Pyszne dipy z sosem sojowym

27 maja 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Przyjaciele postanowili spontanicznie zorganizować imprezę akurat pod Twoim dachem? Dawno niewidziani krewni przejeżdżali niedaleko i uznali, że warto Cię uszczęśliwić swoją obecnością? Teściowa u bram? Nie da się ukryć – takie sytuacje są stresujące, zwłaszcza, jeśli tak się składa, że lodówka jest (prawie) pusta,
a na kolację miał być popcorn przy kolejnym odcinku ulubionego serialu. Ale nie przejmuj się,
 nie wszystko stracone.

W takich chwilach przygotuj pyszne dipy według poniższych przepisów. Wystarczy, że zaserwujesz je z chipsami, marchewką, świeżym ogórkiem, serem, czy co tam jeszcze masz w lodówce. Niespodziewani goście na pewno docenią ich doskonały smak.


Aksamitny dip guacamole z TABASCO®

Składniki:

2 dojrzałe avocado, obrane i zgniecione
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki pokrojonego pomidora
2 łyżki sosu TABASCO® Brand Original Red Sauce
2 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie)
chipsy nachos

Sposób przygotowania: wymieszać wszystkie składniki w średniej misce. Można dodać kolendrę. Najlepiej serwować z chipsami nachos lub chipsami.

Klasyczny dip winegret 

Składniki:

1 mała cebulka szalotka
2 łyżki stołowe średnio ostrej musztardy
4-5 łyżek stołowych octu z białego wina
100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
2-3 łyżki stołowe łagodnego sosu sojowego Kikkoman

Sposób przygotowania:

Obrać szalotkę i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać musztardę, ocet, olej, łagodny sos sojowy i zioła. Dodać szalotkę i zamieszać. Klasyczny sos winegret to doskonały dodatek do sałat zielonych, sałatek z pomidorów i ogórków.

 

Ostry dip BLT (Bacon Leek Tomatoes)

Składniki:

1 szklanka majonezu
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów
1/3 szklanki kawałków boczku
1 łyżka sosu TABASCO® Brand Original Red Sauce
postrzępiona sałata do ozdoby (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

W średniej miseczce wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w lodówce przez co najmniej pół godziny. Ozdobić na wierzchu porwanymi na kawałki liśćmi sałaty. Można serwować z krakersami, chipsami lub warzywami.

 

Dip jabłkowo-imbirowy Czatni z sosem sojowym Kikkoman

Składniki:

papryczki Jalapeno (według uznania)
pół pęczka kolendry lub bazylii
2 słodkie i kwaśne jabłka
30g świeżego korzenia imbiru
2 łyżki cukru
sok jabłkowy
6 łyżek świeżo ważonego sosu sojowego Kikkoman

Sposób przygotowania:

Ostrożnie posiekać papryczki (dla mniej ostrego smaku usunąć gniazda nasienne). Umyć, a następnie drobno posiekać kolendrę lub bazylię. Obrać jabłko oraz imbir i pokroić na około 0,5 centymetrowe kawałki. Skarmelizować cukier na patelni, dodać małą ilość soku jabłkowego. Dodać papryczki, sos sojowy, imbir oraz połowę jabłka pokrojonego w kostki i zostawić na wolnym ogniu na ok. 10 minut. Kiedy karmelizowany cukier rozpuści się całkowicie, wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać kawałki jabłka, ponownie zagotować i dodać cukru do smaku. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać z kolendrą lub bazylią.

file1432742570