Dipy do grillowanych mięs

29 kwietnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dip tajski:

Składniki:

1/2 szklanki mleczka kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki soku z limonki
1-2 łyżeczki sosu jalapeno
1 łyżka posiekanej papryczki japaleno

Przygotowanie:

Wymieszać 1/2 szklanki mleczka, 2 łyżki masła orzechowego i sok z limonki oraz 2 łyżeczki gorącego sosu jalapeno. Dodać 1 łyżkę posiekanej papryki jalapeno.

Dip majonezowo-pieprzowy:


Składniki:

1/2 szklanki posiekanej czerwonej papryki

1/2 szklanki majonezu

1 mały ząbek czosnku

1 łyżeczka czerwonego octu winnego

Przygotowanie:

W malakserze wymieszać 1/2 szklanki grubo posiekanej czerwonej papryki, 1/2 szklanki majonezu, 1 mały ząbek czosnku i 1 łyżeczkę czerwonego octu winnego. Przechowywać w lodówce do czasu podania.

Dip Cilantro chimichurri:

Składniki:

1 szklanka liści kolendry

3 ząbki czosnku

1/2 szklanki oliwy z oliwek

3 łyżki soku z limonki i wody

1 łyżeczka płatków czerwonej papryki

1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Zmielić w maszynce 1 szklankę liści kolendry, 3 ząbki czosnku. Dodać 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z limonki i wody, 1 łyżeczkę płatków czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać.

Dip curry:


Składniki:

1/2 szklanki jogurtu greckiego

1/2 szklanki mango

2 łyżeczki curry w proszku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Przechowywać w lodówce do czasu podania.

Dip azjatycki:

Składniki:

1/2 szklanki sosu sojowego

3 łyżki cukru brązowego i wody

1 łyżka octu z ryżu

1 łyżeczka startego imbiru

skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Wymieszać 1/2 szklanki sosu sojowego, 3 łyżki cukru i wody, 1 łyżkę octu z ryżu, 2 łyżeczki startego imbiru, 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej. Mieszać energicznie, aż do rozpuszczenia cukru.

Więcej przepisów na dipy TUTAJ