Chleb z ziaren bez mąki – cala rodzina go zajada i chudnie!
Jeśli chcesz pobudzić swój metabolizm, oczyścić organizm i chwilowo zrezygnować z tradycyjnego pieczywa to ten chleb jest idealny dla Ciebie! Pieczemy go bez męczącego wyrabiania, dodając ogromną ilość zdrowych ziaren. Pieczemy go bez żadnego jajka, ale koniecznie trzeba go całkowicie wystudzić tuż po wyjęciu z piekarnika, w przeciwnym razie rozpadnie się.
Jest idealny dla wegan, ponieważ zawiera same zdrowe nasiona, można go piec w zwykłej formie. Dlaczego warto zrezygnować z mąki pszennej? Okazuje się, że biała mąka pszenna to wysoko przetworzone ziarno pszenicy. Na początkowym etapie jej wytwarzania ziarna zostają pozbawione osłonki zwanej otrębem, a następnie zmielone na delikatną mąkę. A przecież to w tej osłonce znajduje się większość substancji odżywczych i drogocenny dla naszego organizmu błonnik! W efekcie produkcji powstaje zwykły biały proszek pozbawiony witamin składający się w głównej mierze ze skrobi i białka czyli glutenu.
składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego
1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
3/4 szklanki migdałów lub orzechów laskowych
garść żurawiny lub rodzynek jeśli lubicie chleb na słodko
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego
łyżeczka soli morskiej
łyżka miodu
5 łyżek oleju
1 i 1/2 szklanki zimnej wody
wykonanie:
składniki sypkie wymieszać łyżką w wysokim naczyniu, dodać wodę i olej oraz przyprawy. Odstawić na dwie godziny aby całość wchłonęła wodę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę do pieczenia wysmarować olejem, wlać ciasto i ugnieść dłonią. Piec około 60 minut, wyjąć i ostudzić.