Ciasta z rabarbarem – różne przepisy sprawdzone i polecane!
Sezon na rabarbar nie trwa zbyt długo, dlatego warto z niego skorzystać! Zebrałam dla Was kilka przepisów na szybkie, proste ciasta z dodatkiem rabarbaru oraz takie bardziej wykwintne…
Placek z budyniem i rabarbarem
-200g masła lub margaryny,
-3 szklanki mąki pszennej,
-jajko + 2 żółtka,
-1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-cukier waniliowy,
-4 łyżki śmietany 12%,
-400g rabarbaru,
-2 budynie waniliowe z cukrem,
-3 szklanki mleka.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, dodać jajko i żółtka, wsypać cukry. Dodać posiekane masło oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno przygotowanej formy o wym. 33x23cm, nakłuć widelcem. Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę i rozłożyć równomiernie na cieście. Budyń ugotować na mleku, gorący wylać na rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec ok. 45 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Budyniowe ciasto z rabarbarem
Składniki na masę budyniową:
-4 duże laski rabarbaru
-40 g cukru
-4 łyżki budyniu waniliowego
-200 ml mleka
-50g masła
Rabarbar częściowo obrać i pokroić w 1-2 cm plastry. Wsypać do rondelka i zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny by rabarbar puścił sok, a cukier się rozpuścił. Po tym czasie dodać masło i postawić na ogniu. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem. Gdy rabarbar się zagotuje, wlać mleko z budyniem i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia, przykrywając budyń folią spożywczą.
Składniki na ciasto:
-200g miękkiego masła
-1/2 szklanki cukru pudru
-2 jajka
-1 1/4 szklanki mąki
-1/3 szklanki proszku budyniowego bez cukru
-4 świeże łodygi rabarbaru
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając dodawać kolejno jajka, następnie mąkę z budyniem. Całość dobrze zmiksować. Na tortownicę wyłożyć połowę ciasta, na to kładziemy ostudzoną masę budyniową i drugą połowę ciasta. Na górę ciasta ułożyć słupki rabarbaru.
Ciasto z rabarbarem i mega kruszonką
-150 g mąki
-100 g rozpuszczonego masła
-2 jajka
-100 g cukru trzcinowego
-szczypta soli
-1 łyżeczka sody
Kruszonka:
-300 g mąki
-200 g masła temp. pokojowa
-2 czubate łyżki cukru waniliowego
-150g zmielonego cukru trzcinowego (może być cukier puder)
– Dodatkowo 2-3 łodygi rabarbaru
Ubij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści. Wlej żółtka, potem rozpuszczone masło i ubijaj aż masa się połączy. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę połączoną z sodą i solą. Przelej do foremki, ułóż pokrojony rabarbar a na koniec posyp kruszonką. Piecz w 180*C około 40-50 minut (do suchego patyczka). Kruszonka: wszystkie składniki połącz do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
-3 szklanki mąki pszennej,
-3 jajka,
-3/4 szklanki cukru,
-2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
-szklanka jogurtu naturalnego lub owocowego,
-szklanka oleju rzepakowego,
-skórka z 1/2 cytryny,
-laska wanilii,
-500g rabarbaru,
-2 łyżki cukru,
-łyżeczka przyprawy do kawy i deserów.
Jajka zmiksować z cukrem, jogurtem ( u mnie wieloowocowy) i olejem. Dodać nasiona wanilii oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miksując, stopniowo dodawać do ciasta. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i zasypać cukrem oraz przyprawą do kawy i deserów. Wymieszać i równomiernie rozłożyć na cieście. Piec około 40 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz przyprawą do kawy i deserów.
Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem
Składniki na ciasto:
-2 szklanki mąki orkiszowej
-4 żółtka
-200 g masła, zimnego
-1/3 szklanki cukru pudru
-1 łyżka zimnej wody
Ze wszystkich składników szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 nierówne części (1/3 i 2/3) spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1/2 godziny.
Składniki na masę jabłkowo-rabarbarową:
-700 g rabarbaru
-400 g kwaśnych jabłek
-1/2 – 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
-1 łyżka bułki tartej
-4 białka
-pół szklanki cukru pudru
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plastry. Umieścić w rondelku, dodać cukier, przyprawę do piernika lub cynamon, wymieszać. Podgrzewać do zagotowania, gotować na małym ogniu, bez przykrycia by odparowała woda (ok. 20 minut). Przez sitko przesiać mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z ostudzoną konfiturą. Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta włożyć dno i boki tortownicy (na wysokość ok 3 cm). Spód oprószyć bułką tartą i na to wyłożyć masę jabłkowo-rabarbarową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Ubitą pianę wyłożyć na owoce. Na pianę z białek zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, ok 1 godziny (podczas pieczenia piana może mocno urosnąć a później opadnie). Ciasto studzić w uchylonym piekarniku. Podawać z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.
