Winne gruszki w sosie czekoladowym

14 sierpnia 2015, dodał: Anuka
Artykuł zewnętrzny

przygotować syrop: 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina zagotować pod przykryciem ze 150 gram cukru, 1/2 laski cynamonu, 2 goździkami i paskiem skórki cytrynowej.
– obrać ze skórki pozostawiając ogonek dwie gruszki, wydrążyć od spodu gniazda nasienne. Gruszki włożyć do syropu, gotować 10 minut – nie dopuścić do ich rozgotowania! Pozostawić w syropie do wystygnięcia.
przygotować sos czekoladowy: 100 gram (tabliczkę) gorzkiej czekolady połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze), następnie dodać 50 ml śmietanki kremówki, zagotować, dolać łyżkę koniaku.

– gruszki ostrożnie wyjąć z syropu, ułożyć na talerzykach, polać gorącym sosem czekoladowym, obok ułożyć 1-2 gałki lodów waniliowych.

 

 

zobacz również:

  1. Ciasta z gruszkami – różne przepisy

  2. Ciasta z jabłkami – różne przepisy

  3. Ciasta ze śliwkami – różne pomysłowe przepisy

  4. Ciasta i desery z kaszy manny



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