URODA I ZDROWIE

Wytrawne truskawki – przepisy i pomysły

11 czerwca 2019, dodał: pinkmause

Sezon truskawkowy w pełni. Niewiele osób kojarzy jednak truskawki jako składnik dań wcale nie słodkich. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji, zachęcamy do spróbowania truskawek w wersji wytrawnej. Truskawki są wspaniałym składnikiem wszelkich sałatek, w których stają się ciekawym elementem smakowym, ożywiającym kompozycję, doskonale współgrają z serami, przyprawami i ziołami, zwłaszcza z miętą, oliwkami, owocami morza i orzechami. Takie połączenia zaskakują… na początku samym pomysłem a przy spróbowaniu eksplozją smaków!

 

Sałatka z gruszką, serami i truskawkami

Składniki:
– rukola
– roszponka
– truskawki
– gruszka
– ser pleśniowy (niebieski) lazur
– ser grana padano
– sos balsamico glace (gęsty)
– kilka czarnych oliwek (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Truskawki dokładnie umyć, oderwać szypułki i pokroić na 4 części. Gruszkę obrać i pokroić na małe kawałki, następnie podsmażyć ją na beztłuszczowej patelni – tak aby zmiękła. Pokroić oliwki, pokruszyć ser lazur. Utrzeć plastry sera grana padano na tarce. Wszystkie składniki wymieszać. Polać odrobiną sosu balsamico.

Kurczak z truskawkami i bazylią

Składniki:
– 3-4 duże piersi z kurczaka
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3 rozgniecione ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 2 szklanki truskawek
– 1 szklanka posiekanej świeżej bazylii
– 3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek. Piersi z kurczaka obsypać pieprzem i solą i podsmażyć na patelni. Wymieszać truskawki, bazylię, ocet balsamiczny i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Na wierzch każdej piersi z kurczaka ułożyć mieszankę truskawek i doprawić solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dodać octu balsamicznego.

Sałatka z truskawkami i kurczakiem

Składniki:
– łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin
– 1 łyżka białego octu balsamicznego
– 1 łyżeczka miodu
– 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
– 3/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/4 łyżeczki soli koszernej
– 2 szklanki połówek truskawek
– 4 kotlety z piersi kurczaka
– 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
– spray do smażenia
– 4 szklanki świeżego szpinaku baby
– 1/4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
– 3 łyżki posiekanych orzechów pekan
– ser feta, rozdrobniony (około 1/4 szklanki)

Przygotowanie:
Wymieszać 1 łyżkę oleju, octu, miodu, tymianku, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/8 łyżeczki soli w średniej misce. Dodać 1 szklankę truskawek, wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na 10 min. Podgrzać średnią patelnię, posmarować kurczaka pozostałą 1 łyżeczką oleju, posypać pieprzem, solą i papryką. Patelnię spryskać sprayem do smażenia, smażyć kurczaka od 2 do 3 min. z każdej strony. Pokroić na plasterki. Szpinak wymieszać z kawałkami kurczaka, polać mieszanką truskawkowo-balsamiczną. Do każdej porcji dodać orzechy pekan i 2 łyżki sera.

Crostini z truskawkami i bekonem

Składniki:
– 1/2 szklanki octu balsamicznego
– 1 łyżka brązowego cukru
Dla crostini:
– 4 paski boczku
– 12 kromek bagietki
– 2 łyżeczki oleju
– 2 szklanki truskawek w plasterkach
– 1/2 szklanki kandyzowanych orzechów pekan
– 1/4 szklanki koziego sera, pokruszonego
– 2 łyżki bazylii

Przygotowanie:
Podgrzać ocet balsamiczny i brązowy cukier na średnim ogniu, ok. 5 min., ostudzić. Ugotować boczek i pokroić drobno. Delikatnie pokropić crostini oliwą i grillować na lekko złocisto-brązowy kolor. Wymieszać truskawki, bekon, pekan i kozi ser, podzielić między crostini, skropić balsamicznym syropem, udekorować bazylią.

Truskawkowa sałatka z ogórkiem i brzoskwinią

Składniki:
– 8 filiżanek zmieszanych sałat
– 2 świeże brzoskwinie w plasterkach
– 12 truskawek w plasterkach
– ½ dużego ogórka, pokrojony
– ½ filiżanki koziego sera
– pół szklanki migdałów w plasterkach
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżeczka miodu
– szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Umieść sałaty w dużej misce, ozdobić brzoskwiniami, truskawkami, ogórkiem, kozim serem i migdałami. Ubić składniki sosu w małej misce (lub potrząśnij nimi w słoiku) i zalać sałatkę.

Kurczak z grilla z truskawkami

Składniki:
– 3 piersi z kurczaka bez skóry
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka sosu typu McCormick Garlic & Herb Seasoning
– 1 szklanka truskawek, pokrojonych w kostkę
– 1/2 szklanki świeżego sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
– 1/4 szklanki świeżych liści bazylii
– ocet balsamiczny

Przygotowanie:
Ugrillować piersi z kurczaka, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i doprawić do smaku sosem McCormick Garlic & Herb Seasoning. Pokroić truskawki, wrzucić do miski, dodać świeży ser mozzarella, pokrojone liście bazylii, 1 łyżkę oliwy z oliwek i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce. Kurczaka ułożyć na półmisku, po wierzchu posypać sałatką truskawkową i polać octem balsamicznym.

Sałatka z truskawek i awokado

Składniki:
– 2 awokado niezbyt dojrzałe
– 400 g truskawek
– 25 ml octu balsamicznego Modena
– 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sól
– pieprz
– kilka gałązek mięty lub mięty zielonej

Przygotowanie:
Truskawki umyć i pokroić. Awokado obrać, wypestkować i pokroić. Wymieszać z pokrojonymi listkami mięty. Dobrze wymieszać ocet balsamiczny z oliwą, solą i pieprzem, zalać sałatkę.

Sałata z truskawkami

Składniki:
– 2 łyżki oleju orzechowego lub oliwy z oliwek extra-virgin
– 2 łyżeczki białego octu winnego
– 1 łyżeczka miodu
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/2 główki sałaty
– 12 truskawek, pokrojonych
– 1/4 ogórka pokrojonego w cienkie półksiężyce
– 2 łyżki obranych, niesolonych pistacji, opiekanych
– 8 świeżych liści bazylii

Przygotowanie:
Wymieszać olej, ocet, miód, sól i pieprz, aby stworzyć sos. Umieścić sałatę w dużej misce, skropić połową sosu i wymieszać. Ułożyć truskawki i plasterki ogórka na wierzchu, a następnie skropić pozostałym sosem. Na wierzch każdej porcji wsypać ok. 1/2 łyżki pistacji i trochę bazylii.

Sałatka z kaczką i truskawkami

Składniki:
– 1 szklanka (250 ml) dobrej oliwy z oliwek
– 1/3 szklanki (85 ml) octu winnego
– 1/4 szklanki świeżych liści estragonu
– 250 g truskawek
– świeżo mielony czarny pieprz
Na sałatkę:
– 2 filety z pieczonej piersi kaczki
– 4 małe cukinie, upieczone
– 2 szklanki zielonej fasoli, blanszowanej
– 100 g liści rukoli
– 1/2 szklanki prażonych migdałów

Przygotowanie:
Wymieszać oliwę z oliwek i ocet winny, a następnie dodać liście estragonu. Odstawić na 2 godz. i usunąć estragon. Przetrzeć połowę truskawek i przelać przez sito, a następnie wbić do soku winegret. Doprawić pieprzem. Porwać mięso z piersi na strzępy lub drobno pokroić, dodać truskawki, cukinię, fasolę i liście rukoli oraz połowę soku winegret, wymieszać. Dodać orzechy i polać pozostałym sosem.

Sałatka z truskawkami, kurczakiem i koprem włoskim

Składniki:
Sos
– 1/2 szklanki oleju roślinnego
– 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
– 1/4 szklanki octu ryżowego
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka sosu hoisin
– 1 łyżka prażonych nasion sezamu
– 1 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
– 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1 ząbek czosnku
– kawałek świeżego imbiru, obrany
– 1 średnia szalotka, obrana i posiekana
– świeży mielony czarny pieprz, do smaku
– 3/4 szklanki cienko pokrojonego w plasterki kopru włoskiego
Sałatka
– 2 szklanki truskawek
– 2 szklanki mieszanki sałat
– kawałek gotowanej, wędzonej piersi z kurczaka
– 2 zielone cebule, w plasterkach

Przygotowanie:
Wymieszać olej roślinny, ocet, sos sojowy, cukier, sos hoisin, nasiona sezamu, olej sezamowy, musztardę Dijon, imbir, szalotkę, czosnek i pieprz w mikserze lub robocie kuchennym. Pokroić truskawki. W dużej misce połączyć truskawki, kurczaka, mix sałat, koper i zieloną cebulę. Skropić około 1/2 szklanki sosu i delikatnie wymieszać.

Sałatka z truskawkami, ogórkiem i miętą

Składniki:
– 1 ogórek, cienko pokrojony
– 1 szklanka truskawek w plasterkach
– 3/4 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
– 1/3 szklanki sosu sałatkowego typu Panera® Poppyseed
– 1/2 szklanki sera feta
– 2 łyżki stołowe mięty, posiekanej
– sól i czarny pieprz, do smaku

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać razem ogórki, truskawki i cebulę. Dodać sos typu Poppyseed Dressing i ponownie wymieszać.  Udekorować pokruszoną fetą i posiekaną miętą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Makaron z truskawkami

Składniki:
– 2 szklanki truskawek
– makaron muszelki, ugotowany i schłodzony
– świeże kulki z mozzarelli, odsączone
– 1/4 szklanki świeżej bazylii
– 1/4 szklanki czerwonej cebuli
– 1/4 szklanki winegretu balsamicznego

Przygotowanie:
Połączyć truskawki, makaron, mozzarellę, bazylię i cebulę w dużej misce (sałatkę można przechowywać w lodówce do momentu podania). Skropić winegretem i delikatnie wymieszać.

