– przygotować syrop: 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina zagotować pod przykryciem ze 150 gram cukru, 1/2 laski cynamonu, 2 goździkami i paskiem skórki cytrynowej.
– obrać ze skórki pozostawiając ogonek dwie gruszki, wydrążyć od spodu gniazda nasienne. Gruszki włożyć do syropu, gotować 10 minut – nie dopuścić do ich rozgotowania! Pozostawić w syropie do wystygnięcia.
– przygotować sos czekoladowy: 100 gram (tabliczkę) gorzkiej czekolady połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze), następnie dodać 50 ml śmietanki kremówki, zagotować, dolać łyżkę koniaku.
– gruszki ostrożnie wyjąć z syropu, ułożyć na talerzykach, polać gorącym sosem czekoladowym, obok ułożyć 1-2 gałki lodów waniliowych.