Dania z miodem – różne przepisy czyli co można zrobić z miodu?

4 lutego 2024, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Nie od dzisiaj wiadomo, że miód pomaga na wiele rzeczy, a dodatkowo jest w 100% organiczny. Jego główne działanie to przeciwzapalne, antyseptyczne i zwalczające zaburzenia, które mogą wpływać na nasze zdrowie. Miód posiada ogromną wartość odżywczą, dzięki której jest stosowany w medycynie alternatywnej oraz kosmetykach naturalnych.

dania z miodem

 

Właściwości miodu

Miód to produkt, który zachwyca nas swoim działaniem od wielu pokoleń. Sprawdza się nie tylko w leczeniu, ale i w kuchni jako zamiennik cukru i świetny dodatek. Czy wiecie, że dawniej zbieranie miodu miało nawet charakter religijny? W tradycji grecko-rzymskiej był pokarmem bogów, Achajowie i Germanie miodem smarowali usta noworodków na znak ochrzczenia ich, łyżeczkę miodu wspólnie zjadali nowożeńcy w krajach wschodnio europejskich. Miód był kojarzony z nieśmiertelnością więc dawniej chowano zmarłych z miodem, aby mogli się nim  żywić w zaświatach. Zapewne poniekąd wynikało to z tego, że miód się nie psuje.

W miodzie najwięcej znajduje się węglowodanów oraz glukozy i fruktozy. Dzięki temu miód ma właściwości wzmacniające, gdyż cukry są bardzo szybko wchłaniane do krwi, gdzie w razie potrzeby natychmiast przetwarzane są w energię. Z tego powodu miód jest doceniany wśród osób, które odczuwają zmęczenie zarówno fizyczne jak i psychiczne. Ponad to miód podnosi odporność organizmu i chroni przed przeziębieniem.  Smak i aromat miód zawdzięcza kwasom organicznym oraz olejkom eterycznym pochodzącym z nektaru. W miodzie znajdziecie również składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez czy wapń, a także witaminę B. Spora ilość żelaza powoduje, że miód zalecany jest anemikom, ponieważ wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Z kolei mangan wzmacnia kości i pomaga w przyswajaniu wapnia.

Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie krwi oraz wzmaga perystaltykę jelit, jony metali stymulują produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny dzięki czemu w pośredni sposób zapobiegają anemii. Antybakteryjne właściwości miodu są wynikiem kompleksowego działania kilku czynników. Jednym z nich są olejki eteryczne i flawonoidy. Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na niektóre choroby.

Rodzaje miodu

  • Rzepakowy

Pozytywnie wpływa na wątrobę, drogi żółciowe, a nawet serce. Stosuj miód rzepakowy przy stanach zapalnych dróg oddechowych. Miód ten świetnie wpływa na stan skóry. Można go położyć na oparzoną skórę, aby nie powstawały pęcherze. Dodatkowo przyspieszy gojenie się ran i pomoże przy zakażeniu.

  • Lipowy

Miód ten świetnie ukoi Twoje nerwy, ponieważ działa antystresowo. Dodatkowo posiada pozytywny wpływ na układ nerwowy, drogi oddechowe, serce oraz układ krążenia.

  • Gryczany

Miód gryczany słynie z właściwości odtruwających. Wspomaga pracę układu krążenia oraz wątroby. Dodatkowo miód gryczany posiada w swoim składzie sporą dawkę żelaza, co przyczynia się do leczenia niedokrwistości.

  • Wrzosowy

Wrzosy zazwyczaj służą jako ozdoba naszego domu i ogrodu. Jednak w tym wypadku można go śmiało wykorzystać do pomieszania z miodem. Dzięki temu zyskamy miód wrzosowy, który wspomaga prace nerek, dróg moczowych, dodatkowo leczy stany zapalne jamy ustnej oraz gardła.

  • Wielokwiatowy

Ten miód działa na cały nasz organizm, a w szczególności na stan psychiczny i fizyczny. Stosuj miód wielokwiatowy również przy alergii. Wzmocni również Twoje drogi oddechowe, serce i naczynia krwionośne.

  • Akacjowy

Miód akacjowy wzmocni Twój organizm oraz Cię uspokoi. Pomoże w leczeniu dolegliwości układu moczowego i pokarmowego. Dodawaj go do herbaty podczas przeziębienia.

  • Nektarowo – spadziowy

Stosuj ten miód podczas zmęczenia i wyczerpania fizycznego. Poprawi również pracę Twojego serca i układu krążenia.

  • Spadziowy ze spadzi liściastej

Stosuj przy dolegliwościach nerek, dróg moczowych, wątroby oraz dróg żółciowych.

  • Miód spadziowy ze spadzi iglastej

Miód ten  pozytywnie wpływa na dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, serce oraz układ nerwowy.

Czerwona kapusta z miodem i rodzynkami

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • 5 łyżek rodzynek
  • 6 łyżek miodu
  • 0,5 szklanki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, zblanszować w osolonej wodzie przez 3 minuty aż do momentu zagotowania i odcedzić. Na rozgrzaną patelnię
wlać oliwę, dodać kapustę, miód, ocet balsamiczny, rodzynki, sól, pieprz do smaku. Dusić mieszając około 5 minut.

