10 cm, którą można wyłożyć papierem do pieczenia. Górę chleba można dodatkowo posypać otrębami. Przez 10 minut pieczemy w 240 stopniach, a potem zmniejszamy do 200 stopni i zostawiamy na godzinę. Chleb jest gotowy, kiedy postukany od spodu wydaje  głuchy odgłos. Najlepiej kroić następnego dnia.

zobacz również:

Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło

Chleb z ziaren bez mąki

Lepszy chleb na zakwasie czy na drożdżach?

Przepisy na chleb na zakwasie



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Przepisy na domowy chleb bez wyrabiania – na szybko

  1. avatar Deme pisze:

    daj znać czy smaczny i jak wyszło, jak się przekonasz do upieczenia :D

  2. avatar Margaretkaw pisze:

    Muszę zrobić chleb w garnku :)

  3. avatar Ana Mikołaj orzeszki pisze:

    Świetne przepisy z wielką ochotą sprobowalabym z orZeszkami.. wydaje się być strasznie.smaczny a orzeszki… uwielbiam

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...