Najprostsze ciasto z rabarbarem
Składniki:
-6 jajek,
-2 i 1/2 szklanki mąki,
-1 i 1/3 szklanki cukru,
-łyżka cukru waniliowego,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-1/2 szklanki oleju rzepakowego,
-500 g rabarbaru.
Całe jajka ubić ze szklanką cukru oraz cukrem waniliowym – ubijać około 7 minut, by były bardzo puszyste. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować do połączenia składników. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać pozostałą 1/3 szklanką cukru. Wymieszać i rozłożyć równomiernie na cieście. Piec około 40 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Nocna drożdżówka z rabarbarem
-125 ml oleju
-250 ml mleka
-230 g cukru trzcinowego
-3 jajka
-szczypta soli
-50 g drożdży
-500 g mąki luksusowej
kruszonka:
-150 g mąki
-100 g masła o temp. pokojowej
-100 g zmielonego cukru trzcinowego (może być zwykły cukier puder)
-Dodatkowo 2-3 łodygi rabarbaru
Foremka 20×30 cm
Do miski włóż po kolei składniki tak jak są wymienione w składnikach oprócz mąki! Nic nie mieszaj, nic nie kombinuj tylko włóż do lodówki na cała noc. Na drugi dzień wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Przelej do foremki i odstaw na godzinę. Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i równomiernie rozłóż na cieście. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj i zagnieć. Powstanie wilgotna, lepiąca się jak mokry piasek kruszonka. Posyp ciasto i włóż do zimnego piekarnika. Nastaw 170*C i piecz 55-60 minut.
Ciasto serowe z rabarbarem
Ciasto:
-2 szklanki mąki pszennej,
-200g serka śmietankowego,
-laska wanilii,
-szczypta soli,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-400g rabarbaru,
-1/4 szklanki oleju rzepakowego,
-2 łyżki cukru.
Ser utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli, nasionami wanilii, mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru. Rozłożyć równomiernie na cieście.
Nadzienie:
-3 jajka,
-2/3 szklanki śmietany 18%,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-1/2 szklanki cukru pudru.
Jajka zmiksować ze śmietaną, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wylać na wierzch ciasta. Piec około 60 minut w temp. 180st. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Odwrócone ciasto z rabarbarem i białą czekoladą
Składniki na warstwę rabarbarową:
-1/2 kg rabarbaru
-1/2 szklanki cukru
-50 g zimnego masła
Składniki na ciasto:
-100 g miękkiego masła
-szklanka cukru
-skórka otarta z pomarańczy
-3 jajka
-1 2/3 szklanki mąki
-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szklanka gęstej śmietany 18%
-100 g białej czekolady
Łodygi rabarbaru przekroić wzdłuż. Zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Dno formy o średnicy 23 cm wyścielić papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Na papierze równo ułożyć rabarbar, na nim rozłożyć wiórki masła. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Stale miksując wbijać kolejno jajka, następnie dodać skórkę z pomarańczy. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą i dodać śmietanę oraz drobno pokrojoną czekoladę. Zmiksować do połączenia się składników. Gotową masę wylać na rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni – 50 minut. Upieczone ostudzić na kratce, delikatnie wyciągnąć z formy i odwrócić do spodem do góry.
Kruszaniec jabłkowo – rabarbarowy z bezą
Ciasto:
-200g masła lub margaryny,
-3 szkl. mąki pszennej,
-2 żółtka,
-łyżeczka octu,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-2 łyżki cukru pudru,
-3 łyżki śmietany 12%.
Mąkę przesiać z proszkiem, zrobić dołek, dodać żółtka, cukier puder oraz ocet i śmietanę. Na koniec dodać posiekane masło, zagnieść gładkie elastyczne ciasto, uformować kulę i podzielić na pół. Obie części zawinąć w folię spożywczą, jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika. Następnie ciastem z lodówki wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm, nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 180st.
Owoce:
-600 g jabłek,
-400 g rabarbaru,
-3/4 szkl. cukru,
-sok z 1/2 cytryny,
-2 cukry waniliowe,
-łyżeczka cynamonu.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15min, by puściły sok. Rabarbar oczyścić. Owoce wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać jednym cukrem waniliowym, cynamonem i zwykłym cukrem.
