Miałam wysoki cholesterol, po wyeliminowaniu tych produktów z diety wyniki znacznie się poprawiły
dodał: Marta Dudzińska
Zawsze miałam wysoki cholesterol, myślę, że ogromne znaczenie mają czynniki genetyczne, bo nawet leki nie bardzo pomagały. Po konsultacji z dietetykiem postanowiłam bliżej przyjrzeć się co kładę na talerz i diecie antycholestrolowej. Dieta antycholesterolowa według Roberta E. Kowalskiego polega z jednej strony na ograniczeniu spożycia produktów bogatych w cholesterol, z drugiej zaś dostarczać ma takich, które spowodują wzrost frakcji „dobrego” cholesterolu. Po dwóch miesiącach ścisłej diety wyniki poprawiły się i czuję, że to właściwy kierunek.

Zalecana klasyfikacja pacjentów, opracowana przez Komisję do Leczenia Dorosłych przy Narodowym Programie Edukacji Cholesterolowej w USA:
I. Klasyfikcja wg Cholesterolu Całkowitego:
1) poniżej 200 mg/dl – pożądany poziom cholesterolu
2) 200-239 mg/dl – graniczący z wysokim poziom cholesterolu
3) powyżej 240 mg/dl – wysoki poziom cholesterolu
II. Klasyfikacja wg Cholesterolu LDL
1) poniżej 130 mg/dl – pożądany poziom cholesterolu LDL
2) 130-159 mg/dl – graniczący z wysokim zagrożeniem poziom cholesterolu LDL
3) powyżej 160 mg/dl – poziom wysokiego zagrożenia
Najbardziej znani pogromcy cholesterolu:
2) Karnityna (związek aminokwasów). Wpływa korzystnie na gospodarkę tłuszczową w organizmie. Jej naturalnym źródłem jest chude mięso.

