Czym smarować chleb – przepisy na smarowidła i masła smakowe

19 października 2022, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Masło, margaryna, serek topiony, masło, margaryna serek topiony, masło… i tak w kółko do znudzenia. Macie już dość standardowych smarowideł dostępnych w sklepie? Pragniecie nowego smaku i ciekawszych kanapek? Poznajcie przepisy na ciekawe smarowidła i spróbujcie sami !

smarowidła

Masło z awokado i cytryny

Składniki:

1 awokado

sok z ½ cytryny

¼ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej

Przygotowanie:

Awokado przekroić i usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i masę umieść w malakserze. Dodać sok z połowy cytryny oraz sól. Całość zmiksować na jednolitą, gładką masę.

 

Pasta z tuńczykiem

Co kupić?

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 opakowanie kremowego serka naturalnego
  • 6-8 czarnych oliwek
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 4-5 liści bazylii
  • mielona słodka papryka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Tuńczyka odsącz i rozdrobnij. Oliwki i suszone pomidory zmiksuj blenderem. Posiekaj bazylię i całość wymieszaj razem z serkiem i przyprawami.

pasta z tunczykiem

Z wędzonym łososiem

Co kupić?

  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 średnie pomidory
  • 1-2 łyżki majonezu/gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Cebulę obierz i pokrój drobno.  Całość wymieszaj z rozdzielonymi płatami łososia. Dodaj jogurt albo majonez i wszystko zblenduj. Dopraw do smaku.

pasta z łososia

Pasta z zielonego groszku

Co kupić?

  • 450g zielonego groszku  może być mrożony
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka listków bazylii
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z odrobiną soli i 1 łyżeczką cukru. Wrzuć groszek i gotuj ok 10 minut następnie odcedź groszek.  Zmiksuj go z posiekanymi listkami bazylii i pozostałymi składnikami. Pastę należy schłodzić przed podaniem.

pasta z groszku

Pasta jajeczna z awokado

Co kupić?

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • pół ząbku małego czosnku
  • 1-2 łyżeczki gęstego jogurtu lub majonezu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Awokado należy umyć i obrać, a następnie wyjąć miąższ i rozgnieść go widelcem.  Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj.  Wymieszaj je z awokado, przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i jogurtem. Wymieszaj i przypraw do smaku.

pasta jajeczna

Pasta z pestek słonecznika

Co kupić?

  • 1,5 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
  • ok. 14 suszonych pomidorów
  • 1 biała lub czerwona cebula
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Ziarna należy zalać zimną wodą i odstawić na noc.  Następnego dnia odlej je i zblenduj z suszonymi pomidorami. Cebulę zeszklij na oleju z suszonym pomidorów i dodaj do blendera. Całość zmiksuj z czosnkiem i schłodź w lodówce.

pasta z pestek slonecznika

Pasta bananowa

Co kupić?

  • 1 dojrzały banan
  • 200 g twarożku lub kremowego serka naturalnego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z twarożkiem lub ulubionym serkiem. Dodaj miód i zblenduj na gładką konsystencję.

pasta z bananów

Masło czosnkowe

Co kupić?

  • 100g miękkiego masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Czosnek umyj, obierz i przeciśnij przez praskę.  Wymieszaj z masłem, koperkiem i solą.

masło czosnkowe

Masło pomidorowe

Co kupić?

  • 150 g masła
  • 3 łyżki pesto z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka posiekanej bazylii

Przygotowanie:

Wszystkie masła w zasadzie wykonuje się w ten sam sposób. Dokładnie i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, uformuj dowolny kształt i odłóż do lodówki, aby stwardniało.

masło pomidorowe

Masło cytrynowo – tymiankowe

Co kupić?

  • 150 g masła
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 3-4 łyżki listków świeżego tymianku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Procedura taka sama jak we wcześniejszym przepisie.

masło cytrynowe

Masło chrzanowe

Co kupić?

  • 25 g masła
  • 3 łyżki chrzanu
  • Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Dokładnie i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, uformuj dowolny kształt i odłóż do lodówki, aby stwardniało.

masło

 

zobacz również:

  1. Jak zrobić klarowane masło?

  2. Przepis na smaczny domowy smalec

  3. Majonez na różne sposoby

  4. Jak zrobić gorącą czekoladę

  5. Na jesienne chłody grzańce i grogi

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Czym smarować chleb – przepisy na smarowidła i masła smakowe

  1. avatar Magdalena.L pisze:

    Raz juz próbowałam z awokado,ale dzieci i mąż nie chciał,więc tylko ja ,najlepiej jest jak świeża papka bo szybko ciemnieje.Olej kokosowy ok,ale za dużo nie mozna ,gdzies czytałam że tylko 2 kanapki dziennie.Pasta jajeczno-twarogowa jest smaczna,ale widze u was wiele innych nowości które moga być smaczne i z chęcią je wypróbuje :)

Dodaj komentarz