Sałatka z grillowanych warzyw i grzybów

24 września 2013, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

 

  • Garść liści sałat np. karbowanej, dębolistnej, masłowej
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 2-3 średnie pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cukinia
  • Kilka boczniaków
  • Kilka średnich pieczarek
  • 2 średnie białe cebule
  • Kilka gałązek szczypiorku

 

Glazura:

Sos sojowy Kikkoman

2-3 łyżki miodu

2-3 cm korzenia imbiru

Kilka łyżek oleju

Ząbek czosnku

 

Wymieszać kilka łyżek sosu sojowego z miodem, startym imbirem, olejem i rozgniecionym czosnkiem.

Wszystkie warzywa umyć, grzyby oczyścić. Cukinię i paprykę pokroić w długie, cienkie plastry. Cebulę, pomidory i pieczarki na ćwiartki. Boczniaki w paski. W szparagach odłamać końcówkę (same złamią się we właściwym miejscu). Warzywa i grzyby ułożyć na ruszcie grilla lub na rozgrzanej patelni grillowej. Opiekać kilkanaście minut cały czas smarując glazurą z sosu sojowego. Oczyszczone, umyte i osuszone liście sałat ułożyć na półmisku. Dołożyć warzywa i skropić resztą glazury lub ulubionym sosem winegret. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. 

file1380022523



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...