Flaczki po warszawsku z pulpetami

8 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


składniki:

* 400 g flaków wołowych
* Włoszczyzna suszona „Kucharek”
* 2 kostki rosołu wołowego „Kucharek”
* 50 g masła
* 2 łyżki mąki pszennej
* imbir, gałka muszkatołowa, czarny pieprz mielony, sól, ostra papryka, majeranek „Prymat” do smaku

Pulpety:

* 200 g zadniej cielęciny
* 100 wątróbki cielęcej
* 1 kostka rosołu warzywnego „Kucharek”
* 1 jajko
* 2 łyżki pikantnej bułki tartej Prymat
* Przyprawa do potraw „Kucharek” do smaku
* 1 łyżeczka natki pietruszki „Prymat”
* sól czosnkowa „Prymat” do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i pokrojone w paski flaki gotuj około 45 minut trzykrotnie zmieniając wodę. Następnie odcedź i odstaw.
2 kostki rosołu wołowego „Kucharek” rozpuść w 1 litrze gorącej wody i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj przegotowane wcześniej flaki oraz suszona włoszczyznę „Kucharek”. Gotuj do chwili, aż flaki będą miękkie, a w trakcie dopraw zupę do smaku wszystkimi przyprawami. Na koniec z mąki i masła przygotuj zasmażkę, rozprowadź ją niewielką ilością zupy a następnie wlej do flaków.
1 kostkę rosołu warzywnego „Kucharek” rozpuść w pół litra gorącej wody, doprowadź do wrzenia i włóż do niego oczyszczoną wątróbkę. Gotuj 5 minut, wyjmij z rosołu, wystudź i pokrój w drobną kostkę.
Pozostałą cielęcinę zmiel, dodaj do niej jajko, bułkę tartą, Przyprawę do potraw „Kucharek”, natkę pietruszki oraz odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj pod koniec dodając pokrojona wcześniej wątróbkę. Z przygotowanej masy formuj małe pulpety, włóż je do gorącej zupy i gotuj razem jeszcze przez chwilę. Flaki razem z pulpetami rozlej do miseczek i podawaj z chrupiącą bułką.

Zrób również:

Flaki z kurczaka w/g Babcigramolki

Flaki po polsku

Flaki po algiersku

Flaki po liońsku

Flaki po nicejsku

Flaki po portugalsku

Flaki cielęce Iwony

Flaczki z boczniaków

Flaczki rybne