Zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, dlatego zebrałam dla Was przepisy, których przygotowanie zajmie Wam zaledwie 15 minut. Najszybciej wykonamy z pewnością dania z makaronu, więcej przepisów znajdziecie TUTAJ
Wszyscy mamy coraz mnie czasu na gotowanie, czasem zdarza się nawet, że musimy natychmiast wyjść z domu np: odebrać naszą pociechę ze szkoły czy przedszkola i chcielibyśmy móc też kontrolować przygotowywanie naszych dań. Na szczęście z pomocą przychodzą specjalne urządzenia dzięki którym możemy przygotować smaczne i lekkostrawne posiłki bez konieczności ich nadzorowania. Poniżej prezentujemy pomysłowe przepisy naszych czytelników, można je dowolnie modyfikować, dodawać swoje ulubione dodatki, mięso, zamienić dania mięsne na wegetariańskie, urozmaicać je poprzez świeże zioła czy przyprawy.
Spaghetti z oliwkami i mozarellą
Składniki:
-500 g makaronu spaghetti
-50 g masła
-6 ząbków czosnku
-1/2 szklanki czarnych oliwek
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-pęczek posiekanej natki pietruszki
-150 g mozzarelli
-sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron ugotować al dente w dużej ilości energicznie gotującej się, osolonej wody. Odcedzić i przełożyć do garnka. Oliwki pokroić w plasterki, mozzarellę w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Masło rozgrzać, dodać czosnek, obsmażyć przez 1-2 minuty. Masło czosnkowe przełożyć do makaronu. Dodać oliwki, natkę, doprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystko połączyć i podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Wykonanie
Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulką ładnie się zeszkli dodać oczyszczone i umyte kurki (większe pokroić). Dusić, aż grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron polany sosem.
Spaghetti z bobem, serem i miętą
Składniki:
-opakowanie makaronu spaghetti
-200 g bobu
-ser pecorino
-2 ząbki czosnku
-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
-garść świeżej mięty
-sól i pieprz
Wykonanie
Bób parzymy we wrzącej wodzie przez 1 minutę, odcedzamy i obieramy. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Na patelni podgrzewamy oliwę z pokrojonym czosnkiem, dodajemy bób i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy makaron. Podsmażamy wszystko razem, posypując obficie pieprzem, serem i miętą.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Śmietanę zmieszać z rozkłóconymi żółtkami, startym serem, drobno posiekanym czosnkiem, oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę wylać na chrupiący boczek. Mieszać, aż sos stanie się gęsty. Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać.
Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić. Podsmażyć na teflonowej patelnie, gdy się zarumieni dodać kawałki ugotowanych wcześniej brokułów, masło orzechowe i przyprawy. Mieszać na małym ogniu do połączenia się składników. Po ściągnięciu patelni z ognia dodać jeszcze serek, ponownie zamieszać. Przełożyć na talerz, posypać słonecznikiem.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com
Penne z sosem pomidorowy
Składniki:
-500 g makaronu penne
-2 łyżki oliwy z oliwek
-posiekana cebula
-80 g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie plasterki
-2 ząbki czosnku, rozgniecione
-600 g mięsistych pomidorów – można użyć z puszki
-125 g czarnych oliwek
-20 g świeżej bazylii
-sól morska, świeżo mielony pieprz
-wiórki parmezanu do posypania, u mnie inny twardy ser
Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej, energicznie gotującej się wodzie. Pomidory naciąć nożem, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę. Oliwę rozgrzać na dużej patelni, dodać cebulę i mieszając podsmażać ok. 3 minut. Dodać suszone pomidory i czosnek, obsmażać przez minutę. Następnie wrzucić świeże pomidory i pokrojone w plasterki oliwki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić sos do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić warzywa ok. 10 minut. Pod koniec dodać posiekaną bazylię. Gotowy sos połączyć z makaronem. Wyłożyć na talerze i posypać wiórkami sera.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Jajka zmiksować z mlekiem, przesianą mąką oraz szczyptą soli i olejem na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
Następnie na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki.