3) Lecytyna sojowa. Pozytywnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowonaczyniowych. Wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K.
4) Pyłek kwiatowy. Jest przydatny w zaburzeniach przemiany lipidowej, miażdżycy, przy wysokim poziomie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Pyłek dobrze łączy się z miodem, mlekiem albo jogurtem itp.
5) Kwasy omega-3. Obniżają zawartość trójglicerydów i cholesterolu LDL, a zwiększają ilość cholesterolu HDL. Najwięcej jest ich w tłustych rybach morskich, a także w oliwie i oleju, np. rzepakowym.
6) Allicyna. To aminokwas obecny w czosnku. Razem z ajoenem i garlicyną pomaga obniżyć poziom cholesterolu średnio o 10%.
7) Beta-karoten. Roślinna prowitamina A, skutecznie unieszkodliwia wolne rodniki i chroni frakcję HDL. Dużo go jest w marchwi, zielonej pietruszce, koperku, szpinaku, rzeżusze, botwince, pomidorach, cykorii, czerwonej papryce, sałacie, brokułach, porach i kiełkach żytnich. Beta-karoten dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, więc należy dodawać do potraw nieco oliwy lub olejów roślinnych. Dzienne zapotrzebowanie na prowitaminę A pokrywa jedna średnia marchewka.
8) Inozytol. Współpracuje z choliną (ułatwia przenoszenie tłuszczów z wątroby do innych narządów i wchłanianie go w komórkach), bierze także udział w przemianie cholesterolu, dzięki czemu chroni organizm przed miażdżycą.
9) Błonnik pokarmowy. Zwłaszcza rozpuszczalny, zwany inaczej pektyną hamuje wchłanianie cholesterolu pokarmowego z jelita, co prowadzi do zwiększenia produkcji tego związku w wątrobie, a w konsekwencji do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Nasza dieta powinna dostarczać 30-40 g błonnika dziennie. Obfitują weń warzywa zielone, szczególnie szpinak i kapusta. Dużo błonnika dostarcza także fasolka szparagowa, zielony groszek, bób, a wśród warzyw korzeniowych przede wszystkim marchew, seler, pietruszka. Warto także częściej sięgać po rośliny strączkowe, zwłaszcza ich suche nasiona.
10) Niacyna. Zwana inaczej kwasem nikotynowym, witaminą B3 albo PP zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, a podnosi ilość „dobrego”. Najwięcej jest jej w wątrobie, chudym mięsie, pełnych ziarnach zbóż, orzeszkach ziemnych i awokado.
11) Witamina C. To silny przeciwutleniacz, jej najbogatszym źródłem są: czarna porzeczka, dzika róża, natka pietruszki, brukselka, brokuły, kalafior, kapusta czerwona i biała, papryka.
12) Sterole i stanole roślinne. Znajdują się w warzywach liściowych i tłuszczach roślinnych i mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu. Ponadto blokują wchłanianie cholesterolu do krwi z układu pokarmowego. Warto sięgnąć po produkty wzbogacone w te substancje: do chłodników i sosów sałatkowych używać jogurtów Pro-Activ, a korzystne dla naszego układu krwionośnego pieczywo pełnoziarniste smarować margarynami Benecol lub Flora Pro-Activ. Dzienne spożycie 2-3 g steroli i stanoli pozwala obniżyć stężenie cholesterolu LDL o 10-15%.13) Witamina E. Chroni cząsteczki LDL przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu cholesterol nie wnika do ścianek naczyń krwionośnych i nie tworzy złogów miażdżycowych. Dobrym źródłem tej witaminy są soja, kiełki pszenicy, oleje, zielone warzywa i pełne ziarna zbóż.
14) Witaminy z grupy B (szczególnie B6, B12). Pomagają wątrobie zredukować zbyt wysoki poziom homocysteiny – aminokwasu, który uszkadza komórki śródbłonka i nasila działanie „złego” cholesterolu (LDL).
15) Likopen i luteina. Są to przeciwutleniacze z grupy karotenów. Chronią „zły” cholesterol przed utlenianiem. Likopen występuje w warzywach o czerwonej barwie. Najwięcej jest go w dojrzałych pomidorach. Źródłem luteiny są warzywa żółte i pomarańczowe oraz zielone liściaste (jarmuż, roszponka, sałata, dynia).
16) Flawonoidy. Naturalne związki fenolowe wpływające na barwę, smak i zapach wielu warzyw – również chronią nasze serce i tętnice. Najwięcej przyswajamy ich, jedząc cebulę, kapustę włoską, brokuły czy fasolę. Mnóstwo flawonoidów znajduje się też w herbacie, winogronach, kakao i grejpfrutach.
17) Polifenole. Uczestniczą w usuwaniu złogów tłuszczowych i zwiększają ilość „dobrego” cholesterolu. Jest ich sporo w soku z aronii oraz w czerwonym winie.
smalcu i słoniny. Z nabiału należy unikać pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych oraz pełnotłustego twarogu. Ilość jajek trzeba ograniczyć do 2-3 tygodniowo (dotyczy to żółtek, bo białka można jeść bez ograniczeń). Niewskazane jest białe pieczywo, zakazane chipsy i wszelki fast food, a także alkohol (wyjątkiem jest wino). Z powodu zawartości tłuszczu łasuchy muszą pożegnać się z ciastkami i herbatnikami zawierającymi tłuszcz cukierniczy, tortami z kremem maślanym, chałwą i lodami na śmietanie. Zdania ekspertów są podzielone co do optymalnego, procentowego udziału tłuszczu w ogólnej ilości przyjmowanych przez nas kalorii. Wskazania wahają się pomiędzy 20 a 35%, pod warunkiem wszakże, że będzie to tzw. dobry tłuszcz – nienasycony lub tłuszcz ryb oceanicznych. Zasadą jest dominacja na talerzu węglowodanów w postaci pieczywa, kasz, makaronu, ziemniaków oraz dużej porcji warzyw i owoców. Niewielka objętościowo i wagowo winna być porcja tłuszczów i białka. Należy przy tym wystrzegać się widocznego i niewidocznego tłuszczu w pokarmach, przestrzegać spożywania produktów odtłuszczonych (mleka, serów, itp.) lub chudych (wędlin, mięsa, itp.). Ponadto z pożywieniem powinny być dostarczone wszystkie, niezbędne dla organizmu składniki, takie jak witaminy i składniki mineralne, pierwiastki śladowe, włóknik pokarmowy, tak, aby nie było potrzeby podawania tabletek z witaminami, solami mineralnymi i z innymi .Zasady diety antycholesterolowej:










