Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i szynką
składniki:
80 dkg.ziemniaków,
20 dkg.mrożonego szpinaku,
20 dkg.szynki,
20 dkg.startego żółtego sera,
2 ząbki czosnku,
2 żółtka,
szklanka śmietany,
1 łyżka masła,
sól i pieprz.
Przyrządzenie: ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zetrzeć na tarce tak jak ogórki na mizerię:). Szynkę pokroić w paski. Szpinak rozmrozić,osączyć i razem z wyciśniętym czosnkiem dusić na maśle ok.10 min. Przyprawić do smaku soą i pieprzem. Naczynie do zapiekania natłuścić, ułożyć połowę ziemniaków oprószyć je solą i pieprzem, na to rozłożyć szpinak, następnie szynkę a na górę drugą połowę ziemniaków i też oprószyć solą i pieprzem. Całość posypać serem i na koniec polać śmietaną rozmąconą z żółtkami. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok.45 min. Z zapiekanką można podać surówkę i obiad gotowy!