Beza:
-6 białek,
-1/2 szkl. cukru,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-łyżka mąki ziemniaczanej.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką. Ubite białka wyłożyć na owoce. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć zamrożone ciasto. Wierzch posypać drugim cukrem waniliowym. Piec ok. 40min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
-1 szklanka mąki krupczatki
-2,5 szklanki mąki pszennej
-200 g masła
-1/2 szklanka cukru
-3 żółtka
-2 czubate łyżki śmietany kwaśnej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Nadzienie:
-600 g rabarbaru
-400 g truskawek świeżych albo mrożonych
-1/2 + 3 łyżki cukru
-duża szczypta cynamonu
-1 łyżka bułki tartej albo kaszy manny
-białko do posmarowania
-forma do tart 21-22cm
Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 1/2 szkl. cukru. Odstawiamy do puszczenia soku około 1-2 godziny ( można na dłużej). Ciasto: Mąki mieszamy, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy. Część ciasta wałkujemy między dwoma arkuszami pergaminu. Przykładamy dno formy i od jej brzegu mniej więcej 1 cm wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta łączymy z ciastem odłożonym. Na środku naszego koła wycinamy małą foremką wzorek. Jeśli nie mamy takich foremek wystarczy jak zrobimy nacięcia nożem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przekładamy do wcześniej natłuszczonej formy do tart. Dociskamy do brzegów, wyrównujemy, odrywamy resztki ciasta. Na ciasto kładziemy kawałek pergaminu na który wysypujemy fasolę albo groch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut. Nadzienie: Rabarbar odsączamy na sitku, dodajemy pokrojone truskawki. Wyjmujemy podpieczony spód, pozbywamy się grochu. Spód ciasta posypujemy bułką tartą (cienka warstwa wystarczy), wykładamy owoce, posypujemy 3 łyżkami cukru i delikatnie po całości doprawiamy cynamonem. Na owoce kładziemy wcześniej przygotowane koło, dociskamy delikatnie ciasto, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno! Z lodami śmietankowymi smakuje wybornie.
Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową
Ciasto:
-55g masła lub margaryny,
-jajko,
-120g cukru drobnego do wypieków,
-bardzo czubata szkl. mąki pszennej,
-180 ml śmietany 18%,
-łyżeczka ekstraktu waniliowego,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-łyżeczka sody oczyszczonej,
-2 duże łodygi rabarbaru.
Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch, dodać jajko. Następnie powoli dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Na sam koniec wmieszać pokrojony w kosteczkę rabarbar. Foremki na babeczki (12 szt) napełnić ciastem do 3/4 wys. Piec ok. 20-25 min w temp. 180st. Ostudzić. Odkroić górną część każdej babeczki.
Budyń:
-300 ml mleka,
-3 żółtka,
-3 op. cukru waniliowego (po16g),
-4 łyżki mąki pszennej,
-3 łyżki mąki ziemniaczanej.
1/4 szkl. mleka utrzeć z mąkami, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia. Wlać mleko z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować i gotować ok. 1 min. Ostudzić. Masą napełnić babeczki, przykryć odciętą częścią i oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowo – korzenne z rabarbarem
Składniki:
-6 jajek
-1 szklanka cukru trzcinowego
-1/2 szklanki oleju
-1 szklanka mąki pełnoziarnistej
-1 szklanka mąki pszennej
-1 budyń czekoladowy
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki sody
-1 płaska łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki kardamonu
-skórka z 1 pomarańczy ( może też być cytryna)
-szczypta soli
-200-250 g rabarbaru + 2 łyżeczki cukru
-płatki migdałowe
-Foremka może być tortownica 21 cm albo keksówka
Rabarbar kroimy na niewielkie kawałki, posypujemy cukrem i odstawiamy na bok. W misce mieszamy mąki, budyń, kakao, sodę, cynamon, kardamon i sól, odstawiamy. Foremkę natłuszczamy masłem albo margaryną posypujemy płatkami migdałowymi tak żeby przylepiły się do dna i boków formy. Jajka ubijamy, gdy będą już podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści a masa lekko zgęstnieje. Zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy olej, chwilę ubijamy około 3 minut. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy partiami mieszankę mąk i przypraw. Dodajemy startą skórkę pomarańczy. Przelewamy ciasto do foremki a na wierzchu układamy odciśnięty rabarbar. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy.
Ptysie z kremem rabarbarowym
Składniki na ptysie:
-125 ml mleka
-125 mi wody
-130 g mąki pszennej
-125 g masła
-4 jajka
W rondelku podgrzewamy mleko, wodę i masło. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Na gotujący się płyn wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto formuje się w kulę i odchodzi od ścianek rondelka zestawiamy z ognia i studzimy. Ostudzoną masę ucieramy kolejno dodając jajka. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyścielonej papierem wyciskamy w odstępach małe porcje cista. Pieczemy w temperaturze 200 °C około 20 minut. Powinny być rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce.
