Kotlety mielone inaczej – różne pomysłowe przepisy
Mielone ach mielone czyli klasyk w czystej postaci. No właśnie klasyk. Ile można jeść te same oklepane kotlety mielone? Nie martwcie się – przygotowaliśmy specjalnie dla Was zbiór oryginalnych przepisów na kotlety mielone. Wypróbujcie sami i koniecznie dajcie znać jak Wam smakowały. Może macie jakiś swój ciekawy przepis?
Każda z nas ma swój patent na obłędnie smaczne kotlety, my podajemy sprawdzony sposób na niezwykle chrupiące kotlety: do mięsa mielonego dodajemy samo żółtko zamiast całego jaj, bułkę namoczoną w mleku. Następnie uformowane kotlety obtaczamy w białku jajka i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Kotlety gryczane w sosie pomidorowym
Co kupić?
Kotlety:
- 2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
- 20 dag mięsa mielonego wołowego
- 20 dag pieczarek
- cebula
- 15 dag chudego twarogu
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- jajko
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Sos pomidorowy:
- puszka krojonych pomidorów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta bazylii
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Cebulę należy obrać i drobno posiekać. Grzyby oczyść, pokrój w kostkę, a następnie podsmaż wraz z cebula na odrobinie oleju. Mięso wymieszaj z kaszą gryczaną, pokruszonym twarogiem i podsmażonymi pieczarkami. Następnie dodaj jajko, posiekany szczypior oraz przyprawy do smaku. Całość należy wyrobić na gładką masę. Teraz formuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej, po czym obsmaż na oleju na rumiano ze wszystkich stron.
Cebulę do sosu należy obrać, drobno posiekać i wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na odrobinie oleju. Dodaj pomidory wraz z zalewą. Całość duś ok. 10-15 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dopraw na koniec do smaku bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem. Kotleciki podawaj wraz z sosem.
Kotlety z dodatkiem warzyw korzeniowych
Co kupić:
50 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
cebula i zabek czosnku
marchew
pietruszka
seler
garść świeżego szpinaku pokrojonego w kostkę
olej
chałka namoczona w mleku (jedna grubsza kromka)
przyprawy: sól, pieprz,
Do miski z mięsem dodajemy obrane wcześniej i starte na tarce: marchew, selera oraz pietruszkę. Dodajemy też szpinak. Chałkę moczymy w mleku, na drugiej patelni szklimy pokrojona w kostkę cebulkę z czosnkiem, dodajemy do masy mięsno-warzywnej, formułujemy zgrabne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Kotlety w sosie śliwkowym
Co kupić?
- 35 dag mięsa mielonego
- cebula
- bułeczka czerstwa
- bułka tarta lub mąka pszenna
- jajko
- tymianek
- estragon
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 5 dag śliwek suszonych bez pestek
- 2 łyżeczki mąki
- 2/3 szklanki bulionu
- 4 goździki
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Śliwki należy zalać letnia wodą i odstawić na godzinę. Bułeczkę namocz w wodzie lub mleku. Cebulkę posiekaj, dodaj do mięsa, połącz z jajkiem i bułeczką. Następnie dodaj po 1/2 łyżeczki przypraw. Formuj kotlety i obtaczaj je w tartej bułce lub mące. Teraz usmaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Śliwki należy osączyć i pokroić, przełożyć do rondla i dodać powidła, zalać bulionem, dodać cukier, goździki i gotować z 5 minut. Zrobić zaklepkę z mąki i wody, dodać do sosu, polać nim kotlety.
Mielone z kukurydzą i orzechami
Co kupić?
- 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 puszki kukurydzy
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- jajko
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- sól, pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Mięso wyrobić, dodać jajko, posiekane orzechy włoskie oraz ziarna słonecznika. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie odsączyć na ręczniku papierowym.
Kotlety z jajkiem po szkocku
Co kupić?
- 500g mięsa mielonego
- 1 mała czerstwa bułka
- szklanka mleka
- 4 jajka
- cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta curry
- sól
- pieprz ziołowy
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotuj 3 jajka na twardo, po czym je ostudź i obierz ze skorupek. Mięso należy przełożyć do miseczki, dodać surowe jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, zmiażdżony czosnek, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawami.Całość dokładnie wymieszaj. Nabierz porcje mięsa, spłaszcz na dłoni, a na środku ułóż całe jajko. Mięsem dokładnie obklej jajka, panieruj w bułce tartej i smaży na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na złoty kolor.
Kotlety po cygańsku
Co kupić?
- 1 kg mięsa mielonego + przyprawy i bułka
- 1 kg pieczarek
- 2 słoiki papryki konserwowej
- 1/2 kg cebuli
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4-5 łyżeczek keczupu
- sól, pieprz, cukier
- 1 łyżeczka mąki
Przygotowanie:
Mięso mielone doprawiamy tak jak zawsze robimy kotlety mielone ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula, bułka tarta, rozmaryn, tymianek…). Z mięsa formujemy małe pulpeciki i podsmażamy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do garnka wrzucamy pulpety, pieczarki, cebule, paprykę pokrojoną w paseczki, koncentrat, keczup. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem jeśli smak będzie zbyt mało pomidorowy można dodać jeszcze keczupu. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.Podajemy z chlebem.
