Biała kiełbasa – pomysłowe dania i przepisy

16 kwietnia 2022, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Biała kiełbasa to mięsny przysmak, który często gości na polskich stołach. Najczęściej przygotowujemy ją parzoną z dodatkiem chrzanu lub musztardy. Niektóre gospodynie wyczarowują jednak z białej kiełbasy fantazyjne dania:  pieką w aromatycznych sosach w towarzystwie przeróżnych warzyw sezonowych i przypraw. Jak przygotować białą kiełbasę? Z czym ją łączyć? Poniżej znajdziecie kilka bardzo ciekawych i pysznych propozycji…

biała kiełbasa ze szpinakiem

 

Biała kiełbasa pieczona z jabłkiem i ananasem

-kilogram surowej białej kiełbasy
-4 małe cebule biała z ananasem
-garść listków szałwii
-duże jabłko
-5 plastrów ananasa z puszki
-80 ml soku jabłkowego
-2 łyżki pestek dyni
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz kolorowy, chilli

 

Cebulę obrać, przekroić na pół. Jabłko umyć, pokroić na osiem części, usunąć gniazda nasienne. Białą kiełbasę nakłuć widelcem z każdej strony. Oprószyć solą, pieprzem kolorowym i chilli. Odstawić na godzinę do lodówki. W naczyniu które może być stosowane zarówno na kuchence jak i w piekarniku rozgrzać olej i obsmażyć kiełbasę na rumiano. Dodać szałwię, cebulę, jabłka i ananasa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 50 minut, następnie zdjąć pokrywkę, obsypać pestkami dyni i piec bez przykrycia jeszcze 10 minut.
Autor: http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Biała kiełbasa zapiekana z fasolą

-300g białej fasoli Jaś,
-6 białych kiełbasek,
-listek laurowy,
-5 kulek ziela angielskiego,
-1/2 łyżeczki suszonej szałwii,
-1/2 łyżeczki tymianku,
-1/3 szkl. koncentratu pomidorowego,
-sól, pieprz,
-łyżeczka przyprawy np. Kucharek.

 

Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok.1,5godz). Posolić i pozostawić ją w wodzie. Kiełbaski ponakłuwać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i dodać przyprawę np. Kucharek. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25min w temp. 160st.

Biała kiełbasa z sosem chrzanowym na wstążce ząbkowanej

– Makaron Wstążka ząbkowana – 250 g
– surowa biała kiełbasa – 250 g
– olej – 2 łyżki
– chrzan tarty – 3 łyżki
– słodka śmietana 18% – 300 ml
– sól, cukier do smaku
– jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
– natka pietruszki do dekoracji
Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
Białą kiełbasę podsmażyć na złoty kolor na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut.
Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru i doprowadzić do wrzenia.
Ciepły makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojoną w grube plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki. Udekorować listkami natki pietruszki.

Biała kiełbasa w piwie

biała w piwie
-80 dag białej kiełbasy
-3 łyżki startego suchego chleba razowego
-2 szklanki piwa
-2 łyżki masła
-2 łyżeczki miodu
-Vegeta
Kiełbasy włożyć do garnka. Zalać piwem i gotować 20 minut. Wyjąć z wywaru. Na patelni zrumienić masło, dodać miód, chleb, piwo i 1 łyżeczkę Vegety. Gotować mieszając ok. 5 minut. Kiełbasy pokroić na porcje, włożyć do sosu i zagrzać. Biała kiełbasa w sosie chlebowym smakuje doskonale podawana z ryżem lub ziemniakami z wody.

