Wypieki z ciasta francuskiego, czy to na słodko czy na słono, pasują na wiele okazji i pozwalają nam ułatwić sobie pracę. Gotowe ciasto uratuje Was też podczas wizyty niespodziewanych gości:)
Serowe paluszki z ciasta francuskiego
Składniki:
-125g ciasta francuskiego,
-jajko,
-250g żółtego sera (najlepiej mieszane np. parmezan, gouda, gorgonzola),
-łyżeczka świeżego tymianku,
-sól ziołowa,
-świeżo zmielony czarny pieprz,
-2 łyżki śmietany 18%
Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną, posmarować nim ciasto francuskie. Posypać startym na drobnych oczkach serem, oprószyć posiekanym tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Bardzo delikatnie rozwałkować, by ser się przykleił do ciasta. Ostrym nożem ciąć cienkie ok. 0,5cm paseczki. Delikatnie skręcać je w serpentynki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić.
Francuskie ślimaczki z pastą bazyliową
Składniki:
-arkusz świeżego ciasta francuskiego
-duży pęczek świeżej bazylii – ok 60 g
-4 ząbki czosnku
-3 łyżki soku z cytryny
-kilka łyżek oleju rzepakowego
-sól, pieprz do smaku
Listki bazylii umyć i osuszyć, wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać sok z cytryny, pokrojone ząbki czosnku i 4 łyżki oleju. Wszystko zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową pastą wysmarować równomiernie arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.
Francuskie ślimaczki z pastą pomidorową
Składniki:
-1 duża czerwona papryka
-kilka suszonych pomidorów w oliwie
-pieprz, sól, ostra papryka i słodka papryka do smaku
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kiedy papryka zacznie pachnieć, przełożyć ją do wysokiego naczynia, dodać kilka suszonych pomidorów i odrobinę oliwy, która zostanie po pomidorach. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać jeszcze oliwę, tak by uzyskać konsystencję pasty. Doprawić przyprawami do smaku. Gotową pastą wysmarować arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.
Wyciąć kwadraciki o wymiarach 2 x 2 cm, umieść w środku oliwkę i zrób stożek. Blachę nasmaruj oliwą lub ułóż papier do pieczenia, umieść kwadraciki. Piec 20 minut w temp 180 stopni.
Parówki w cieście francuskim
Składniki:
-225g ciasta francuskiego,
-12 cienkich parówek,
-jajko,
-2 łyżki śmietany 18%.
Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną. Ciasto francuskie pociąć na paski o 2cm szerokości. Z parówek zdjąć osłonki. Każdą parówkę ściśle owinąć paskiem ciasta. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15min w temp. 220st. Od razu podawać.
Zapiekanki z ciasta francuskiego z pesto i pomidorami
Składniki:
-Opakowanie ciasta francuskiego
-2-3 pomidory
-pesto bazyliowe
-sól i pieprz
-jajko
Wykonanie
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Po środku nakładamy pesto. Pomidory kroimy w plasterki i układamy na cieście. Solimy i pieprzymy.
Pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w temp. 200*C.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Drobiowe ragout w cieście francuskim
Składniki:
-250g filetu z kurczaka,
-ciasto francuskie,
-100g pieczarek,
-łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki,
-50g wędzonego boczku,
-jajko,
-100ml śmietany 18%,
-sól,
-biały pieprz,
-50g startego oscypka,
-2 łyżki posiekanego szczypioru.
Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut. Następnie piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym pieprzem. Dusić około 5-8 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i posiekany szczypior. Wymieszać. Masę nakładać do upieczonych kokilek. Posypać startym oscypkiem. Od razu podawać.
Paluchy z ciasta francuskiego z pieczarkami i cebulką
Składniki:
-opakowanie świeżego ciasta francuskiego,
-250 g pieczarek
-2 średnie cebule czerwone
-łyżeczka suszonego oregano
-pieprz, sól
-łyżka czarnuszki
-żółty ser
Cebulę obrać, umyć i pokroić w półksiężyce. Zeszklić na odrobinie oleju. Pieczarki obrać, umyć i osuszyć, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i podsmażać kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Ostudzić. Ciasto francuskie pokroić na ok. 8 cm pasy, nakładać farsz i zwijać, następnie ruloniki poprzekrawać i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15-20 minut, do zrumienienia.
-250g ciasta francuskiego,
-4 jajka,
-4 plastry szynki,
-3 łyżki śmietany 18%,
-sól, pieprz,
-słodka papryka.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, oskubać ze skorupki i pokroić w kosteczkę. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i śmietanę. Wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto francuskie pokroić na 15 małych kwadracików. Na 14 z nich ułożyć farsz, posypać słodką papryką i zwinąć w bukieciki. Resztę ciasta pociąć na cienkie paseczki, obwiązać nimi bukieciki. Piec około 25minut w temp. 180st.
