Powoli zaczyna się sezon na truskawki, warto więc już zaopatrzyć się w dobre, sprawdzone przepisy na słodkości z ich dodatkiem. Na początek weźmiemy pod lupę serniki…
Sernik z truskawkami
Składniki:
-1 kg twarogu
-10 jajek
-2 łyżki maki ziemniaczanej
-300 g cukru pudru
-200 g masła temp.pokojowa
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-0,5 kg truskawek
-1 galaretka truskawkowa
Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ubijamy mikserem dodając na przemian masło, ser, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy kilka minut do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno dodajemy po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Masę serową przekładamy do tortownicy o wymiarach 21-24 cm wyłożonej pergaminem i natłuszczonej. Pieczemy na złoty kolor 60-70 minut w temp. 160*C. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku studzimy i czekamy, aż zgęstnieje. Truskawki myjemy, kroimy na pół albo grubsze plastry. Układamy na serniku. Przy pomocy pędzla albo małej łyżeczki nakładamy galaretkę. Czekamy aż galaretka całkowicie stężeje i możemy podawać z lodami albo bitą śmietaną.
Sernik z rabarbarem i truskawkami
Spód:
-200g herbatników,
-100g masła lub margaryny,
-30g gorzkiej czekolady.
Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.
Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus. Ser zemleć, dodać cukier, rozkłócone jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Zmiksować. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać na blaszkę. Na wierzchu rozprowadzić gotowy mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy. Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90min w temp. 120st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Sernik należy przechowywać w lodówce.
Truskawkowy serniczek z ciepłymi lodami
Składniki:
-2 truskawkowe galaretki
-700 ml wrzątku
-300 g truskawek
-400 g jogurtu greckiego
-32 sztuki mini ciepłych lodów
-ew. do dekoracji świeże truskawki, bezy, wiórki z czekolady
-Tortownica 21 cm
Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do częściowego stężenia. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki a następnie zmiksuj. Dodaj je do jogurtu greckiego i wymieszaj. Do masy dodaj galaretkę i wymieszaj. Jeśli masa jest jeszcze płynna włóż ją na chwilę do lodówki. W tortownicy poukładaj ciepłe lody a następnie wylej na nie masę truskawkową (masa nie powinna być bardzo płynna bo ucieknie bokami :). Delikatnie uderz spodem tortownicy o blat żeby masa spłynęła niżej. Włóż do lodówki. Przed podaniem udekoruj ciasto. Przechowuj do 4 dni.
Waniliowy sernik na zimno
Składniki na warstwę serową:
-naczynie o pojemności 1,5 litra
-120 ml mleka
-25 g żelatyny
-200 g śmietanki 30%, w temperaturze pokojowej
-700 g mielonego twarogu z wiaderka, w temperaturze pokojowej
-1 laska wanilii
-80 g cukru pudru
Dodatkowo:
-200 g czerwonej porzeczki
-300 g truskawek
-100 ml wrzątku
-100 g galaretki truskawkowej
W garnuszku zagotować mleko, odstawić na 10 minut i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do wystudzenia. W misce umieścić twaróg, śmietankę, ziarenka z laski wanilii i cukier puder. Składniki ubić mikserem przez 3 minuty. Cały czas ubijając wlać przestudzoną żelatynę. Dokładnie wszystko połączyć i przelać do formy. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Truskawki pokroić w kostkę. Umieścić razem z porzeczkami w rondelku i na bardzo małym ogniu podgrzewać aż owoce puszczą sok. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wlać do owoców. Dokładnie połączyć i odstawić do całkowitego przestudzenia. Zimne owoce wylać na tężejącą warstwę serową. Schłodzić w lodówce przez noc. Schłodzoną formę wyciągnąć na 15 minut przed podaniem by się ogrzała, następnie delikatnie wyjąć deser.
Sernik na zimno z kaszą jaglaną
Spód:
-100g herbatników maślanych,
-70g masła lub margaryny.
Herbatniki zmiksować w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek. Wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21 cm.
Masa:
-1/2 szklanki kaszy jaglanej,
-1/2 szklanki cukru,
-300 ml śmietanki 30%,
-szklanka wrzątku,
-szczypta soli,
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
-laska wanilii,
-1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
-500 g truskawek,
-galaretka truskawkowa.
Kaszę zalać wrzątkiem wraz ze szczyptą soli. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, pilnując by kasza się nie przypaliła! Ostudzić. Zmiksować przy użyciu blendera. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy wraz z cukrem, jogurtem naturalnym i nasionami wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Powtykać przebrane truskawki około 200g. Schłodzić. Na wierzchu ciasta rozłożyć resztę truskawek. Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić.