Przykładowy jadłospis:
I śniadanie
2) 3 łyżki płatków kukurydzianych ze szklanką mleka 0,5%, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
3) kromka chleba razowego, 100 g serka homogenizowanego naturalnego, 100 g winogron, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
4) 3 naleśniki z otrąb owsianych, 10 g pasztetu z indyka, 1 kubek soku pomarańczowego, kawa lub herbata bezkofeinowa.
5) 2/3 kubka niegotowanych płatków owsianych z rodzynkami, 1/2 kubka chudego mleka, 1/2 kubka soku pomidorowego, kawa lub herbata bezkofeinowa.
II śniadanie
1) mus z jabłka, szklanka wody mineralnej niegazowanej (rozpuścić łyżeczkę żelatyny w ciepłej wodzie. 100 g jabłka umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, ugotować i przetrzeć. Do przecieru z jabłka dodać żelatynę, łyżkę cukru, pianę z białka, wymieszać i wystudzić).
2) kisiel porzeczkowy.
3) kanapka z kromki chleba razowego z plasterkiem pieczonego schabu, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
4) koktajl ananasowy.
5) kanapka z 10g szynki, sałatą i pomidorami, 1 mandarynka.
Obiad
1) 100 g piersi z indyka smażona bez tłuszczu , 30 g suchego ryżu, 100 g fasolki szparagowej, szklanka soku wielowarzywnego.
2) talerz krupniku z kaszy jęczmiennej ugotowanego na wywarze z warzyw, 100 g gulaszu cielęcego, 30 g suchego makaronu, 100g buraków gotowanych, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.
3) talerz zupy jarzynowej bez zasmażki, 100 g pulpetu z ryby w jarzynach, 100 g gotowanych ziemniaków, surówka z kiszonej kapusty, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.
4) mieszana sałata z zielonych warzyw, 12 g pieczonej kury lub indyka bez skóry, ugniecione ziemniaki z odparowanym mlekiem.
5) zielona sałata, 20 g ugotowanego łososia z cytryną, ryż z łyżką margaryny.
Podwieczorek
1) 200 g grejfruta.
2) porcja ciasta sojowego, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.
3) 1 mały banan, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
4) 1 babeczka otrębiana z bananem i daktylami, 1 kubek chudego mleka.
5) 1 bułeczka z truskawkami, 1 szklanka soku bananowego.
Kolacja
1) kanapka z kromki chleba razowego z plasterkiem polędwicy drobiowej, sałatka z pomidora, zielonego groszku, cebuli, kapusty pekińskiej z odrobiną oliwy (150 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
2) omlet z dwóch białek z 200 g szpinaki na parze, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
3) budyń z warzyw, szklanka herbaty zielonej bez cukru, jabłko.
4) 1 kanapka z tuńczykiem (10 g tuńczyka, 1 łyżka majonezu niskotłuszczowego, chleb razowy), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
5) Bułeczka z łyżką margaryny, 1/2 kubka budyniu waniliowego.
Kilka pomocnych składników zastępczych, które przydają się w różnych przepisach:
1) 1 jajko = dwa białka
2) śmietanka = chude mleko w proszku
3) śmietana = niskotłuszczowy jogurt lub kefir naturalny
4) tłuste mleko = mleko beztłuszczowy
5) masło = margaryna lub olej kukurydziany.
Przykładowe przepisy:
Ciasto sojowe (12 porcji)

Bułeczki owsiane
Bułeczki jabłkowo-cynamonowe
Składniki: 2 i 1/4 filiżanki otrąb owsianych, 1/4 filiżanki brązowego cukru, 1 i 1/4 filiżanki cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 filiżanki siekanych orzechów, 1/4 filiżanki rodzynek, 1/2 filiżanki chudego mleka, 3/4 filiżanki koncentratu soku jabłkowego, 2 białka jajek, 2 łyżeczki oleju roślinnego, 1 średnie jabłko, obrane i pokrojone.