Składniki na krem:
-700 g rabarbaru
-500 g serka mascarpone
-150 g cukru
-1 cytryna
-20 g żelatyny
-60 ml gorącej wody
-cukier puder do oprószenia
Rabarbar myjemy i kroimy w plastry. Wsypujemy do rondelka i zasypujemy cukrem. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Odstawiamy na 30 minut. Kiedy rabarbar puści sok, podgrzewamy go na małym ogniu, aż się rozpadnie. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładko. Ponownie lekko podgrzewamy i wlewamy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mieszamy energicznie by żelatyna dokładnie połączyła się z musem. Odstawiamy i studzimy. Następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej przez noc. Ptysie przekrawamy ostrym nożem na pół. Galaretkę rabarbarową miksujemy na wysokich obrotach. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy serek i dokładnie łączymy. Masa powinna być gładka. Gotową przekładamy ptysie. Obsypujemy cukrem pudrem.
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
Ciasto:
-3 szklanki mąki pszennej,
-70g masła lub margaryny,
-25g świeżych drożdży,
-1/2 szklanki letniego mleka,
-jajko,
-3 łyżki cukru, szczypta soli,
-200g truskawek,
-100g rabarbaru,
-1 łyżka cukru.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut, by zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru, masło, jajko i zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie odrywać małe porcje ciasta i spłaszczać tworząc kształt koła. Na środku każdego placuszka zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki. Truskawki (mrożone rozmrozić i odsączyć) świeże pokroić na pół, mrożone całe wymieszać z obranym i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszać z łyżką cukru. Owoce nakładać we wgłębienia drożdżówek.
Kruszonka:
-120g mąki pszennej,
-60g cukru,
-60g masła lub margaryny.
Wszystkie składniki posiekać, następnie zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Posypać wierzch każdej drożdżówki. Piec około 20 minut w temp. 200st.
Ciasto rabarbarowe z bezą
Ciasto:
-500g mąki pszennej,
-300g masła lub margaryny,
-5 żółtek,
-125g cukru,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-2 łyżki kakao.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, dodać żółtka i cukier, rozkłócić końcówką noża. Dodać margarynę, posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Do 1/4 ciasta dodać kakao. Obie części owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Następnie do formy na tartę o śr. 25cm zetrzeć jasne ciasto, wylepić również brzegi formy. Potem zetrzeć ciemne ciasto. Piec około 20 minut w temp. 170st.
Nadzienie:
-600g rabarbaru,
-2 łyżki cukru.
Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Wyłożyć na ciasto.
Beza:
-5 białek,
-200g cukru,
-1/2 łyżeczki cynamonu.
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać cynamon. Ubite białka wyłożyć na wierzch ciasta. Piec około 40 minut w temp. 180st.
Tarta z musem rabarbarowo – truskawkowym
Spód:
-250g herbatników kakaowych,
-120g masła lub margaryny.
Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył, dodać masło, krótko zmiksować do połączenia składników. Masą wylepić dno i boki formy na tartę. Schłodzić.
Mus truskawkowy:
-400g truskawek,
-400g rabarbaru,
-2 czubate łyżki żelatyny,
-szklanka cukru,
-szklanka śmietanki 30%.
Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zalać 1/2 szkl. wody. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Przestudzić. Z truskawek usunąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Dodać rabarbar, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Przestudzić i dodać do masy. Krótko zmiksować, ostudzić. Masę wylać na schłodzony spód. W masę wetknąć kilka przepołowionych truskawek. Wstawić na całą noc do lodówki.
Rabarbarek
Biszkopt:
-3 duże jajka,
-1/3 szklanki cukru,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-2/3 szklanki mąki,
-1 łyżka octu.
Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem. Dodać do piany. Krótko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40min. w 180st. Ostudzić.
Masa rabarbarowa:
-1/2 kg rabarbaru,
-2 galaretki agrestowe,
-3/4 szklanki cukru.
Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Rozgotować w 1/2 szkl. wody z cukrem. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Tężejące wylać na ciasto. Ostudzić.
Pianka:
-1 dowolna galaretka (u mnie truskawkowa),
-1 Śnieżka,
-200 ml mleka,
-50 g gorzkiej czekolady.
Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić. Śnieżkę wymieszać z mlekiem, ubić na sztywno. Miksując na niskich obrotach wlewać powoli przestudzoną galaretkę. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, by pianka zastygła. Posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródła: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com, olainthekitchen.blogspot.com, fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
zobacz również:
-
Włoskie desery – przepisy na najpopularniejsze i klasyczne słodkości
-
Deser z wafli, herbatników i andrutów – pomysłowe przepisy!
-
Ciasta z kremem – różne pomysłowe przepisy
-
Wszystkie kulinarne inspiracje