Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i szynką

15 kwietnia 2011, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

składniki:

80 dkg.ziemniaków,

20 dkg.mrożonego szpinaku,

20 dkg.szynki,

20 dkg.startego żółtego sera,

2 ząbki czosnku,

2 żółtka,

szklanka śmietany,

1 łyżka masła,

sól i pieprz.

Przyrządzenie: ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zetrzeć na tarce tak jak ogórki na mizerię:). Szynkę pokroić w paski. Szpinak rozmrozić,osączyć i razem z wyciśniętym czosnkiem dusić na maśle ok.10 min. Przyprawić do smaku soą i pieprzem. Naczynie do zapiekania natłuścić, ułożyć połowę ziemniaków oprószyć je solą i pieprzem, na to rozłożyć szpinak, następnie szynkę a na górę drugą połowę ziemniaków i też oprószyć solą i pieprzem. Całość posypać serem i na koniec polać śmietaną rozmąconą z żółtkami. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni  i zapiekać ok.45 min. Z zapiekanką można podać surówkę i obiad gotowy!

file1302850187