Bułeczki truskawkowe
Składniki: 2 i 1/4 filiżanki otrąb owsianych, 1/4 filiżanki brązowego cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 filiżanki chudego mleka, 3/4 filiżanki truskawek puszkowanych lub soku truskawkowego, 3/4 filiżanki świeżych lub mrożonych truskawek, 2 białka jajek, 2 łyżeczki oleju roślinnego.

Bułeczki bananowo-orzechowe
Składniki: 2 i 1/4 filiżanki otrąb owsianych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 filiżanki brązowego cukru, 1/4 filiżanki posiekanych orzechów, 1 i 1/4 filiżanki chudego mleka, 2 bardzo dojrzałe banany (im dojrzalsze, tym lepsze), 2 białka jajek, 2 łyżeczki oleju roślinnego.

Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 220oC. Zmieszać suche składniki. Wymieszać mleko, banany, białka i olej. Dodać do suchych składników. Wyłożyć bułeczki do foremek i ułożyć na blasze. Piec 17 min. Porcja na 12 bułeczek. Podawać z koktajlem bananowym.
Bułeczki dyniowe
Składniki: 2 i 1/4 filiżanki otrąb owsianych, 3 łyżeczki brązowego cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 filiżanki rodzynek, 1/2 filiżanki dyni z puszki, 1/2 filiżanki soku ananasowego, 3/4 filiżanki chudego mleka, 2 łyżeczki oleju roślinnego, 2 białka jajek.

Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 220oC. Wymieszać suche składniki. Zmieszać pozostałe i dodać do suchych. Wyłożyć do foremek i wyłożyć na blachę. Piec 17 min. aż wykałaczka będzie sucha. Porcja na 12 bułeczek. Dynia jest doskonałym źródłem witaminy A i witaminy C. Podawać do indyka z sosem żurawinowym.
Masło orzechowe

Owsiany chleb żurawinowy
Składniki: 2 filiżanki żurawin, 1 i 1/2 filiżanki otrąb owsianych, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej, 1 filiżanka cukru (może być mniej), 1/3 filiżanki brązowego cukru, 2 i 1/2 filiżanki mąki z pełnego przemiału, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki przypraw, 1/4 filiżanki oleju roślinnego, 4 białka jajek lub proszek jajeczny odpowiadający 2 jajkom, 1/2 filiżanki chudego mleka, 1/2 filiżanki siekanych orzechów (lub migdałów).
Ryba po chińsku na parze

Chili z indyka

Składniki: 0,5 kg kawałków mięsa z piersi indyka, 1 zmielone ziarnko pieprzu zielonego, 1 średnia cebula, posiekana, 1 puszka grochu lub cieciorki, 1 duża puszka pomidorów, 1 paczka przyprawy chili.
Przygotowanie: Ugotować mięso, aż zacznie się rozpadać. Dodać zielony pieprz, cebulę, zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Gotować na średnim płomieniu. Dodać fasolę i chili. Podgrzewać jeszcze 10 min. i podawać. Potrawę można przechowywać w lodówce w odpowiednich pojemniczkach.
Kurczak z gruszkami po tajsku
Gazpacho
Składniki: 1 duża puszka soku pomidorowego, 1 średniej wielkości cebula, posiekana, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 1/2 filiżanki posiekanej kolendry, 3 duże ząbki czosnku, zmiażdżone, 2 duże pomidory obrane, bez pestek (pokrojone), 1/3 filiżanki świeżego soku cytrynowego, 1/4 filiżanki czerwonego octu winnego, 1/2 łyżki czarnego pieprzu.

Cykoria z młodymi ziemniakami
Zobacz również:
Kaniula dożylna – wenflon
Jaką dietę wybrać dla siebie
![]() |
Najgroźniejszy tłuszcz świata |
















