Muffiny razowe z dynią i bakaliami

28 października 2012, dodał: Pakus
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 9-12 porcji

1/3 łyżeczki soli
2 jajka
3/4 surowej startej dyni na drobno
1/2 oliwy z oliwek lub olej roślinny
1/2 płynnego miodu
1/2 szklanki bakali
1/2 orzechow włoskich drobno posiekanych
1 i 1/2 szkalnki maki razowej pszennej
1/3 brazowego cukru
1 łyżeczka drobno zmielonych przypraw (imbir, gałka muszkatałowa, kardamon i cynamon)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyzeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie
-Nagrzać piekarnik do 175 stopni
-Bakalie zalać ciepłą wodą, odstawić na 10 minut i później odsączyć na sitku
-orzechy lekko zarumienić na patelni ważne żeby była sucha
-do miski wsypać mąkę, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami,sola, proszkiem i soda, dodac jajko, dynie, oliwe i miod delikatnie wymieszac wszystko lyżeczką i na koncu dodac odsączone bakalie i orzechy
-papilotki napelnic do 2/3 wysokosci
wstawic do nagrzanego piekarnika i piec około 20 min

Smacznego :D



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....