Bułeczki drożdżowe

15 września 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI: 4 dag drożdży, 1/4 szkl. mleka, 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy, 70 dag mąki, 1/2 kost. margaryny, dżem i krem czekoladowy, odrobina maku.

Drożdże dobrze połączyć z 2 łyżkami mąki, mlekiem i łyżką cukru. Odstawić w  ciepłe miejsce na ok. pół godz. Jajka ubić z resztą cukru, dodać mąkę, cukier waniliowy i rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto. Dodać roztopioną margarynę i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość. Następnie ponownie zagnieść ciasto i formować niewielkie bułeczki. Nadziewać dżemem lub kremem czekoladowym bądź wg własnych upodobań. Posypać makiem. Piec 30 min w temp. 170st.

Przepis od mojej babci:)

file1316101387



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...