Sałatka z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami

28 sierpnia 2013, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Garść rukoli

1 mała czerwona cebula

Kilka boczniaków

Kilka średnich pieczarek

1 duży pomidor

Kilkanaście prażonych orzechów laskowych

Kilka listków purpurowej bazylii

 

Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski. Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę (można je także smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej). Wszystkie składniki  wymieszać z rukolą. Polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi.

Sos :

2 łyżki dobrej musztardy

2 łyżki miodu

2 łyżki sosu sojowego Kikkoman

10 łyżek oleju rzepakowego

2 łyżki soku z cytryny

Szczypta  pieprzu

 

Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos  uzyska gęstą kremową konsystencję.

file1377676755



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz