Herbatniki i wafle, popularnie zwane andrutami, świetnie sprawdzają się jako spody do przygotowywania deserów. Oto kilka pomysłów na ich wykorzystanie:
Na wilgotnej ściereczce ułożyć wafle, jeden na drugim. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i zostawić je na około godzinę, by wafle zmiękły. Masło stopić, dodać cukier i kakao, dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści. Galaretkę zalać szklanką wrzątku, ostudzić, dodać do masy. Suszone owoce posiekać na mniejsze kawałki, pozostałe 2 wafle oraz herbatniki mocno pokruszyć, wraz z owocami dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Zmiękczone wafle ułożyć jeden za drugim, by lekko nachodziły na siebie, rozsmarować masę i delikatnie zrolować. Wstawić do lodówki, by rolada stężała. Tort orzechowy na waflach
Masa:
-8 żółtek
-1 szklanka cukru
-250 g masła
-2 czubate łyżeczki kawy ( nie rozpuszczalnej!)
-1 łyżka spirytusu
-50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dosypywać cukier. Do piany wsypać mielone orzechy i delikatnie wymieszać. Na waflach rozsmarować pianę, a następnie każdy z nich zrumienić na złoty kolor około 10 minut w temp. 180*C.
Żółtka z cukrem ubić na parze. Około 10 minut do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Ostudzić. Zaparzyć kawę w 1/2 szklanki wrzącej wody. Lekko przestudzić. Utrzeć masło, cały czas mieszając dodawać po łyżce masy żółtkowej, na koniec dodać alkohol, 2 łyżeczki naparu z kawy i fusy. Żeby wydobyć jak najwięcej fusów z kawy należy użyć drobnego sitka. Masą przełożyć wafle. Pierwszy wafel układamy pianą do góry, masa i przykrywamy stroną z pianą. Wafle pokrywamy od strony nie pokrytej pianą z białek! Górę pokrywamy kremem i posypujemy drobno pokrojonymi orzechami włoskimi. Odstawiamy do zastygnięcia.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/ Wafelki kakaowo – orzechowe
Składniki:
-paczka wafli
-0,5 szklanki mleka
-250 g masła lub masła roślinnego
-2 szklanki mleka w proszku
-cukier waniliowy
-2 łyżki kakao
-orzechy
-aromat waniliowy lub migdałowy
Mleko, cukier i masło umieścić w garnczku i podgrzewać do roztopienia, zagotować, zdjąć z ognia i przestudzić. Do ostudzonej mieszanki wsypać mleko w w proszku i zmiksować, dodać kakao, cukier waniliowy, aromat i posiekane orzechy. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Gotową masą obłożyć wafle. Gotowy wafel obwinąć w papier do pieczenia i przycisnąć go na całej powierzchni ciężkimi książkami. Po 12 godzinach pokroić na kawałki.
Autor: http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/ Domowy batonik Knoppers
Masa mleczna:
-1/4 szklanki cukru,
-1/4 szklanki mleka,
-175 g masła,
-1 i 1/2 szklanki mleka w proszku.
Mleko z cukrem zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, stale ucierając, dodawać na przemian zwykłe mleko i to w proszku.
Masa czekoladowa:
-200 g kremu czekoladowego np. Nutella,
-100 g masła,
-łyżka kakao,
-100 g zmielonych orzechów laskowych,
-andruty,
-polewa czekoladowa.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i dodawać po łyżce kremu czekoladowego. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe. Na pierwszym andrucie rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim andrutem i delikatnie go docisnąć. Rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym andrutem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć andrutem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim andrutem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Polać polewą i pokroić w kwadraty. Bananowy sernik na zimno
Masa serowo- bananowa:
-4 dojrzałe banany
-500 g twarogu sernikowego
-2 łyżki żelatyny plus 3 -4 łyżki mleka
-stewia lub cukier puder (jego ilość należy dostosować do dojrzałości bananów – im bardziej dojrzałe, tym bardziej słodkie i należy dodać mniej cukru)
Banany zblendować i wymieszać z twarogiem. Dodać cukier puder, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w mleku. Odstawić, aby lekko ostygła. Następnie wlać do masy bananowej i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej herbatnikami i wstawić do lodówki.
