Zioła zmniejszające apetyt pomocne przy odchudzaniu
Chyba każda z nas zna to uczucie, kiedy coś by się zjadło, a właściwie nie wiadomo co. Przez to chodzimy co chwila do lodówki i podjadamy co nam się nawinie pod rękę. Szczególnie uciążliwe może to być podczas stosowania diety. Na szczęście istnieje grupa ziół, które skutecznie pomogą Ci walczyć z apetytem i zlikwidują problem podjadania.
Siemię lniane
To właśnie nasionka siemienia lnianego pęcznieją nam w żołądku i sprawiają uczucie sytości. Dodatkowo zapewniają ochronę żołądka przed infekcjami, podrażnieniami czy stanami zapalnymi. Siemię lniane zawiera również sporą dawkę błonnika, które wyreguluje proces wchłaniania się cukru do organizmu oraz skutecznie uchroni Cię przed zaparciami. Dodawaj zmielone lub całe nasiona do jogurtu, sałatki, czy płatków. Ogranicz spożywanie do 50 g dziennie.
Koktajl z siemieniem lnianym
Składniki
- 1-2 łyżki siemienia lnianego lub nasiona chia
- 1 banan
- 500 ml mleka sojowego lub krowiego bez laktozy
- 1/2 cytryny
+/- dowolne owoce lub kakao - płatki migdałów do posypania koktajlu
Przygotowanie
Siemię lniane wsypujemy do suchego miksera i mielimy na drobny proszek. Dodajemy pokrojonego banana, mleko sojowe i świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny (bez pestek). Opcjonalnie możemy dodać dowolne owoce. Składniki miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 1 min.
Koktajl najlepiej spożyć bezpośrednio po przygotowaniu lub w ciągu 12 godzin (należy przechowywać lodówce). Doskonale smakuje w połączeniu z musli.
Cudowne nasiona zdrowia
Tak nazywa się zioło babka płesznik, ponieważ w sposób naturalny i świetny wpływa na układ pokarmowy oraz trawienny. Możesz też spotkać ją pod nazwą babka śródziemnomorska. Dodatkowo babka płesznik wzmocni Twoją odporność i pozytywnie wpłynie na skórę. Nasiona tego zioła są idealne na dietę, ponieważ skutecznie obniżą Twój poziom cholesterolu zarówno we krwi jak i moczu. Najlepsze w nich jest to, że od razu hamują apetyt, zostawiają uczucie sytości jednocześnie przyspieszając metabolizm.
Spożywanie:
Nasiona kupisz w aptece i spożywaj je rano oraz wieczorem. Wystarczy, że 2 – 3 łyżeczki nasion zalejesz szklanką wody lub ulubionego soku i odstawisz na 20 minut.
Mniszek lekarski
Jest jedną z najbardziej popularnych roślin przez wzgląd na właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Największe właściwości posiada korzeń mniszka i zbiera się go jesienią Stosuj wyciąg z mniszka lekarskiego, aby usprawnić swój układ pokarmowy i trawienny. Dodatkowo zadbasz o poziom cukru we krwi. Mniszek to idealne rozwiązanie na uczucie sytości po zjedzeniu ciężkich posiłków. Kupisz go w postaci tabletek, suszu oraz herbaty. Mniszek odpowiada za wytwarzanie żółci przez wątrobę i ułatwia przepływ do dwunastnicy. Sprawia to, że przewody się kurczą i powodują przeciwdziałanie zastojowi żółci. Dodatkowo mniszek lekarski pobudza wydzielanie soku żołądkowego.
Miód z mniszka:
Składniki:
- 30 dag płatków mniszka
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1-2 goździki
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Płatki mniszka ułożyć w słoju i zalać wrzątkiem (1 litr). Zostawić na 3 dni. Odcedzić. Pomarańczę i cytrynę obrać, pokroić, dodać cukier i goździki. Dodać odcedzony płyn z płatków. Gotować na niewielkim ogniu aż zgęstnieje. Rozlać do małych szklanych słoiczków. Szczelnie zamknąć. Miód jest popularny w Czechach i na Słowacji. Miód poprawia trawienie, wzmacnia, idealnie nadaje się do słodzenia herbaty przy przeziębieniach.
Kilka pomocnych zasad
- 10-15 minut przed jedzeniem trzeba wypić szklankę wody, wtedy mniej zjesz.
- czasami trzeba spróbować powstrzymać się, po tym żołądek się kurczy i apetyt nie będzie taki dokuczający
- jeżeli chcesz jeść, to zjedz niezbyt kaloryczne rzeczy. Warzywa, owoce, jogurty. Nasycisz się i nie przytyjesz.
- bądź cały czas zajęta, żeby nie mieć czasu myśleć o jedzeniu!
- pij czerwoną herbatę! Świetna przy odchudzaniu się.
zobacz również:
Dieta zielona – przepisy i jadłospis
Dieta dla sylwetki typu gruszka
Dieta dr Beaty Będzińskiej – jadłospis i przepisy
Dieta antycholesterolowa – jadłospis i przepisy na dania