Chleb z ziaren bez mąki
Jeśli chcesz pobudzić swój metabolizm, oczyścić organizm i chwilowo zrezygnować z tradycyjnego pieczywa to ten chleb jest idealny dla Ciebie! Pieczemy go bez męczącego wyrabiania, dodając ogromną ilość zdrowych ziaren. Pieczemy go bez żadnego jajka, ale koniecznie trzeba go całkowicie wystudzić tuż po wyjęciu z piekarnika, w przeciwnym razie rozpadnie się.
składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego
1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
3/4 szklanki migdałów lub orzechów laskowych
garść żurawiny lub rodzynek jeśli lubicie chleb na słodko
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego
łyżeczka soli morskiej
łyżka miodu
5 łyżek oleju
1 i 1/2 szklanki zimnej wody
wykonanie:
składniki sypkie wymieszać łyżką w wysokim naczyniu, dodać wodę i olej oraz przyprawy. Odstawić na dwie godziny aby całość wchłonęła wodę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę do pieczenia wysmarować olejem, wlać ciasto i ugnieść dłonią. Piec około 60 minut, wyjąć i ostudzić.