Chutney i dip – różne przepisy na zdrowe sosy

11 września 2017, dodał: Izabella Karczewska
Artykuł zewnętrzny

Chutney – wywodzi się z kuchni indyjskiej. Jest gęstym sosem sporządzanym z owoców i warzyw. Idealny do dań wegetariańskich, jak i mięsnych. Może być pikantny lub słodki. Podstawowym składnikiem tutaj jest ocet, bardzo często też rodzynki. Dip jest gęstym, pikantnym sosem. Często wytwarza się  je na bazie śmietany, jogurtu czy majonezu. Taki dip z awokado możesz stosować zamiast tradycyjnego masła lub serwować np. z warzywami.

Aksamitny dip guacamole z Tabasco

 

Składniki:

– 2 dojrzałe avocado

-1/2 pokrojonego pomidora lub sok z połowy cytryny

-1/2 szklanki majonezu

-2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki

-2 łyżki sosu Tabasco

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy i kroimy awokado. Następnie rozdrabniamy je za pomocą blendera.
  2. Do miski z awokado dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Gotowy sos idealnie nada się do chipsów typu nachos.

Dip z buraka

 

Składniki:

– 1 ugotowany (lub marynowany) burak,

– 1 łyżka kaparów

–  1 łyżka czerwonego octu winnego

–  200 ml jogurtu

– cukier, pieprz, sól

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

– 1 łyżka musztardy

 Sposób przygotowania:

  1. Buraka kroimy w kostkę i blendujemy wraz z kaparami, musztardą. jogurtem, koncentratem pomidorowym i octem winnym. Na sam koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Chutney z jabłek

 

 

Składniki:

-3 jabłka

-2 cebule

– 400g rodzynek

– mielone przyprawy: ziele angielskie, goździki, kardamon, imbir, sól, pieprz kolorowy,  nitka szafranu

-1 duża czerwona papryka

 Sposób przygotowania:

  1. Nitki szafranu zalewamy wrzątkiem i parzymy przez ok. 10-15 minut. Obrane jabłka, paprykę i cebulę kroimy na małe kawałki.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy przez 40 minut.
  3. Gorącą masę przekładamy do suchych słoiczków i ustawiamy do góry dnem.
  4. Całość pasteryzujemy przez co najmniej 20 minut.

Chutney z pomidorów

 

 

Składniki:

-1 kg pomidorów koktajlowych lub zwykłych

-5 ząbków czosnku

-1 łyżeczka kminku rzymskiego

-pół łyżeczki pieprzu

-1,5 łyżeczki soli

-2 duże cebule

-120 ml octu winnego

-10 łyżeczek cukru

-1 papryczka chilli

-1 łyżeczka kozieradki

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory zalewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Następnie wrzucamy do garnka gotujemy na średnim ogniu. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
  2. Całość gotujemy aż konsystencja będzie przypominać ketchup.
  3. W moździerzu lub młynku rozcieramy przyprawy i dodajemy do pomidorów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
  4. Gotowy sos przelewamy do słoików

 

zobacz również:

Pyszne dipy z sosem sojowym

Dipy do grillowanych mięs

Kuchnia turecka – przepisy, przyprawy i tradycyjne dania

Bezmięsne dania i przekąski z grilla czyli grillowanie dla wegetarian