Sernik na zimno z truskawkami
Masa serowa:
-150g biszkoptów,
-700g białego sera,
-125 g serka mascarpone,
-szklanka cukru,
-150g truskawek,
-laska wanilii,
-szklanka śmietany 30%,
-2 łyżki żelatyny.
Na dnie tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć warstwę biszkoptów. Ser zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem i nasionami wanilii. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić.
Mus truskawkowy:
-500 g truskawek,
-galaretka truskawkowa.
Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę. Tężejącą masę wylać na ciasto. Wstawić na noc do lodówki.
Sernik śmietankowy z puree truskawkowym
Spód:
-330g ciastek markiz z nadzieniem czekoladowym
-1 czubata łyżka nutelli
-50 g rozpuszczonego masła
Masa śmietankowa:
-250 ml śmietanki kremówki
-300 ml jogurtu naturalnego albo greckiego
-2 serki waniliowe (2 x 175g)
-2 czubate łyżki cukru pudru
-6 łyżeczek żelatyny
Galaretka:
-500 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych)
-3 galaretki truskawkowe
Ciastka zmielić albo wrzucić do blendera i rozdrobnić. Połączyć z masłem i nutellą. Wyłożyć na dno tortownicy i równomiernie rozłożyć jednocześnie dociskając do dna. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek, jogurt i cukier, połączyć. Żelatynę rozpuścić podgrzewając ją na małym ogniu, ostudzić. Do masy śmietankowej wlać żelatynę i jeszcze raz wszystko wymieszać. Wylać na wcześniej przygotowany spód. Truskawki rozmrozić i zmiksować na papkę. Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretka przestygnie i zacznie tężeć połączyć ją z puree truskawkowym. Wylać na masę śmietankową i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puch. Stale ubijając, dodawać po jednym jajku. Dodać cukier waniliowy oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 32x42cm. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić, po czym ciasto przekroić wzdłuż na 2 plastry.
Masa serowa:
-200g półtłustego twarogu,
-450g śmietanki 30%,
-100g mlecznej czekolady,
-600g truskawek,
-2 łyżki galaretki cytrynowej,
-100g cukru,
-2 łyżki soku z cytryny,
-cukier waniliowy,
-cukier puder do oprószenia.
Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Posmarować nią jedno ciasto. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i ułożyć na cieście posmarowanym czekoladą. Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku, ostudzić. Twaróg utrzeć z cukrem oraz sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Resztę dodać do twarogu. Wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 15minut do lodówki. Następnie masę rozsmarować na owocach. Schładzać przez około 5 godzin. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Całość oprószyć cienko cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty. Każdy kawałek udekorować porcją śmietany i posypać odrobiną startej czekolady.
Mini serniczki z truskawkami
Spód:
-150 g herbatników pełnoziarnistych,
-50g masła lub margaryny.
Herbatniki zmielić w blenderze, wymieszać ze stopionym masłem. Nakładać po łyżce masy na dno silikonowych foremek do muffinek.
Masa serowa:
-500g półtłustego twarogu,
-łyżeczka ekstraktu z wanilii,
-2 jajka,
-80g cukru pudru,
-100g świeżych truskawek.
Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem pudrem, kolejno dodawanymi jajkami i ekstraktem waniliowym. Wylać na gotowy spód z ciastek, do 3/4 wysokości foremek. Piec ok. 30 min w temp. 165st. Ostudzić i udekorować truskawkami, perełkami oraz miętą.
Dwukolorowy sernik
Masa serowo- truskawkowa:
-500 g truskawek
-500 g twarogu sernikowego
-4-5 łyżek żelatyny plus 3 -4 łyżki mleka
-stewia lub cukier puder (jego ilość należy dostosować do dojrzałości bananów – im bardziej dojrzałe, tym bardziej słodkie i należy dodać mniej cukru)
Truskawki zblendować i wymieszać z twarogiem. Dodać cukier puder, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w mleku. Odstawić, aby lekko ostygła. Następnie wlać do masy truskawkowej i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej herbatnikami i wstawić do lodówki.
Masa biała:
-2 opakowanie śnieżki
-400 ml mleka
-2 łyżki żelatyny plus 3-4 łyżki mleka
Czekoladę zetrzeć na tarce. Żelatynę rozpuścić w mleku. Śnieżkę zmiksować z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, kiedy będzie już gotowa dodać letnią żelatynę i dokładnie, ale szybko połączyć mikserem. Na koniec wsypać wiórki czekolady i wymieszać. Blaszkę z masą bananową wyjąć z lodówki i dokładnie rozsmarować masę straciatella. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
Dodatkowo:
-herbatniki
-truskawki
-czekolada
Herbatniki wyłożyć na spód blaszki. Truskawki wyłożyć na masę białą i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Przechowywać w lodówce.