Biała kiełbasa w miodzie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
-8 białych kiełbas –sparzonych
-2 łyżki oleju
-1 łyżka masła
-1 łyżeczka sosu sojowego
-1 łyżeczka miodu

 

Wymieszać sos sojowy z miodem i 1 łyżką oleju .Natrzeć przestudzone kiełbaski i zostawić na 30 minut .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z łyżką oleju .Włożyć kiełbaski .Na małym gazie opiekać przewracając ( uwaga by nie dopuścić do przypalenia ) przez 10 minut .Podawać na ciepło z chrzanem, sosem tatarskim , ćwikłą . Tak przyrządzona biała kiełbasa zyskuje specyficzny ,, przydymiony „ smak karmelu wzmocniony sosem sojowym . Jeśli kiełbasek ma być więcej można ułożyć je w brytfance i zapiec w piekarniku .Ja robię to na patelni bo potrzebuję mało tyle co na 2-3 porcje .

Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli

biała z konfiturą
-500 g białej kiełbasy
-4 czerwone cebule
-2-3 łyżki miodu
-1 ząbek czosnku
-50 ml czerwonego wina
-2 łyżki oleju
-50 g masła
-50 ml Octu balsamicznego
-1 łyżeczka Majeranku
-Pieprz czarny mielony
-Sól morska w młynku

 

Kiełbasę posmarować delikatne olejem i wstawić na 20 minut do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, dodać wino, ocet balsamiczny, dusić na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec dodać miód, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczoną białą kiełbasą.

Biała kiełbasa w czerwonym winie

składniki na 6 porcjibiała w winie

-1 kg surowej białej kiełbasy
– 3 gałązki rozmarynu lub tymianku
-butelka wytrawnego czerwonego wina
-szklanka czarnych oliwek z pestkami
-2 szklanki Oleju Wielkopolskiego do smażenia
Białą kiełbasę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na rozgrzanym Oleju Wielkopolskim, zalać czerwonym winem i gotować na najmniejszym ogniu około pół godziny dodając w czasie gotowania gałązki ziół.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodać odsączone z zalewy oliwki.
Podawać potrawę gorącą z dodatkiem ciemnego pieczywa.

Makaron soba hosan z porem i białą kiełbasą

makaron z białą

-1/3 opakowania makaronu Soba Hosan
-1 szt biała kiełbasa,
-1 por,
-1 łyżeczka masła,
-pieprz biały
-Sól morska

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy i układamy na talerzach . Pora kroimy w plasterki i dusimy chwilkę na masełku ,ale krótko ma być chrupki .Por doprawiamy solą i pieprzem do smaku Białą kiełbasę kroimy w plasterki i grillujemy na patelni grillowej układamy dookoła makaronu . Nakładamy por z masełkiem i podajemy ozdobione koperkiem .

Biała kiełbasa w sosie cebulowo – piernikowym

biała w sosie ceb-pier.
-4 małe białe kiełbaski
-2 średnie cebule
-1 gruba na 1 centymetr kromka korzennego piernika
-1 szklanka wody
-Sos sojowy
-Pieprz mielony

Białą kiełbasę zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Wyjąć kiełbasę a do wywaru wrzucić usiekaną drobno cebulę. Dusić ją przez 15 minut. Dołożyć pokruszony piernik i rozgotować go . Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić sosem sojowym i mielonym pieprzem. Smaczniejsze jest gdy piernik jest z tych o korzennym smaku, mniej słodki .

 Biała kiełbasa ze śliwkami i boczkiem

 

– 6 surowych kiełbas

– małe opakowanie suszonych śliwek

– kilka plasterków boczku wędzonego

– przyprawy: majeranek, , papryka, pieprz

 

Kiełbasy posypać przyprawami oraz skropić oliwą z oliwek lub olejem. Do naczynia żaroodpornego ułożyć kiełbaski, które wcześniej zawinąć w boczek, całość posypać śliwkami i zapiekać 30 minut w gorącym piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

zobacz również:

  1.  Sycące sałatki na zimę: pomysłowe przepisy

  2. Rozgrzewające gulasze – różne przepisy na mięsne kociołki

  3. Kuchnia śląska: tradycyjne potrawy i przepisy

  4. Co na obiad? Pomysłowe, szybkie, sycące dania

  5. Wszystkie kulinarne inspiracje

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....