Boczek – różne przepisy na dania z boczkiem

3 grudnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Boczek wieprzowy obok schabu należy do ulubionych gatunków mięsa w Polsce. Boczek jest dość tani, a jednocześnie wyjątkowo smaczny. Warto sięgać częściej po chudy boczek wieprzowy, gdyż jest dobrym źródłem białka i witamin z grupy B, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

makaron z boczkiem

Jajecznica na boczku to jedno z ulubionych męskich dań. Bez tego kawałka mięsa nie istnieje też tradycyjny polski żurek i okrasa pierogów czy kartaczy. Boczek można po prostu upiec w ziołach lub przyprawach, świetnie smakuje na kanapki lub jako przekąska imprezowa. Boczek wieprzowy polecany jest na wędzonki, również z grilla oraz do smażenia i duszenia. Pieczony boczek jada się na ciepło i na zimno. Chińczycy wyjątkowo wysoko cenią boczek, uważając go za najsmaczniejszy gatunek mięsa. Delikatne mięso boczku dobrze poprzerastane tłuszczem jest kruche i soczyste. W wielu krajach (szczególnie w anglosaskim kręgu kulturowym) często podaje się go na śniadanie. Wówczas obok sadzonych jajek znajduje się wysmażony boczek w towarzystwie fasolki. Wersja okrojona z tłuszczu zwana jest bekonem. W rzeczywistości sam bekon zlokalizowany jest w pobliżu boczku, ale to dwa różne elementy tuszy. W tym wydaniu chętnie jadają go mieszkańcy USA. Ten kawałek mięsa równie chętnie jadany jest w większości krajów śródziemnomorskich. Uwielbiają go mieszkańcy Włoch (tu nazywany jest pancettą), Francji czy Hiszpanii. Chętnie sięgają po niego także Polacy.

ziemniaki z boczkiem

Boczek pieczony

Składniki:
– 1-1,5 kg boczku
– 5-6 ząbków czosnku
– 3-4 łyżki majeranku
– 2 cebule
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Wymieszać sól, pieprz, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Boczek umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć do garnka do pieczenia mięsa i obsmażyć go z obu stron. Wkroić cebulę. Wstawić do piekarnika i piec około 1,5 godz. w 170 st. C lub prażyć pod przykryciem na małym gazie. Należy też pamiętać o tym aby w razie potrzeby od czasu do czasu podlewać wodą.

boczek pieczony

Boczek pieczony z brzoskwiniami

Składniki:
– 1 kg boczku
– 1 cebula
– 5 ziaren pieprzu
– 1 marchewka
– 4 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
– 2 łyżki płynnego miodu
– 6 brzoskwiń
– sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Umieść boczek w dużym garnku. Zalać wodą i dodać cebulę, ziarna pieprzu, marchewkę i zioła. Powoli doprowadzić do wrzenia. Dusić przez 2-2½ godziny. Wyjąć z wody i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Zdjąć skórkę z boczku. Rozsmarować musztardę i 2 łyżki brązowego cukru i miodu na wierzchu mięsa. Położyć brzoskwiniowe połówki wokół boczku, posypać pozostałym cukrem i skropić sokiem z cytryny. Piec przez 30 min., aż boczek będzie złoty, a brzoskwinie upieczone i soczyste.

pieczony boczek z brzoskwiniami

Boczek pieczony w piwie

Składniki:
– 2,5 kg surowego chudego boczku
– 1 mała główka posiekanego czosnku
– 2 pokruszone listki laurowe
– 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 2 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 2 łyżeczki grubo tłuczonego czarnego pieprzu
– pół łyżeczki soli
– 5 łyżek oleju
– sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
– 1 szklanka piwa

Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz piwa, połączyć w dużej misce. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć boczek, wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie boczek ułożyć na dużej blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 3 godzin, co jakiś czas polewając piwem. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryć folią.