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut. Dodać posiekanego pora oraz paprykę i obraną, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę. Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem, suszonymi pomidorami oraz ostrą papryką. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekaną natkę, wymieszać. Na środek każdego naleśnika kłaść, trochę farszu, formować sakiewki. Na koniec związać szczypiorem. Od razu podawać.
Spaghetti z rukolą i suszonymi pomidorami
Składniki na Pesto z rukoli:
-ok. 200 rukoli
-130 ml oliwy z oliwek
-sok z połowy cytryny
-50 g orzeszków ziemnych solonych
-3 ząbki czosnku
-50 g twardego sera typu parmezan
-2 cm papryczki chilli
-sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
-500 g spaghetti
-10 suszonych pomidorów
-100 g czarnych oliwek
-½ papryczki chilli
-ser do obsypania – parmezan lub inny twardy ser
Wykonanie
Rukolę umyć, dokładnie osuszyć. Umieścić w naczyniu do miksowania. Dodać pokrojony czosnek, chilli, ser, orzechy, wlać sok z cytryny i oliwę. Doprawić dużą szczyptą soli i pieprzu. Całość zmiksować na gładko. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić zostawiając odrobinę wody. Na łyżce oliwy podprażyć drobno pokrojone suszone pomidory i papryczkę chilli. Dodać makaron z odrobiną pozostawionej wody, całe pesto i pokrojone w plasterki oliwki. Całość wymieszać aż wszystko dokładnie się połączy. W razie potrzeby dosolić. Wyłożyć na talerze i oprószyć startym serem.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Roladki z kurczaka z oliwkami i szynką
Składniki:
-1/2 kg filetu z kurczaka,
-3 łyżki zielonych oliwek nadzianych papryką,
-3 liście sałaty,
-6 plasterków szynki np. parmeńskiej,
-sól, pieprz,
-2 łyżki soku z limonki,
-jajko,
-szklanka bułki tartej
Wykonanie
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Z jednej strony skropić sokiem z limonki.
Oliwki przepołowić.
Na mięsie układać plaster szynki, następnie liść sałaty oraz oliwki. Zwijać ciasno w roladki, spiąć wykałaczką.
Roladki obtaczać kolejno w rozkłóconym jajku i w bułce tartej.
Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z dodatkiem warzyw.
Piersi kurczaka ze szpinakiem
Składniki:
– 400 g piersi z kurczaka,
– 100 g serka topionego o smaku śmietankowym,
– 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
– 2 ząbki czosnku,
– 450 g mrożonego szpinaku,
– 1 cebula,
– 200 g śmietany.
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę i podsmaż. Wlej śmietanę i dodaj bulion, by danie nabrało głębokiego smaku. Dodaj szpinak, czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z daniem. Do sosu dodawaj po trochę serka topionego. Zmieszaj i serwuj z ulubionym makaronem.