Masa a’la straciatella:
-2 opakowanie śnieżki
-400 ml mleka
-100 g czekolady gorzkiej
-2 łyżki żelatyny
-3-4 łyżki mleka
Czekoladę zetrzeć na tarce. Żelatynę rozpuścić w mleku. Śnieżkę zmiksować z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, kiedy będzie już gotowa dodać letnią żelatynę i dokładnie, ale szybko połączyć mikserem. Na koniec wsypać wiórki czekolady i wymieszać. Blaszkę z masą bananową wyjąć z lodówki i dokładnie rozsmarować masę straciatella. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
Dodatkowo:
-herbatniki
-6 czubatych łyżek masy kajmakowej
-50 g czekolady startej na małych oczkach
-2-3 banany
Herbatniki wyłożyć na spód blaszki. Masę kajmakową rozsmarować równomiernie na schłodzony torcik. Schłodzić dodatkowo około 15-20 minut. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem na wierzchu poukładać plasterki banana i obsypać startą czekoladą.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/ Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i herbatnikami
Na dnie blaszki o wym. 23×33 cm ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
Mleko zagotować z masłem, cukrem i kremem czekoladowym. Stale mieszając, powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty.
Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek.
Odstawić do ostygnięcia.
Truskawki i porzeczki zblendować. Odłożyć 4 łyżki musu.
Mąkę ziemniaczaną zmieszać dokładnie ze 100ml wody.
Resztę musu zmieszać z 350ml wody i cukru. Stale mieszając, wlać rozrobioną mąkę. Gotować jedną minutę. Zdjąć z ognia, dodać dżem i wymieszać.
Gorącą masę wylać na herbatniki. Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt, odłożony mus oraz konfiturę. Na koniec powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta.
Wstawić na całą noc do lodówki, by masy całkowicie stężały.
Przed podaniem udekorować truskawkami. Porzeczkowiec na herbatnikach
Składniki:
-forma o wymiarach ok. 20×30 cm
-350 g kakaowych herbatników
-puszka masy kajmakowej
-duży słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
-400 g śmietanki 30%
-2 płaskie łyżki cukru pudru
Składniki na masę budyniową:
-litr mleka
-3 budynie waniliowe lub śmietankowe
-250 g miękkiego masła
-4 łyżki cukru pudru – można dać więcej
-Dodatkowo: 4 kostki gorzkiej czekolady
Odlać szklankę mleka i rozpuścić w nim budynie. Resztę zagotować, wlać rozmieszane budynie i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i całkowicie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, następnie łyżka po łyżce dodawać budyń. Ucierać do uzyskania gładkiej, puszystej masy. W razie potrzeby dosłodzić. Formę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, na nich rozsmarować masę kajmakową (jeśli jest bardzo gęsta, można włożyć puszkę na kilka minut do gorącej wody). Na masie rozłożyć drugą warstwę herbatników i masę budyniową. Ponownie herbatniki, dżem porzeczkowy i śmietankę ubitą z cukrem pudrem. Na śmietanę zetrzeć czekoladę. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/ Pijana stefanka z truskawkami
Składniki:
-duża paczka herbatników (200g),
-1 l mleka,
-szkl. kaszy manny,
-180g masła,
-16 łyżek cukru,
-1/2 kg truskawek (mogą być mrożone),
-100ml likieru jajecznego Adwokat (można dać troszkę więcej),
-laska wanilii,
-50g mlecznej czekolady.