Francuskie zawijańce
Składniki:
-opakowanie ciasta francuskiego
-1/2 puszki kukurydzy
-20 dag sera żółtego
-koncentrat pomidorowy/ketchup
-bazylia
Koncentrat pomidorowy lub ketchup rozsmaruj na cieście. Starty na tarce ser żółty wymieszaj w naczyniu z bazylią i kukurydzą. Następnie wyłóż to na ciasto. Zwiń w rulon i pokrój na ok. 1,5-2 cm kawałki. Zawijańce piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 10-15 min. (aż nabiorą złotego koloru).
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Tarta ze szpinakiem
Składniki:
-1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500 g)
-ciasto francuskie (świeże lub rozmrożone)
-270 g sera feta (użyłam 100 g sera żółtego)
-1/2 szklanki śmietanki 30%
-2 jajka
-2 łyżki masła
-1 łyżka oliwy
-3 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
-sól, pieprz
Szpinak usmażyć na maśle. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. (ostrożnie z solą, ponieważ ser jest słony) Całość pozostawić do ostygnięcia. Formę do tarty posmarować oliwą i wyłożyć na nią ciasto. Nakłuć widelcem, wyłożyć masę szpinakową, a na wierzchu ułożyć plastry sera. Jajka wymieszać ze śmietaną i polać tartę. Na wierzchu ułożyć resztę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, ok. 30 minut.. Podawać na ciepło lub zimno.
-ciasto francuskie
-szpinak mrożony
-łyżka masła
-1/2 sera camembert (ja dałam z pieprzem)
-ser żółty ( 3 plasterki pokrojone w kosteczkę)
-sezam
-pieprz
-sól
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, wkładamy do foremek na muffinki i pieczemy zgodnie z zapisem na opakowaniu. W tym czasie dusimy szpinak na maśle ok 7 minut, dodajemy sery. Gdy się lekko roztopią przyprawiamy, na koniec dodajemy sezam. Gdy nasza masa wystygnie, nadziewamy nasze koszyczki.
Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę rozsmarować na cieście francuskim. Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Podawać np. na liściach sałaty. Francuskie paszteciki
Z ciasta francuskiego wyciąć 12 prostokątów o wym. 15x5cm. Połowę ułożyć na blasze.
Pozostałe paski ciasta delikatnie składać na pół wzdłuż. Zostawić brzeg o szerokości ok 1-1,5cm, a pośrodku zrobić równoległe nacięcia.
W miseczce wymieszać rozgnieciony widelcem ser, pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na nie naciętym kawałku ciasta nakładać na środku farsz. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Przykryć naciętym ciastem, delikatnie zlepić brzegi. Posypać drobno startym parmezanem. Piec około 13-15 minut w temp. 180st.
Vol-au-vent ze szparagami
Składniki:
-1op. ciasta francuskiego,
-3 jajka,
-3 białe szparagi,
-100g podgrzybków (lub inne grzyby) – ja miałam mrożone,
-50g koziego sera twarogowego,
-2 szalotki,
-sól, pieprz,
-olej rzepakowy,
-2 łyżki masła,
-zioła do dekoracji.
Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki z otworkami. Całość posmarować jajkiem. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Przestudzić. Odciąć zdrewniałe końcówki od szparagów, następnie pokroić je w krótkie słupki. Grzyby oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szalotki oczyścić i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać szparagi, dusić ok. 3 min na małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami.
Kurczak w cieście francuskim
Składniki:
-1 op. (275g) mrożonego ciasta francuskiego,
-650g filetu z kurczaka,
-2 duże cebule,
-600g pieczarek,
-2 łyżki przyprawy do kurczaka,
-sól, pieprz,
-jajko,
-2 łyżki ziół prowansalskich,
-olej rzepakowy do smażenia,
-100g żółtego sera,
-łyżeczka mąki pszennej.
Ciasto francuskie rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dość duże paski. Lekko rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Cebule zeszklić na odrobinie oleju, dodać pieczarki, dusić ok. 5 min na małym ogniu, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozmrożone ciasto oprószyć delikatnie mąką i rozwałkować na prostokąt. Kolejno układać na środku filet z kurczaka, grzyby oraz plastry sera. Boki złożyć do środka dokładnie i zlepić brzegi. Ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 30min w temp. 180st.
Wytrawna strucla w cieście francuskim
Składniki:
-ciasto francuskie,
-3 cebule,
-750 g mielonego mięsa wieprzowego,
-duże jako,
-sól, pieprz,
-2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
-łyżka bułki tartej,
-1/2 pęczka szczypiorku.