Pieczony bakłażan z pastą miso i miodem

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 4 łyżeczki białej pasty miso
  • 2 łyżeczki rzadkiego miodu
  • 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Obrany i starty kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
  • 4 posiekane cebulki dymki
  • 2 łyżeczki nasion sezamu

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przetnij bakłażany wzdłuż na połowę i natnij miąższ we wzór diamentu, uważając, aby nie przeciąć skórki warzywa. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, układając nacięte bakłażany wierzchem do góry. Wymieszaj miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek z 2-3 łyżkami wody, tak, aby powstała gładka pasta. Wysmaruj nią starannie wierzch bakłażanów i piecz przez około 20-25 min, do momentu, aż warzywa staną się miękkie i przypieczone. Na końcu posyp cebulką dymką oraz sezamem i podaj danie.

Śledzie w zalewie

Składniki:

  • 5 matiasów
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Matiasy zalej zimną woda i odstaw na godzinę. Następnie pokrój na mniejsze porcje. Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Na patelnię wlej olej, wrzuć cebule i delikatnie ją podduś do miękkości (nie może być spalona tylko szklista). Dodaj miód, ocet, koncentrat i dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze chwilę 2-3 minuty, sprawdź czy w smaku jest ok i odstaw do przestudzenia. Matiasy wymieszaj z zalewą i włóż do lodówki na minimum dwa dni.

Granola bananowo- karmelowa

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g płatków żytnich
  • 50 g mieszanki otrąb (owsianych, pszennych żytnich)
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 25 g ziaren sezamu
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 1 1/2 – 2 średnie banany
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 1 łyżka oleju

Po upieczeniu:

  • 30 g orzechów laskowych
  • 70 g żurawiny

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugim naczyniu rozgnieść banany widelcem, dodać miód, olej, masę kajmakową i wymieszać. Wymieszać ze sobą zawartości obu naczyń. Taką mieszankę należy równomiernie wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 150-160 st. C. Piec ok. 50 minut ( w czasie pieczenia należy granolę zamieszać kilka razy, aby się nie spiekła). Po upieczeniu odstawić granolę do ostygnięcia, następnie wmieszać do niej orzechy i żurawinę.

Rozgrzewająca herbata

Składniki:

  • łyżeczka liści herbaty,
  • 2 łyżeczki konfitury z pomarańczą i cynamonem,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 4 łyżki rumu.

Wykonanie:

Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, by się dobrze zaparzyła. Następnie rozlać do dwóch filiżanek. Posłodzić miodem i wymieszać. Dolać rum oraz dodać konfiturę. Wymieszać i od razu podawać.

Chleb litewski

Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba przygotować:
Składniki na 2 formy keksowe, ja upiekłam z całej porcji ale w jednej keksówce o wymiarach – 15×30 cm
Składniki na zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego – dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 130 g mąki żytniej
  • 120 g wody

Składniki połączyć i odstawić na 8 – 12 godzin.
Jednocześnie przygotować otręby:

  • 100 g otrąb
  • 200 g wrzącej wody
  • 2 łyżki lekko roztłuczonego kminku

Składniki połączyć, odstawić na 12 godzin.
Następnego dnia rano:
Ciasto baza:

  • cały zaczyn
  • 90 g mąki żytniej
  • 110 g wody

Składniki wymieszać i odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła.
Ciasto właściwe:

  • ciasto baza
  • zaparzone otręby
  • 350 g mąki żytniej razowej
  • 150 g mąki żytniej
  • 300 g wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Z mąki żytniej razowej odsypać dwie łyżki mąki, i uprażyć ją na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru, należy uważać, by się nie przypaliła. W dużej misce sól wymieszać z wodą i miodem, następnie dodać całe ciasto bazę i resztę składników. Mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. Formy wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć do nich ciasto – do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.

Tarta z migdałami i białą czekoladą

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • 130 g masła

Nadzienie:

  • 200 g migdałów
  • 100 g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 70 g brązowego cukru
  • 50 g masła
  • 150 ml miodu
  • Forma do tart 30-31 cm

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy i wykładamy dno i boki foremki. Przykrywamy pergaminem i wsypujemy np. groch, fasolę albo ryż. Tak obciążone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy fasolę i podpiekamy jeszcze 15 minut. Na tak podpieczony spód wlewamy nadzienie i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Nadzienie: Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15-20 minut po upływie tego czasu odlewamy wodę i zdejmujemy skórkę z orzechów. Następnie wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Chodzi o to żeby orzechy przeschły i zrobiły się chrupiące. Można też kupić już obrane migdały. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier ustawiamy na małym płomieniu i rozpuszczamy. Lekko studzimy. Następnie dodajemy rozkłócone jajka, białą czekoladę drobno pokrojoną i orzechy. Mieszamy.

 

zobacz również:

Woda z miodem – korzyści dla zdrowia i przepis

Poranny napój detoksykujący: kurkuma z cytryną, imbirem i miodem

Napar z imbiru i cytryny z miodem

Ciasto orzechowo miodowe siostry anastazji