Na dno blaszki o wym. 23x24cm wyłożyć herbatniki. Mleko zagotować z masłem i wydrążoną laską wanilii i cukrem. Wsypać kaszę, mieszając gotować kilka minut, aż kasza zgęstnieje. Podzielić na dwie części, do jednej dodać pokrojone w plasterki truskawki (jeśli mrożone to rozgnieść widelcem). Ciepłą masę wylać na herbatniki. Do pozostałej kaszy dodać likier jajeczny, wylać na masę truskawkową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Polać stopioną czekoladą. Sernik kokosowy
-1 kg sera z wiaderka (gotowego już zmielonego)
-3 jajka
-puszka skondensowanego słodzonego mleka
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-125 ml oleju
-150 g wiórków kokosowych
-250 ml mleka
Wierzch:
-200 ml śmietany kremówki
-100 g białej czekolady
-wiórki kokosowe
-Tortownica: 26 cm wyłożonej pergaminem
Herbatniki mielimy, dodajemy wiórki, rozpuszczone masło i cukier. Mieszamy, przekładamy do foremki i dociskamy do dna. Odstawiamy na bok.
Ser: Do garnka wlewamy mleko dodajemy wiórki i podgrzewamy. Gdy zacznie pyrkać zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy około 10 minut. Następnie blendujemy na papkę i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki na ser wkładamy do jednej dużej miski i miksujemy aż wszystko się połączy. Przelewamy do foremki i pieczemy w 160*C najpierw godzinę włączona tylko dolna grzałka. Potem zmieniamy na dolne i górne grzanie i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wierzch: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno (śmietana jak i naczynie w której będzie ubijana powinno być schłodzone). Do śmietany dodajemy łyżkę czekolady ubijamy gdy się połączy znowu dodajemy łyżkę i tak do wyczerpania (jeśli dodamy od razu całą czekoladę może nam się zważyć śmietana).
Ciasto wyjmujemy z formy, wierzch i boki pokrywamy śmietaną a całość posypujemy wiórkami.
Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/ Krówka bez pieczenia
W 200 ml mleka rozrobić mąki. Resztę mleka zagotować z krówkami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Herbatniki dosłownie chwilkę maczać w mleku i układać na dnie blaszki. Rozsmarować masę budyniową i przykryć kolejną warstwą namoczonych ciastek. Posmarować masą krówkową.
Masa mascarpone:
-250g serka mascarpone,
-150g masy krówkowej
Serek mascarpone dokładnie zmiksować z masą krówkową. Masę równomiernie rozsmarować na masie krówkowej. Przykryć ostatnią warstwą namoczonych herbatników.
Masę krówkową podgrzać wraz z masłem i mlekiem. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto przechowywać w lodówce. Lśniący sernik z syropem klonowym
Składniki na ciasteczkowo-orzechowy spód:
-forma o średnicy 23 cm
-100 g pełnoziarnistych herbatników
-100 g orzechów pekan, mogą być włoskie
-100 g roztopionego, przestudzonego masła
Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Z zewnątrz zabezpieczyć tortownicę folią aluminiową. Podwójnie ją owinąć, tak by podczas pieczenia woda nie dostała się do sernika. Orzechy posiekać. Ciasteczka zmielić i połączyć z orzechami i masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć dno foremki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Składniki na masę serową:
-900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
-75 g cukru
-budyń waniliowy, bez cukru
-180 ml syropu klonowego + trochę do polania
-6 jaj
-łyżeczka soku z cytryny
Twaróg, cukier, przesiany budyń i syrop klonowy połączyć. Miksując na niskich obrotach dodawać kolejno jajka. Mieszać krótko, tylko tyle by masa była gładka. Na końcu wlać sok z cytryny. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Formę umieścić w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą wodą (tak by sięgała do 2/3 wysokości tortownicy). Piec w 170 stopniach przez 1 i 1/4 godziny. Upieczony sernik wyciągnąć z piekarnika, zdjąć folię aluminiową. Ostudzić a następnie wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem sernik ogrzać do temperatury pokojowej. Polać wierzch syropem klonowym.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/ Ciasto cappuccino bez pieczenia
W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać, aż masa zgęstnieje.Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy i śr. 21cm (w razie potrzeby połamać je na mniejsze kawałki). Wylać gorący budyń, przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone oraz cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić i dodać do masy. Na koniec dodać sproszkowane cappuccino. Krótko zmiksować. Masę wylać na ostudzony budyń. Wstawić na całą noc do lodówki. Lekki sernik malinowy
Składniki:
-120g herbatników
-80g masła
-200g twarogu półtłustego (zmielonego 2-krotnie) lub twarożku śmietankowego
-350g jogurtu owocowego (użyłam Jogobelli light malinowej)
-1 serek homogenizowany waniliowy (150g)
-1 szklanka malin
-5-6 łyżek cukru pudru
-1 płaska łyżka cukru wanilinowego
-2 łyżki żelatyny
-1/2 szklanki mleka (ja pominęłam, ponieważ użyłam sera z wiaderka, który jest rzadszy niż twarożek)
-1 op. galaretki i maliny na wierzch
Wykonanie
Herbatniki pokruszyć na miałko. Rozpuścić masło i wsypać ciastka, podgrzewać do wchłonięcia tłuszczu. Wyłożyć na tortownicę (moja o średnicy 24 cm). UWAGA! Aby sernik był w jeszcze lżejszej wersji spód można wyłożyć herbatnikami maczanymi w mleku :)
Żelatynę dokładnie(!) rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Galaretkę rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
Pół szklanki malin rozdrobnić widelcem lub blenderem.
