Bułeczki orkiszowe z oliwkami

9 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

50 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej

2,5 dag drożdży

1 i 1/2 łyżeczki soli

375 ml wody

mleko do smarowania

kilka czarnych oliwek

przygotowanie:

Oliwki posiekać w paseczki. Składniki ciasta starannie wymieszać, po czym zagnieść ciasto i przykryć je ściereczką, odstawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. Następnie pokroić je na kawałki mniej więcej równej wielkości. Z każdego uformować bułeczkę, przełożyć na natłuszczoną blachę. Ponacinać wierzch bułeczek nożem na krzyż, posmarować je mlekiem. Gdy bułeczki wyrosną, piec je 15 minut w temperaturze 250 stopni C. Idealnie smakują z oliwkami i innymi wytrawnymi lub słodkimi dodatkami.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...