Sałatka z truskawek i czarnych oliwek

Składniki:
– 500 g truskawek
– 200 g czarnych oliwek
– 100 g cukru
– bita śmietana
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 5 liści bazylii

Przygotowanie
Umyć truskawki i pokroić na ćwiartki. Poszatkować bazylię. Podgrzać w rondlu 100 ml wody z cukrem, gdy cukier się rozpuści, włożyć oliwki i gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Zdjąć z ognia i trzymać oliwki w cukrze przez 2 godziny. Ubić śmietanę, dodać oliwę z oliwek i posiekaną bazylię. W salaterce połączyć truskawki z oliwkami. Podawać schłodzone z łyżką bitej śmietany.

Kotlety z truskawkami

Składniki:
– 4 kotlety wieprzowe
– 15 ml (1 łyżka stołowa) oleju rzepakowego
– 90 ml (6 łyżek) oliwy z oliwek
– 30 ml (2 łyżki) octu balsamicznego
– 1 łyżka (15 ml) różowego pieprzu
– 15 ml (1 łyżka stołowa) miodu
– 30 ml (2 łyżki) keczupu
– 15 ml (1 łyżka stołowa) octu balsamicznego
– 15 ml (1 łyżka stołowa) posiekanego szczypiorku
– 10 truskawek pokrojonych w kostkę
– 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:
W szczelnej torbie połączyć 45 ml (3 łyżki stołowe) oliwy z oliwek z octem balsamicznym, pieprzem i miodem, aby przygotować marynatę. Włożyć kotlety, marynować min. 1 godzinę. W misce wymieszać pozostałe składniki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, usmażyć kotlety (ok. 4 do 5 min. na 1 stronie). Podawać z truskawkową salsą.

Halibut z grilla z truskawkową salsą

Składniki:
– świeży halibut (przyprawiony solą/pieprzem i skropiony oliwą z oliwek)
– 2 szklanki truskawek w plasterkach
– 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
– 2 łyżeczki posiekanej bazylii
– 2-3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:
Wymieszać truskawki, cebulę i bazylię z octem balsamicznym. Halibuta upiec na grillu. Podawać z truskawkową salsą.

Pierś z kurczaka w truskawkach

Składniki:
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej
– 1 łyżka cukru
– 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
– 1/8 łyżeczki pieprzu
– 1/2 szklanki wody
– 1 szklanka świeżych truskawek
– 1/2 szklanki białego wina lub białego soku z winogron
– 2 łyżeczki świeżej mięty
– 4 połówki piersi bez skóry
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– plastry zielonej cebuli

Przygotowanie:
W małym rondlu wymieszać pięć pierwszych składników, do uzyskania gładkiej konsystencji, dodać truskawki i wino. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować ogień i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, 3-5 min. Wymieszać z miętą. Posypać kurczaka solą i pieprzem. Na lekko naoliwionym ruszcie grillowym, grillować kurczaka 5-7 min. z każdej strony skrapiając od czasu do czasu z sosem. Podawać z pozostałym sosem. Posypać zieloną cebulką.

Sałatka z fetą i truskawkami

Składniki:
– mieszane zielone sałaty do wyboru
– 1 szklanka pokrojonych w kostkę świeżych truskawek
– 1/2 szklanki sera feta (pokruszony)
– 3 łyżki orzechów włoskich
– 1/4 szklanki sosu balsamicznego vinegrette
– 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
– 2 łyżki cukru pudru
– ocet balsamiczny
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 1 rozdrobniony czosnek
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wrzucić 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich do metalowego garnka, posypać 2 łyżkami białego cukru, smażyć na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Przenieść do miski i ostudzić. W małej misce wymieszać musztardę Dijon, ocet balsamiczny i czosnek, dodać olej i mieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z przygotowaną sałatką.

 

zobacz również:

Pyszne desery z truskawkami – różne przepisy

Serniki z truskawkami – różne przepisy

Sałatki z truskawkami – inspiracje na lato

Beza z truskawkami


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Wytrawne truskawki – przepisy i pomysły

  1. avatar Julka Dydak pisze:

    Wow ? niezłe inspiracje z dodatkiem truskawek.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
Krawat niekoniecznie, ale koszula z długim rękawem owszem.
Czy brać z nim ślub?
Też jestem zdania, że lepiej się wstrzymać niż potem żałować
Naklejki na paznokcie
Na ali jest ogromny wybór tyle że długo się czeka na dostawę
wypadające włosy
Gubiłam mnóstwo włosów przez anemię, zaczęłam suplementować żelazo i używać szamponu hair medic. Powoli...