Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i szynką

15 kwietnia 2011,
dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

składniki:

80 dkg.ziemniaków,

20 dkg.mrożonego szpinaku,

20 dkg.szynki,

20 dkg.startego żółtego sera,

2 ząbki czosnku,

2 żółtka,

szklanka śmietany,

1 łyżka masła,

sól i pieprz.

Przyrządzenie: ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zetrzeć na tarce tak jak ogórki na mizerię:). Szynkę pokroić w paski. Szpinak rozmrozić,osączyć i razem z wyciśniętym czosnkiem dusić na maśle ok.10 min. Przyprawić do smaku soą i pieprzem. Naczynie do zapiekania natłuścić, ułożyć połowę ziemniaków oprószyć je solą i pieprzem, na to rozłożyć szpinak, następnie szynkę a na górę drugą połowę ziemniaków i też oprószyć solą i pieprzem. Całość posypać serem i na koniec polać śmietaną rozmąconą z żółtkami. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni  i zapiekać ok.45 min. Z zapiekanką można podać surówkę i obiad gotowy!

file1302850187



FORUM - bieżące dyskusje

Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...
Książki
Też lubię. Słucham w drodze do pracy, albo na rowerze. Często też słucham...
Niesamodzielnosc finansowa kobiet
Jeszcze bardziej przeraża, że nie wystarczy pracować na pełnym etacie, żeby mieć emeryturę wystarczającą...