Mielona rolada na andrucie
Co kupić?
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 wafle – andruty
- jajko
- sól, pieprz
- łyżeczka bazylii
- szczypta ostrej papryki
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach. Gdy wafle zmiękną zwinąć w roladę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki. Następnie odwinąć roladę i kroić na plasterki. Następnie smażyć na oleju rzepakowym. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Kotleciki z niespodzianką
Co kupić?
- 500 g mięso mielone drobiowe
- 1 słoik pomidory suszone
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka majeranek
- sól do smaku
- 200 g mieszanka świeżych sałat
- 4 łyżki słonecznik łuskany
- do kotletów bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i majerankiem, dodać ok 7 łyżek bułki tartej doprawić solą. Z mięsa formować kule spłaszczyć w rękach ,na środku położyć suszonego pomidora (jeśli są duże można przekroić pomidorka na pół) i oblepić go mięsem. Kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Na półmisku ułożyć sałatę, dodać resztę pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów, posypać słonecznikiem i skropić zalewą z pomidorków. Sałatkę delikatnie przemieszać. Kotleciki podawać z samą sałatką oraz z dodatkiem frytek czy kuleczek ziemniaczanych.
Mielone zraziki
Co kupić?
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- cebula
- 100 g wędzonego boczku
- ok. 10 dużych ogórków kiszonych
- 3 suszone grzyby
- łyżeczka mąki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Cebulę należy obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki.
Do mięsa dodaj bułkę tartą, dopraw do smaku solą i pieprzem, wyrób. Z mięsa uformuj kotleciki, spłaszcz je i nałóż po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zaklej tak jak zrazy. Obsmaż z wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju i zalej około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodaj pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkrusz suszone grzyby. Duś ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką.
Kotleciki mięsno – ryżowe
Co kupić?
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 30 dag ryżu
- 2 cebule
- puszka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta bazylii
- 2 jajka
- bułka tarta
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Dodać do mięsa, wbić jajka, dodać przyprawy. Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać do masy mięsnej. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Formować małe kotleciki, lekko spłaszczać, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano z obu stron.
Pulpeciki mięsno – brokułowe
Co kupić?
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- brokuł
- jajko
- 500ml drobiowego bulionu
- sól, pieprz ziołowy
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżka bułki tartej
- 1/4 szklanki śmietany 12%
Przygotowanie:
Połowę brokuła odkroić, umyć, odsączyć i drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i ostrą papryką. Wymieszać na gładką masę. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować, włożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku. Można również wyjąć pulpeciki i sos zmiksować blenderem.
Kotlety mielone w sosie curry
Co kupić?
- 1/2 kg mielonego
- jajko
- 1/2 łyżeczki curry
- mała cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z jajkiem, curry, posiekaną cebulką, bułką tartą, szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Formować kotleciki, usmażyć na rumiano.
SOS: łyżka oleju, 3 bardzo dojrzałe i mięsiste pomidory, 1/2szkl. bulionu drobiowego z kostki, 1/2 łyżeczki curry w proszku, 4 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz.
Pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać bulion, curry, chwilę pogotować. Wlać śmietanę, wymieszać, ale już nie gotować. doprawić. włożyć na chwilę kotlety do sosu by smaki sie połączyły.Bardzo ciekawa i apetyczna postać kotletów mielonych
Kotlety mielone z serkiem
Co kupić?
- 1/2 kg mięsa mielonego
- cebula
- czerstwa bułka
- przyprawa do mielonego
- sól
- pieprz
- jajko
- 1/2 kostki serka topionego (50g)
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
Do mięsa dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawić. Bułkę namoczyć, odcisnąć, dodać do mielonego. Wyrobić, formować kotleciki. Serek pokroić w kostkę, do każdego kotleta wkładać po kostce serka, zaklejać i formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć.
Kotleciki mielone na patyczku
Co kupić?
- ½ kg mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- mielony pieprz
- sos sojowy
- bułka tarta
- 18 średnich pieczarek
- 12 grubszych plastrów z ogórka ( nie obranego )
- 12 kawałków czerwonej papryki
- majeranek
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę pokroić drobno i usmażyć na rumiano na łyżce oleju. Dodać do mięsa .Wymieszać mięso z cebulą ,1/2 szklanki bułki tartej , jajkiem .Doprawić sosem sojowym , pieprzem , majerankiem .Uformować 12 małych kotlecików i obtoczyć je w bułce tartej . Na patelni rozgrzać olej . Usmażyć kotleciki na rumiano ( przewracając kilkakrotnie z jednej na drugą stronę ). Na drugiej patelni usmażyć w tym czasie pieczarki .Gdy pieczarki będą już gotowe zdjąć je z patelni a na tłuszczu podsmażyć paprykę i ogórka .Na patyczki nabijać pieczarkę , kotlecik, paprykę , ogórek , pieczarkę ,kotlecik , paprykę , ogórek , pieczarkę . Przed podaniem podgrzać w rozgrzanym piekarniku lub na patelni .
zobacz również:
Mięso mielone – przepisy na dania z mielonego, co zrobić z mielonego mięsa?
Kotlety mielone – różne przepisy i pomysły na mięso mielone
Szybki obiad w 15 minut – dania i przepisy
Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek