Bułeczki drożdżowe

15 września 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI: 4 dag drożdży, 1/4 szkl. mleka, 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy, 70 dag mąki, 1/2 kost. margaryny, dżem i krem czekoladowy, odrobina maku.

Drożdże dobrze połączyć z 2 łyżkami mąki, mlekiem i łyżką cukru. Odstawić w  ciepłe miejsce na ok. pół godz. Jajka ubić z resztą cukru, dodać mąkę, cukier waniliowy i rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto. Dodać roztopioną margarynę i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość. Następnie ponownie zagnieść ciasto i formować niewielkie bułeczki. Nadziewać dżemem lub kremem czekoladowym bądź wg własnych upodobań. Posypać makiem. Piec 30 min w temp. 170st.

Przepis od mojej babci:)

file1316101387



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Bułeczki drożdżowe

  1. avatar aguska pisze:

    Przepis nie zawiera ile jaj powinno sie dodac, ja dodalam dwa. Nadzienie zrobilam dzemowe i buleczki wyszly rewelacyjne! Polecam!

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...