Dwie cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Cebulę dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą, koncentrat pomidorowy i posiekany szczypior. Wymieszać. Płat ciasta naciąć od góry na 3 paski. Na środku ułożyć farsz mięsny, rozłożyć resztę cebuli pokrojonej w krążki. Boczne paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Piec około 40 minut w temp. 200st.
Francuskie sakiewki z wiśniami
Składniki:
-225 g ciasta francuskiego,
-150 g białego sera,
-1/2 laski wanilii,
-2 jajka,
-2 łyżki cukru waniliowego,
-25g cukru pudru,
-200 g wiśni.
Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Ser utrzeć z nasionami wanilią, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem. Nakładać po łyżeczce masy na kwadraciki ciasta. Wiśnie wypestkować, odsączyć, rozłożyć na masie serowej, delikatnie je dociskając. Zlepić wszystkie brzegi do środka, tworząc takie sakiewki. Wierzch posmarować drugim rozkłóconym jajkiem.
Ze składników zagnieść palcami kruszonkę, posypać wierzch ciastek. Piec ok. 25 minut w temp. 180st.
Ciastka francuskie z kiwi i nutellą
Składniki na 12 szt:
-2 opakowania ciasta francuskiego
-2 szt kiwi
-nutella
-jajko
-cukier puder
Ciasto francuskie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki (około 5 minut). Wyjmujemy i posypujemy jeszcze raz. Wykrawamy koła za pomocą foremki. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Na krążek ciasta kładziemy plasterek kiwi i pól łyżeczki nutelli. Przykrywamy drugim krążkiem i dociskamy widelcem. Ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200*C przez około 15-20 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Francuskie ciastka z wiśniami
Składniki:
-opakowanie ciasta francuskiego,
-250g wiśni,
-50g gorzkiej czekolady,
-łyżka żelatyny,
-3 łyżki cukru,
-300ml śmietanki 30%,
-2 łyżki cukru pudru.
Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i przekroić w poprzek, jak eklery. Wiśnie wypestkować, dodać cukier, dusić około 10 minut. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę, dusić jeszcze minutę. Żelatynę rozpuścić w trosze gorącej wody. Wlać do wiśni wymieszać. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na spody ciastek wykładać trochę wiśni, przykryć ubitą śmietanką i przykryć drugą połową ciasta. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Tort stracciatella z gruszkami
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
300 ml śmietanki kremówki
400 g serka śmietankowego
100 g czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
żelatyna
2 łyżki nutelli
3-4 gruszki
Żółtko
Z ciasta francuskiego wyciąć obręczą tortownicy dwa koła. Jedno koło posmarować żółtkiem, piec 10-15 minut w temp. 200*C. Drugie koło podzielić przy pomocy linijki i noża na 12 trójkątów. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i upiec. Żelatynę namoczyć. Kremówkę ubić, w osobnej misce wymieszać ser z cukrem pudrem, połączyć obie masy. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać do masy śmietankowo-serowej. Czekoladę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z masą. Na podpieczonym spodzie rozsmarować nutellę, położyć gruszki pokrojone w plasterki, wyłożyć masę i udekorować francuskimi trójkącikami.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Słodkie kokardki
Składniki:
-4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (10x20cm),
-8 dag dżemu wiśniowego,
– łyżka soku z cytryny,
-3 łyżki cukru pudru,
-25 dag serka mascarpone,
-25 dag półtłustego twarogu,
-6 dag cukru,
-cukier waniliowy.
Płaty ułożyć obok siebie, rozmrozić w temp. pokojowej. Płaty ciasta przeciąć w poprzek na pół. Powstałe kwadraty przekroić 2 razy po przekątnej tak, aby z każdego otrzymać 4 trójkąty. Sklejać po dwa trójkąty wierzchołkami. Piec 15 min w temp. 175st. Ostudzić. Przekroić w poziomie na pół. Wierzch ciastek posmarować dżemem. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny oraz łyżką wody. Lukrem posmarować dżem. Twaróg utrzeć z serkiem oraz z cukrami. Kremem posmarować spody ciastek, przykryć kawałkami z lukrem. Udekorować dżemem lub według uznania.
Babeczki budyniowe
Składniki:
-opakowanie ciasta francuskiego
-budyń
-owoce
-jajko
-czekolada
Ciasto pokroić na kwadraty. Kwadraciki wkładać do natłuszczonych foremek na muffinki w taki sposób, aby ciasto wystawało ponad krawędzie. Babeczki posmarować rozmąconym jajkiem. Na spód każdej babeczki wyłożyć pergamin i wsypać fasole. Pieczemy na złoty kolor w temp. 200*C.
Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Babeczki napełnić budyniem. Udekorować owocami i rozpuszczoną czekoladą.