Te włoskie desery uwielbia moja rodzina, muszę je robić w każdy weekend!
Kuchnia włoska to nie tylko pizze i makarony, ale także pyszne desery. Włosi też są łasuchami i po obfitym obiedzie lubią skosztować słodyczy na zwieńczenie posiłku. Znamy już Crème brûlée, panna cottę, tiramisu, ale poznajmy też różne wariacje na temat tych wspaniałych deserów. Moja rodzina uwielbia włoskie desery bo są lekkie, puszyste i łatwe w przygotowaniu, w każdy weekend przygotowuję jakiś deser dla tych łasuchów:
Panna cotta z malinami
Składniki:
-1 i 1/2 szklanki śmietany 12%,
-szklanka jogurtu naturalnego,
-laska wanilii,
-2 czubate łyżki żelatyny,
-1/2 szklanki cukru,
-250g malin,
-2 łyżki cukru,
-sok z malin.
Przygotowanie
Żelatynę namoczyć w trosze wody, odstawić, by napęczniała. 3/4 szklanki śmietany podgrzać z 1/2 szklanki cukru. Stale mieszając dodać żelatynę. Mieszać chwilę, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać resztę śmietany oraz jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać do naczynek, wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie wstawić na minutę do ciepłej wody, po czym delikatnie wyjąć z naczynek na talerz. Maliny połączyć z 2 łyżkami cukru, ułożyć naokoło deseru. Wierzch udekorować sokiem z malin, malinami i miętą.
Panna cotta z nutellą
Składniki:
-500 ml śmietany kremówki
-500 ml tłustego mleka
-1 laska wanilii
-4 czubate łyżki nutelli
-szczypta soli
-3 łyżki kakao
-2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie żelatyny na 1L
-owoce, świeża mięta, bezy do dekoracji
-Dowolna foremka, która pomieści 1L
Wykonanie
Do garnka wlewamy śmietanę, mleko i wkładamy laskę wanilii, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wyjmujemy wanilie, przecinamy na pół i przy pomocy tępej strony noża wyjmujemy ziarenka, które następnie dodajemy do śmietany. Do garnka wkładamy nutellę, kakao, szczyptę soli i mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej się śmietany wsypujemy pomalutku agar pamiętając przy tym żeby cały czas mieszać. Doprowadzamy do wżenia. Przelewamy do foremki, studzimy a następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. Przechowujemy w lodówce.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Waniliowa Panna cotta z truskawkami
Składniki na 6 porcji:
-2 i 2/3 szklanki tłustej śmietanki (36-40%)
-3/4 szklanki cukru
-laska wanilii
-4-6 łyżeczek żelatyny
-2 i 2/3 szklanki maślanki
Wanilię przeciąć wzdłuż, wydrążyć ziarenka. Żelatynę zalać w małej miseczce 5 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut by zmiękła. W 2 litrowym garnku, na średnim ogniu podgrzać śmietankę, cukier i ziarenka wanilii razem z laską. Gotować na średnim ogniu ok. 5 minut, aż składniki będą bardzo gorące a cukier się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia, dodać żelatynę i mieszać energicznie, aż się rozpuści. Wlać maślankę i przelać przez sitko o drobnych oczkach. Gotową masę przelać do kokilek. Schłodzić w lodówce przez 4-6 godzin.
Składniki na sos:
-500 g odszypułkowanych truskawek
-2 łyżeczki cukru z wanilią
-2 łyżki vin santo, porto, lub brandy
Truskawki przekroić na pół, umieścić w rondelku, dodać cukier. Na małym ogniu podgrzewać przez 10-15 minut. Zdjąć z ognia, dodać alkohol. Wystudzić i schłodzić 30 minut w lodówce. Przed podaniem kokilki z deserem zanurzyć na 5-10 sekund w naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Odwrócić i wyłożyć panna cottę na talerze. Wokół każdej rozlać sos truskawkowy.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Kawowa Panna cotta z sosem czekoladowym
Składniki:
-600ml śmietany 18%,
-laska wanilii,
-2 łyżeczki żelatyny,
-60g brązowego cukru,
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Śmietanę podgrzać wraz z cukrem i nasionami z wanilii, lecz nie gotować! Kawę rozpuścić w 4 łyżkach wody, dodać żelatynę i odstawić na 5 minut. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Dodać odrobinę śmietany, po czym wlać kawę do reszty śmietanki. Dokładnie wymieszać i rozlać do wysmarowanych olejem sześciu filiżanek. Wstawić na całą noc do lodówki.