Makaron z wątróbką i pomarańczą
Składniki:
-300 g makaronu penne
-300 g wątróbki drobiowej
-300 g pieczarek
-pomarańcza
-kilka liści szałwi
-2 ząbki czosnku
-łyżka cukru trzcinowego
-papryczka chilli, można dać mniej
-1/2 papryki czerwonej
-pęczek natki pietruszki
-130 ml oliwy z oliwek
-sól
Wykonanie
Wątróbkę namoczyć przez kilka godzin w mleku. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Chilli bez pestek, czosnek, natkę pietruszki, szałwię drobno posiekać. Czerwoną paprykę pokroić w kosteczkę. Pomarańczę umyć, sparzyć i wytrzeć do sucha. Odkroić skórkę, bez białej części i pokroić w paseczki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Na jednej patelni na bardzo małym ogniu roztopić cukier, dodać skórkę pomarańczy, zamieszać, po chwili dodać 2 łyżki soku z pomarańczy, wymieszać, przykryć i dusić 4-5 minut. Następnie dodać połowę oliwy, chilli, czosnek i szałwię. Chwilę podsmażać, uważając by czosnek się nie zrumienił. Zdjąć z ognia. Na drugiej patelni w 2 łyżkach oliwy dusić przez chwilę pieczarki, skropić je pozostałym sokiem z pomarańczy. Gotowe przełożyć (bez wody) do pierwszej mieszanki. Pozostałą oliwę dobrze rozgrzać i podsmażyć na niej wątróbkę, gdy będzie gotowa posolić do smaku i wrzucić do gorących pieczarek. Dodać makaron i natkępietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i rozłożyć na talerze.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Roladki z kurczaka z fasolką szparagową
Składniki:
-1/2 kg filetu z kurczaka,
-marchewka,
-1/3 czerwonej papryki,
-150g fasolki szparagowej (może być ze słoika),
-sól morska ziołowa,
-pieprz młotkowany z kolendrą,
-jajko,
– 1/2 szklanki bułki tartej,
-olej do smażenia.
Wykonanie
Mięso umyć, podzielić na porcje i rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek na minuty. Odcedzić, pokroić na mniejsze części i dodać do fasolki. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić około 8 minut na małym ogniu, na odrobinie rozgrzanego oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite mięso nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można też użyć fasolki szparagowej ze słoika taka jak ja, wtedy nie trzeba jej już gotować.
Kurczak słodko – kwaśny
Składniki dla 4-6 osób:
-1/2 kg piersi kurczaka
-czerwona papryka
-1/2 papryki żółtej
-1/2 papryki zielonej
-250 g ananasa z puszki
-cebula
-4 ząbki czosnku
-ok. 2 cm imbiru
-3 łyżki oleju
Sos:
-szklanka soku ananasowego (zalewa z puszki)
-3 łyżki keczupu
-1 łyżka cukru
-4 łyżki octu z czerwonego wina
-sok z 1 cytryny
Wykonanie
Czosnek obrać, drobno posiekać. Imbir obrać, zetrzeć. Cebulę obrać i pokroić w słupki. Składniki wrzucić na patelnię o grubym dnie i podsmażyć na oliwie. Składniki sosu wymieszać i wlać na patelnię, zagotować i pozostawić na małym ogniu, aż mieszanka zgęstnieje. Dodać pokrojone w paski piersi kurczaka, chwilę podsmażyć, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa. Smażyć 6-8 minut. Podawać z ugotowanym ryżem.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Mięso wyrobić, dodać jajko, posiekane orzechy włoskie oraz ziarna słonecznika. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie odsączyć na ręczniku papierowym.
Ugotowane, zimne ziemniaki wymieszać z odsączoną i opłukaną fasolą oraz pokruszonym twarogiem. Zmiksować przy pomocy blendera na puree. Wbić 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz 1/2 szklanki bułki tartej. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Masę wyrabiać ręką, formować podłużne, nie duże krokiety. Panierować w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety schabowe z pasztetem
-1/2 kg schabu bez kości,
-100g drobiowego pasztetu,
-jajko,
-4 łyżki bułki tartej,
-sól, pieprz.
Przygotowanie
Mięso umyć, rozkroić na plastry, każdy plaster cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa z obu stron grubo posmarować pasztetem. Następnie obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać np. z surówką z czerwonej kapusty.
Przygotowanie
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa, dodać drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wyrobić masę. Pietruszkę dokładnie posiekać, dodać pokruszony ser feta, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. M Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po trosze farszu i zlepiać, formując podłużne kefty. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można także upiec je na grillu lub zapiec w piekarniku.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min.
Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie odcedzić. Bułkę tartą dokładnie wymieszać z ziołami oraz słodką i ostrą papryką. Olej podgrzać, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na suchej patelni i dodać do makaronu. Całość dobrze wymieszać. Podawać posypane startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.