Ryż z suszonymi pomidorami

7 stycznia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Suszone pomidory wymyślili oczywiście Włosi. Jest to jeden z wielu ich pomysłów, który zdobył uznanie na całym świecie. Suszone pomidory to świetny, bardzo wyrazisty dodatek do wielu potraw. Zawierają jeszcze więcej likopenu niż świeże. Dobrze jest wybierać wersję w oleju, a jeśli nie, to łączyć je z oliwą lub innym tłuszczem, co poprawia przyswajalność tego antyoksydantu. Ze względu na wspaniały, intensywny smak, suszone pomidory nie potrzebują w potrawach wielu składników towarzyszących. Przekonajcie się same po spróbowaniu naszego ryżu!

 


Składniki: 

– 1/2 dużej cebuli białej,

– 30 g pora,

– 50 g pomidorów suszonych w oleju,

– 150 g ryżu białego,

– olej z zalewy z pomidorów,

– pieprz czarny.

 


Przygotowanie: 

Cebulę posiekać, pora pokroić na drobno tak, aby wielkość była porównywalna z krojoną cebulą. Na patelni rozgrzać olej z zalewy. Podsmażyć na nim cebulkę. Gdy zacznie się złocić, dodać pora i nadal podsmażać. Do ugotowanego na sypko ryżu dodać pokrojone na nieduże paseczki pomidory, pieprz czarny mielony oraz podsmażone warzywa. Dobrze wymieszać.

Czy suszone pomidory znalazły uznanie również w Waszej kuchni?