Beza z truskawkami
Beza z serkiem mascarpone i truskawkami. Idealnie krucha, z kremową masą i słodkimi truskawkami.
Beza:
4 białka jaj kurzych 200 g cukru kryształ 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa:
250 g serka mascarpone 400 g śmietany 30% dwie łyżeczki cukru wanilinowego do smaku (opcjonalnie)
Truskawki (wedle uznania)
Wykonanie:
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 27cm i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier ubijając, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodać mąkę i ocet i ubijać do momentu ich dokładnego wymieszania.
Pianą napełnić rękaw cukierniczy i wycisnąć w formie okręgu na blachę, według odrysowanego wzoru, zaczynając od zewnątrz do środka. Brzegi powinny być wyższe niż środek bezy.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C, włożyć bezę i piec 40 min, następnie wyłączyć piekarnik i studzić przy zamkniętych drzwiczkach tyle samo minut.
Śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać serek mascarpone i cukier wanilinowy i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę przełożyć na zimną bezę. Truskawki pokroić (małe na pół, duże na ćwiartki) i zaczynając od całej truskawki na środku, ułożyć je w okręgi po same brzegi bezy. Przed podaniem schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.