Muffiny jogurtowe z czekoladą
Artykuł zewnętrzny
składniki
Cukier wanilinowy (tzw. podwójna porcja)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
2 jaja
1 jogurt 400 g (gęsty, typu greckiego)
100 g stopionej margaryny
groszki czekoladowe lub czekolada posiekana
Mój sposób wykonania:
W jednej misce połączyć składniki suche, a w drugiej mokre. Margaryna musi być wystudzona, a jaja i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystko razem połączyć. Dodać kawałki mlecznej czekolady (np. groszki czekoladowe).
Wstawić do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piec ok. 20 minut (z termoobiegiem) do tzw. suchego patyczka.
Z podanej porcji wyszło mi 15standardowych muffinek.