pieczony boczek w piwie

Roladki ziemniaczane z boczkiem

Składniki:
– 1 papryczka chipotle + 1 łyżka stołowa (15 ml) sosu adobo
– 3 średnie ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki (30 ml) oleju roślinnego
– 1 łyżka wędzonej papryki
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 1 łyżeczka musztardy
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 24 małe ziemniaki (ok. 680 g)
– 12 pasków boczku, przekrojone na pół
– posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową. W dużej plastikowej torbie z zamkiem błyskawicznym wymieszać  chipotle w sosie adobo, czosnek, olej, wędzoną paprykę, brązowy cukier, musztardę i sól koszerną. Dodać ziemniaki, wstrząsnąć torebką, aby rozprowadzić mieszankę przyprawową wokół ziemniaków. Wlać ziemniaki na przygotowaną blachę do pieczenia. Owinąć pół paska boczku wokół każdego ziemniaka i zabezpieczyć wykałaczką. Rozłożyć ziemniaki równomiernie na blasze do pieczenia. Piec, aż ziemniaki będą miękkie a boczek chrupiący (ok. 50-60 min.). Przed podaniem posypać pietruszką i podawać na ciepło.

roladki ziemniaczane z boczkiem

Muffinki jajeczne z boczkiem

Składniki:
12 plasterków boczku
12 jaj
12 małych pomidorów cherry, podzielonych na pół
świeżo zmielony czarny pieprz
6 kromek chleba do podania
gałka masła do rozłożenia

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C i delikatnie nasmarować 12-otworową blaszkę do muffinów. Włożyć plastry boczku w otworki blachy tworząc kształt skrzynki.      Rozbić jajka na środek każdej skrzynki z boczkiem, doprawić do smaku czarnym pieprzem i ułożyć dwie połówki pomidora. Piec w piekarniku przez 10 min., aż boczek będzie gorący, a jajko ugotowane. Opiec chleb według własnych upodobań, a następnie delikatnie posmarować masłem. Podawać muffinki z tostami.

muffinki z boczkiem

Rolada z boczku, szpinaku i sera

Składniki:
– 30 plasterków boczku
– 2 ½ szklanki posiekanego sera cheddar
– 5 szklanek świeżego szpinaku
– 2 łyżki stołowe sosu typu wędzonych papryczek chipolte + 2 łyżeczki przypraw

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.Na blaszce ułożyć plasterki boczku tworząc ciasno zakładaną kratkę (paski pionowe i poziome). Posypać ulubioną przyprawą. Położyć ser i szpinak, bardzo ciasno zawinąć wszystko w rulon, tworząc roladę. Piec 70-80 min.

rolada z boczku

Kurczak opiekany w boczku

Składniki:
– 8 polędwiczek z piersi kurczaka
– 8 plasterków boczku
– 4 plasterki sera Cheddar (przekrojony na pół)

Przygotowanie:
Napełnić dużą miskę ciepłą wodą z kilkoma łyżkami soli morskiej. Dodać polędwiczki z piersi kurczaka, trzymać w solance co najmniej 10 min. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią (lekko nasmarowaną) lub pergaminem. Wyjąć kurczaka z solanki i osuszyć. Położyć kawałek sera na każdym kawałku kurczaka. Zawinąć je razem w plasterek bekonu. Położyć na blasze do pieczenia stroną z serem do góry. Piec około 13-16 min.

kurczak w boczku

Rolada owijana boczkiem

Składniki:
– włoska kiełbasa
– ½ szklanki suszonych wiśni
– 1 łyżka masła
– ¼ szklanki słodkiej cebuli, posiekanej
– świeży szpinak
– 2 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki
– ¼ szklanki bułki tartej
– ser provolone, pokrojony w kostkę
– 3 piersi z kurczaka, bez kości i bez skóry
– plastry boczku
– sól koszerna

Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę aż się zrumieni. Dodać wiśnie do kiełbasy i smażyć kolejne 3-4 min. Przełożyć kiełbasę i wiśnie do dużej miski. Na patelnię dodać masło, po stopieniu dodać cebulę i smażyć, aż będzie miękka i pachnąca (ok. 5 min.). Dodać szpinak, smażyć aż zwiędnie.  Mieszankę szpinaku przełożyć do kiełbasy i wiśni. Dodać pietruszkę, bułkę tartą i ser. Ubić piersi z kurczaka. Wykonać splot bekonowy, składając naprzemiennie paski. Położyć piersi kurczaka na boczku, przyprawić solą i pieprzem. Równomiernie przykryć kurczaka mieszanką kiełbasianą. Zwinąć ciasno roladę, po zwinięciu zapakować w folię. Przechowywać w lodówce przez godzinę. Wyjąć z lodówki i zdjąć folię. Piec w piekarniku lub na grillu ok. 20 min.

rolada owijana boczkiem

Boczek z grilla

Składniki:
– 2 kg surowego boczku
– boczek wędzony w plastrach
– tymianek
– czosnek
– ziarno kolendry
– musztarda ziarnista
– liść laurowy
– ziele angielskie
– papryka mielona słodka
– sól
– pieprz młotkowy

Przygotowanie:
Mięso pokroić tak, aby powstał nam jeden płat. Obrać czosnek i rozgnieść. Musztardę połączyć z czosnkiem i natrzeć mięso. Następnie układać cienkie plastry boczku, posypać świeżym roztartym tymiankiem, liściem laurowym, pieprzem, solą i słodką papryką mieloną. Dodać ziarna kolendry i rolować zawijając nićmi. Obwiązaną roladę pozostawić w lodówce na 24 godziny. Piec w piekarniku około 1.5 godziny w temperaturze 140 st. C. Wypieczoną roladę ostudzić i pokroić w plastry o grubości około 5 cm. Tak przygotowane mięso układać na rusztach od grilla i dopiec. Idealnie smakuje z sałatką z oliwkami, gruszkami i kozim serem.

boczek z grilla

Schab pieczony z boczkiem

Składniki:
– 600 g schabu wieprzowego bez kości
– przyprawa do mięs
– 12 plastrów boczku wędzonego
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Schab oczyścić z błon, umyć i osuszyć, a następnie posypać przyprawą. Na desce do krojenia rozłożyć aluminiową folię, posmarować lekko oliwą i rozłożyć plastry boczku. Na boczku położyć mięso i zwinąć całość tak, aby boczek całkowicie oplatał mięso. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć z każdej strony zawinięte w folię mięso. Następnie mięso włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec przez 40 min. Upieczone mięso pokroić w plastry i podawać z kaszą lub ziemniakami.

schab w boczku

Tarta z boczkiem

Składniki: Ciasto:
– 250 g mąki pszennej typ 500
– 1 jajko
– 150 g margaryny
– 1 łyżeczka soli
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szczypta cukru
– 2 łyżki zimnej wody
Dodatki:
– 350 g wędzonego boczku
– 350 g cebuli
– świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
Masa jajeczna :
– 4 jajka
– 150 g żółtego sera
– 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
– 4 łyżki naturalnego jogurtu gęstego
– pieprz kolorowy do smaku
– świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
– sól do smaku
– ostra papryka do posypania

Przygotowanie:
W misce robota z nożami siekającymi umieścić wszystkie składniki ciasta i pulsacyjnie połączyć je ze sobą. Wyjąć ciasto na blat lub stolnicę, lekko oprószyć mąką, szybko zagnieść i zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać, umyć, pokroić w pióra i podsmażyć na drugiej patelni na odrobinie oleju, gdy się zeszkli lekko posolić. Usmażoną cebulę przełożyć do boczku, doprawić pieprzem i gałką i wymieszać. Formę ceramiczną do tarty wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto po schłodzeniu wyjąć z lodówki i przez folię rozwałkować, ułożyć w formie folią do góry. Wyrównać spód i dociskając lekko do ścianek zrobić rant na bokach formy. Nakłuć ciasto widelcem i zakryć je papierem do pieczenia. Na papier nasypać np. ryż lub inne ziarna aby zrobić obciążenie. Ciasto wstawić z formą do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i podpiec 15 min. Wyjąć formę z piekarnika na kratkę a temperaturę zmniejszyć do 190 st. C. Do miski wbić jajka, dodać jogurt, śmietanę i starty ser oraz przyprawy i wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć boczek z cebulą a na boczek wyłożyć masę z serem i oprószyć papryką. Ponownie wstawić formę do piekarnika i zapiekać 35 min. Po upieczeniu wyjąć formę z tartą z piekarnika i przestudzić.