Twaróg, serek, jogurt, (mleko) zmiksować. Dodać cukier i cukier wanilinowy, zmiksować. Ciągle miksując wlewać cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę, a następnie dodać pół szklanki zmiażdżonych malin. Wsypać pozostałe, całe jagody i wymieszać łyżką.
Przelać do tortownicy. Wyłożyć owoce i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na parę godzin.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/ Ciasto 3 BIT
Przygotowanie
Na blasze o wym. 25×36 cm ułożyć ciasno herbatniki, jeden obok drugiego. Posmarować masą krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników. 2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem waniliowym i cukrem. Resztę mleka zmiksować z jajkami oraz obiema mąkami. Zagotować. Ciepłą masę wylać na ciasto, przykryć warstwą herbatników i wstawić na godzinę do lodówki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz fixami na sztywno, wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce. Ciasto chałwowe na zimno
W 200ml mleka rozpuścić jajka, mąki i chałwę. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy budyniowej.
Na dno foremki (można ją wcześniej wyłożyć folią aluminiową) wyłożyć warstwę herbatników i posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Ponownie posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Sernik marmurkowy na zimno
Spód:
-300g herbatników w polewie czekoladowej,
-100g margaryny.
Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, przestudzić i dodać do ciastek. Krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać przestudzoną żelatynę i biały ser. Dodać sok z cytryny oraz kilka kropel olejku waniliowego. Krótko zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód.
Czekoladę stopić na parze, wylać na wierzch ciasta. Widelcem zrobić esy-floresy.
Schładzać przez kilka godzin. Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie
Spód:
-200g herbatników,
-3 łyżki margaryny,
-3 łyżki masy krówkowej.
Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, wraz z masą krówkową dodać do ciastek, krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy lub formy na tartę o śr. ok. 21-24cm. Schłodzić.
Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Odstawić na 10 minut, by owoce puściły sok. Zagotować, po czym przetrzeć przez sito. Powstały sok ostudzić, reszta nie będzie na potrzebna;) Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić. Mleko ubijać na najwyższych obrotach przez około 5-7 minut, aż powstanie puszysta pianka. Powoli wlewać tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami. Sernik Snickers
Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Połączyć z masłem. Masą wylepić dno tortortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.
Masa serowa:
-750g białego sera,
-5 jajek,
-250g serka mascarpone,
-niepełna szklanka cukru pudru,
-szklanka tartych orzechów laskowych,
-1/2 szklanki mleka w proszku,
-200g kajmaku o smaku kakaowym,
-2 snickersy (każdy po 50g),
-2 czubate łyżki masła orzechowego,
-1/2 szklanki śmietanki 30%,
-łyżka przyprawy do sernika i mas serowych.
Ser zmielić, wbić jajka, dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować. Dodać mleko w proszku oraz tarte orzechy laskowe, masło orzechowe i przyprawę do sernika. Na koniec dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pokrojone drobno batony, wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód. Nakładać łyżeczką kleksy z kajmaku, delikatnie „wtapiając” je w ciasto. Piec 15 minut w temp. 180st, następnie 60 minut w temp. 150-140 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku.