Bułeczki orkiszowe z oliwkami

9 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

50 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej

2,5 dag drożdży

1 i 1/2 łyżeczki soli

375 ml wody

mleko do smarowania

kilka czarnych oliwek

przygotowanie:

Oliwki posiekać w paseczki. Składniki ciasta starannie wymieszać, po czym zagnieść ciasto i przykryć je ściereczką, odstawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. Następnie pokroić je na kawałki mniej więcej równej wielkości. Z każdego uformować bułeczkę, przełożyć na natłuszczoną blachę. Ponacinać wierzch bułeczek nożem na krzyż, posmarować je mlekiem. Gdy bułeczki wyrosną, piec je 15 minut w temperaturze 250 stopni C. Idealnie smakują z oliwkami i innymi wytrawnymi lub słodkimi dodatkami.