Najlepsze młode ziemniaki – który gatunek wybrać?
Wiosna i lato to najlepszy czas na smakowanie młodych ziemniaków. Wystarczy trochę masełka, koperku i mamy pyszne danie.Delikatne bulwy młodych ziemniaków zawierają mniej kalorii niż odmiany późne, a wynika to głównie ze stosunkowo większej zawartości wody.
Tuż pod delikatną skórką gromadzi się najwięcej składników odżywczych, dlatego też nie poleca się ich obierania – wystarczy, jeśli przed gotowaniem dokładnie je wyszorujemy.
Wielbiciele delikatnego smaku młodych ziemniaków chętnie pieką je i gotują, są one także ze względu na zwarty miąższ świetnym składnikiem sałatek.
Gatunków jest wiele. Odmian także. Jedne są najlepsze do smażenia i pieczenia, inne do sałatek, a jeszcze inne doskonale sprawdzają się do przyrządzania placków ziemniaczanych oraz klusek. Tylko, który gatunek wybrać?
Oto najpopularniejsze odmiany
1. ASTER – bardzo wczesna odmiana. Ma bulwy średniej wielkości, okrągłe lub owalne, o lekko chropowatej, żółtej skórce. Miąższ jasnożółty, lekko mączysty, płytkie oczka, delikatnie rozsypuje się po ugotowaniu. Najlepiej nadaje się : na placki, puree, kluski oraz do pieczenia, smażenia i na frytki.
2. BRYZA – średnio późna odmiana. Bulwy dość duże, owalne, o lekko chropowatej skórce. Ich miąższ jest żółty, lekko mączysty, rozsypujący się po ugotowaniu. Najlepiej nadaje się : na kluski, pyzy, knedle, kopytka i placki, do pieczenia i na puree. Doskonałe również do zawiesistych zup.
3. IMPALA – wczesna odmiana zagraniczna. Bulwy dość duże, owalne, o jasnej, gładkiej skórce. Miąższ po ugotowaniu jest twardy i soczysty. Nie rozpada się. Najlepiej nadaje się: do sałatek oraz dań, gdzie ziemniaki po ugotowaniu trzeba pokroić, np. do pieczenia i smażenia.
4. IRGA – odmiana średnio wczesna. Ziemniaki mają jasnoróżową skórkę, a ich miąższ jest kremowy i dosyć twardy. Najlepiej nadaje się: do gotowania ( i obrane, i w mundurkach). Doskonałe również do zapiekania i smażenia.
5. IRYS – bardzo wczesna odmiana. Bulwy średniej wielkości, o lekko chropowatej skórce. Miąższ prawie biały, dość twardy. Najlepiej nadaje się: jest to odmiana uniwersalna, dobra zarówno do gotowania, smażenia, jak i na sałatki.
Kilka dobrych rad:
1. Test na mączność ziemniaka. Jeśli nie wiesz, jakie ziemniaki masz w domu i do ajkich potraw są one najlepsze, przekrój surową bulwę i przez chwilę pocieraj o siebie dwie połówki. Im więcej skrobi się wydzieli, tym ziemniak jest bardziej mączysty, jeśli natomiast więcej będzie wody, masz do czynienia z gatunkiem twardym
2. By były smaczne po ugotowaniu. Młode ziemniaki gotuj zawsze w skórce i zalewaj osolonym wrzątkiem. Nie stracą cennych składników odżywczych. Koniecznie gotuj je na małym ogniu.
3. By łatwo się kroiły. Jeśli potrzebujesz ziemniaków do sałatki, a nie masz odpowiednio twardego gatunku, pod koniec gotowania dodaj do wody odrobinę soku z kiszonej kapusty lub z kwaszonych ogórków. Ziemniaki nie będą wtedy rozpadać podczas krojenia.
Zobacz również:
- Różne sposoby na młodą kapustę
- Kuchnia włoska – tradycyjne przepisy
- Sałatki z buraków – dużo przepisów
- Jak zrobić pysznego tatara?