tarta z boczkiem

Makaron z boczkiem i cukinią

Składniki:
– 250 g makaronu Tagliatelle
– 150 g wędzonego boczku
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 cukinia
– 1 łyżka masła
– sól
– pieprz
– 2 łyżki tartego parmezanu
– 1 łyżka ziaren sezamu

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić. Na patelni wytopić boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przełożyć go do miseczki. Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Do tłuszczu wytopionego z boczku dodać masło i podsmażyć cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek (ok. 3-4 min.). Do cukinii dodać podsmażony boczek i ugotowany makaron. Dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać tartym parmezanem i ziarnami sezamu.

makaron z boczkiem i cukinią

Makaron z boczkiem i pesto

Składniki:
– 400 g makaronu linguine
– 150 g lekko wędzonego boczku
– 1 łyżka pesto
– oliwa z oliwek
– ser parmezan
– bazylia do dekoracji

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć pokrojony boczek. Osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelnię wlać wrzątek. Dodać pesto i przesmażyć. Do osolonej wody wrzucić makaron. Posiekać bazylię. Odlać trochę wody z makaronu. Makaron przełożyć na patelnię z pesto. Dolać wrzątek i przemieszać. Serwować z boczkiem, oliwą i świeżą bazylią oraz cienkimi plasterkami sera parmezan.

makaron z boczkiem i pesto

Tosty z boczkiem

Składniki:
– 250 g boczku, plasterki podsmażone na chrupiąco
– 100 g sera brie, pokrojonego w plastry
– 4 kromki ulubionego chleba
Karmelizowana cebulka:
– 3 duże cebule, pokrojone w plasterki
– 2 łyżki oleju
– ½ łyżeczki soli
– 4 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki octu z czerwonego wina

Przygotowanie:
Rozgrzać dużą patelnię z olejem na średnim ogniu, wrzucić cebulę, posolić i smażyć do miękkości i zarumienienia. Dodać cukier i ocet i podsmażać dalej aż cebulka się skarmelizuje a płyn praktycznie odparuje, zdjąć z ognia i odstawić. Wysmarować masłem jedną stronę kromek, następnie na dwie, na stronie bez masła, wyłożyć cebulę, na nią ser i boczek i przykryć kromkami masłem do góry. Grillować w grillu elektrycznym lub na patelni grillowej do ładnego zarumienienia.

tosty z boczkiem

Ziemniaki zapiekane z boczkiem

Składniki:
– 2 duże ziemniaki do pieczenia
– 2 łyżki startego sera żółtego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 50 g masła
– 2 plastry boczku
– 4 gałązki szczypiorku
– 150 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, przekroić na pół, lekko wydrążyć. Następnie osuszyć, ponakłuwać widelcem i posmarować oliwą. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Włożyć ziemniaki i piec przez 60-75 min., aż będą miękkie. Pod koniec pieczenia dodać starty żółty ser. Boczek pokroić na drobne kawałki a następnie podsmażyć na patelni. Upieczone ziemniaki lekko przestudzić. Na ziemniaki nałożyć trochę kwaśnej śmietany oraz posypać boczkiem. Na koniec posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

ziemniaki zapiekane z boczkiem

zobacz również:

Mięso mielone – przepisy na dania z mielonego, co zrobić z mielonego mięsa?

Soczewica – przepisy na różne dania z soczewicą na jesienne dni!

Jak zdrowo jeść – porady dietetyka na sezon jesienno-zimowy

Kotlety mielone inaczej – różne pomysłowe przepisy