Pszenne bułeczki na Dzień Bułki

1 czerwca 2012, dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

Dzisiaj jest Dzień Bułki, dla tych wszystkich smakoszy, którzy na śniadanko wybierają ciepłe, pulchne bułeczki mamy przepis od naszego czytelnika:

Bardziej tradycyjnego i staropolskiego przepisu jak na pieczywo nie jestem w stanie przytoczyć:) W moim domu od dziecka było czuć zapach chleba.. W starym domu po pradziadkach znajdował się jeszcze specjalny chlebowiec pod piecem kaflowym, a tata, który przez wiele lat pracował jako piekarz zna wiele smacznych przepisów na domowe pieczywo.

Ciężko było mi dopasować kategorię, jednak mam nadzieję że przepis na smaczne domowe bułeczki przypadnie czytającym do gustu:)

Składniki:

  • 4 dag drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej + 4 płaskie łyżki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 6 łyżek letniej wody
  • 2 jajka
  • mak

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko oraz 4 łyżki mąki, bardzo dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki wsypujemy sól, dajemy 1  jajko rozbełtane z wodą, rozpuszczone ciepłe masło oraz przygotowany wcześniej z drożdży i mleka zaczyn – dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 20 minut. Blaszkę, na której będziemy piec bułki przesypujemy mąką (nie dajemy zadnego tłuszczu). Z wyrośniętego ciasta formujemy nieduże bułki (podwoją swoją objętość). Z ciasta możemy robić dowolne kształty.  Przygotowane bułki pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem – pieczemy w temperaturze 180* przez 25 minut.

file1313672245

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

  1. Zapiekane nadziewane bułeczki
  2. Bułeczki orkiszowe z oliwkami
  3. Bułeczki czosnkowe MM by Yvonne
  4. Zapiekane bułeczki z keczupem
  5. Bułeczki drożdżowe z serem i truskawkami