Dipy do grillowanych mięs
Dip tajski:
Składniki:
1/2 szklanki mleczka kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki soku z limonki
1-2 łyżeczki sosu jalapeno
1 łyżka posiekanej papryczki japaleno
Przygotowanie:
Wymieszać 1/2 szklanki mleczka, 2 łyżki masła orzechowego i sok z limonki oraz 2 łyżeczki gorącego sosu jalapeno. Dodać 1 łyżkę posiekanej papryki jalapeno.
Dip majonezowo-pieprzowy:
Składniki:
1/2 szklanki posiekanej czerwonej papryki
1/2 szklanki majonezu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
W malakserze wymieszać 1/2 szklanki grubo posiekanej czerwonej papryki, 1/2 szklanki majonezu, 1 mały ząbek czosnku i 1 łyżeczkę czerwonego octu winnego. Przechowywać w lodówce do czasu podania.
Dip Cilantro chimichurri:
Składniki:
1 szklanka liści kolendry
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z limonki i wody
1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zmielić w maszynce 1 szklankę liści kolendry, 3 ząbki czosnku. Dodać 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z limonki i wody, 1 łyżeczkę płatków czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać.
Dip curry:
Składniki:
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki mango
2 łyżeczki curry w proszku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Przechowywać w lodówce do czasu podania.
Dip azjatycki:
Składniki:
1/2 szklanki sosu sojowego
3 łyżki cukru brązowego i wody
1 łyżka octu z ryżu
1 łyżeczka startego imbiru
skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Wymieszać 1/2 szklanki sosu sojowego, 3 łyżki cukru i wody, 1 łyżkę octu z ryżu, 2 łyżeczki startego imbiru, 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej. Mieszać energicznie, aż do rozpuszczenia cukru.