W dzisiejszych czasach niełatwo jest dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych każdego dnia. Dlatego większość z nas stara się szukać “ratunku” w produktach, jakie w czystej postaci oferuje nam Natura. Zapewne wielu z was słyszało o zdrowotnych właściwościach mikroalg: spiruliny i chlorelli.
Pytanie brzmi: którą wybrać? Chlorellę czy spirulinę? Która z nich przyniesie nam lepsze efekty zdrowotne? A może powinno stosować się obydwie? Jeżeli jesteś ciekawy, koniecznie przeczytaj do końca.
Niebieskozielona spirulina i szmaragdowozielona chlorella to proste organizmy roślinne zawierające chlorofil, gdzie większą zawartość chlorofilu stwierdzono w chlorelli. Są znakomicie przyswajane przez organizm dzięki podobieństwu plazmy człowieka do plazmy glonów. Rosną w krystalicznie czystej wodzie. Zwane są mikroalgami, ponieważ są mikroskopijną formą algi. Są najstarszymi i najprostszymi formami życia na ziemi. Pojawiły się już kilka miliardów lat temu.
Podobieństwa między chlorellą i spiruliną:
- zawierają ogromną ilość składników odżywczych, jakich nasz organizm potrzebuje każdego dnia,
- posiadają NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: Omega-3, Omega-6 i Omega-9), chlorofil, szeroki wachlarz związków chemicznych i kwasy nukleinowe: RNA i DNA,
- są źródłem każdego pierwiastka jakich potrzebuje człowiek oraz kompletnego białka, które jest łatwiej przyswajalne niż białko zwierzęce,
- zawierają witaminy: C, E oraz wszystkie witaminy z grupy B, łącznie z witaminą B12, która niemal nie występuje w roślinach.
CHLORELLA:
- główne składniki odżywcze: błonnik, żelazo, wapń, luteina, chlorofil,
- doskonale oczyszcza organizm z toksyn i złogów rtęci,
- wspomaga metabolizm,
- wzmacnia układ immunologiczny, dzięki zawartości Współczynnika Wzrostu Chlorelli,
- polecana dla osób potrzebujących regeneracji,
- pomaga na problemy wątrobowe, również tym, którzy palą papierosy lub nadużywają alkoholu,
- poprawia perystaltykę jelit,
- posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe,
- wzmacnia układ krwionośny,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- przyspiesza regenerację komórek, opóźnia proces starzenia się organizmu,
- posiada właściwości antynowotworowe.
SPIRULINA:
- główne składniki odżywcze: witaminy z grupy B, kwas foliowy, białko, Beta-karoten,
- skutecznie wzmacnia i odżywia organizm,
- bogate źródło łatwo przyswajalnego białka,
- wzmacnia odporność organizmu, pomaga w zwalczaniu infekcji,
- 1 gram spiruliny zawiera tyle witamin i minerałów co 1 kilogram warzyw,
- obniża poziom “złego” cholesterolu i trójglicerydów,
- normalizuje poziom cholesterolu i cukru we krwi,
- poprawia kondycję włosów i paznokci, przyspiesza porost włosów,
- wzmacnia wzrok,
- wspomaga proces odchudzania, daje uczucie sytości, pokryje zapotrzebowanie na składniki odżywcze,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca i mózgu (dzięki zawartości kwasu gamma linoleinowego),
- opóźnia procesy starzenia,
- przeciwdziała zakwaszeniu organizmu.
Najkrócej mówiąc, jeśli zależy Ci na dogłębnym oczyszczeniu organizmu wybierz chlorellę, w tym przypadku nie ma sobie równych. Jednak jeżeli chcesz wzmocnić odporność czy pozbyć się infekcji, spirulina sprawdzi się najlepiej. Wybierz to, co dla Ciebie najlepsze! :-)
Możesz wybrać spożywanie chlorelli i spiruliny jednocześnie. Kombinacja ta sprawi, że efekty będą na pewno bardziej skuteczne.
Pamiętaj, że właściwa dieta i suplementacja to klucz do zdrowia i urody! Pielęgnuj ciało od środka :-)
Ja stosuję Chlorellę (taką z Rossmanna). Jestem zadowolona z efektów, zwłaszcza z poprawy stanu cery.
Wybierz jedno i drugie