Sałatka z grillowanych warzyw i grzybów

24 września 2013, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

 

  • Garść liści sałat np. karbowanej, dębolistnej, masłowej
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 2-3 średnie pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cukinia
  • Kilka boczniaków
  • Kilka średnich pieczarek
  • 2 średnie białe cebule
  • Kilka gałązek szczypiorku

 

Glazura:

Sos sojowy Kikkoman

2-3 łyżki miodu

2-3 cm korzenia imbiru

Kilka łyżek oleju

Ząbek czosnku

 

Wymieszać kilka łyżek sosu sojowego z miodem, startym imbirem, olejem i rozgniecionym czosnkiem.

Wszystkie warzywa umyć, grzyby oczyścić. Cukinię i paprykę pokroić w długie, cienkie plastry. Cebulę, pomidory i pieczarki na ćwiartki. Boczniaki w paski. W szparagach odłamać końcówkę (same złamią się we właściwym miejscu). Warzywa i grzyby ułożyć na ruszcie grilla lub na rozgrzanej patelni grillowej. Opiekać kilkanaście minut cały czas smarując glazurą z sosu sojowego. Oczyszczone, umyte i osuszone liście sałat ułożyć na półmisku. Dołożyć warzywa i skropić resztą glazury lub ulubionym sosem winegret. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. 

file1380022523



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

HCV się rozprzestrzenia
Według danych WHO na przewlekłe zapalenie wątroby typu C choruje już 50 milionów...
Jak zepsuć sobie związek?
Podobno to 5 najczęstszych sposobów na nieudany związek: 1. Idealizowanie - poddawanie się magii...
Czy zlikwidują kasy samoobsługowe?…
Kasy samoobsługowe wprowadza coraz więcej polskich sklepów, jednak zagraniczne sieci coraz częściej podejmują...
Zaostrzenie przepisów dot. handlu t…
Unijny System Track&Trace, czyli System Śledzenia Ruchu i Pochodzenia Wyrobów Tytoniowych ma służyć zapobieganiu...