Sos czekoladowy:
-55g mlecznej czekolady,
-150ml śmietanki 12%.
Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietaną i stopić na parze. Przestudzić. Foremki na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, po czym delikatnie odwrócić do góry dnem i wyłożyć na talerzyki. Polać sosem czekoladowym, zrobić kleksy ze śmietanki.
Sernik z musem truskawkowym a’la Panna cotta
Składniki:
-szklanka mąki pszennej,
-2 łyżki tartych migdałów,
-1/4 szklanki cukru,
-jajko,
-100g masła lub margaryny.
Mąkę przesiać, dodać tarte migdały, cukier oraz posiekane masło. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wylepić dno oraz do połowy brzegi tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem.
Masa serowa:
-500g białego sera półtłustego,
-250g serka mascarpone,
-1/2 laski wanilii,
-2 łyżki mąki pszennej,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-5 jajek, szklanka śmietany 18%,
-szklanka musu z truskawek,
-2 łyżki przyprawy do sernika i mas serowych.
Ser zmielić, dodać mascarpone, nasiona wanilii. Wbić jajka, dodać oby dwie mąki, przyprawę do sernika oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Na cieście rozsmarować mus z truskawek. Następnie wylać masę serową.
Piec około 60 minut w temp. 175st. Ostudzić.
Wierzch:
-1/2 szklanki musu z truskawek,
-20g gorzkiej czekolady,
-20g białej czekolady,
-cukier puder.
Wierzch ciasta posmarować musem z truskawek, oprószyć odrobiną cukru pudru. Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać wierzch sernika. Przechowywać w lodówce.
Tarta z kremem Panna cotta i kajmakiem
Składniki:
-150 g mąki
-50 g cukru pudru
-100 g masła
-1 żółtko
-1 łyżka wody
-szczypta soli
Panna Cotta
-500 ml śmietany kremówki
-50 g cukru
-1 laska wanilii
-1 łyżeczka agaru
Dodatkowo:
-2 czubate łyżki kajmaku
-1 łyżka mleka
-1 łyżka masła
-30 g orzechów laskowych
-Forma do tart 24 cm, natłuszczona
Wykonanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujemy i przekładamy do foremki wykładając nim dno i boki. Ciasto przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem, fasolą albo ryżem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy. Panna Cotta: śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy cukier i laskę wanilii, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wyjmujemy wanilie, przecinamy na pół i przy pomocy tępej strony noża wyjmujemy ziarenka, które następnie dodajemy do śmietany. Do gotującej się śmietany wsypujemy pomalutku agar pamiętając przy tym żeby cały czas mieszać inaczej mogą powstać grudki. Doprowadzamy do wżenia. Studzimy a gdy śmietana zacznie gęstnieć przekładamy ją na wcześniej upieczone kruche ciasto. Wkładamy do lodówki. Kajmak przekładamy do miski, dodajemy masło, mleko i cały czas mieszając rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy masa się połączy przekładamy ja na wierzch tarty i posypujemy grubo pokrojonymi orzechami.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Włoski deser Tiramisu
Składniki:
-2 żółtka,
-350g serka mascarpone,
-250g okrągłych biszkoptów,
-szklanka śmietanki 30%,
-4 łyżki cukru pudru,
-1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,
-50g startej mlecznej czekolady,
-3 łyżki likieru amaretto.
Przygotowanie
Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z żółtkami i serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową. Wierzch udekorować resztą masy serowej, pokruszonym namoczonym biszkoptem i startą czekoladą. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, aby biszkopty zmiękły.
Ciasto Tiramisu
Ciasto:
-500 g mąki
-100 g mielonych migdałów
-200 g masła
-160 g cukru
-4 żółtka
-2 łyżki czekolady w proszku albo 1 łyżka kakao
-6 łyżek śmietany kwaśnej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
Masa:
-4 żółtka
-1/2 szklanki cukru
-500 g sera mascarpone
-400 ml śmietany kremówki
-1 opakowanie żelatyny na 1L
-około 230 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
-około 250 ml mocnego naparu z kawy
-5 łyżek likieru amaretto
Polewa:
-150 g gorzkiej czekolady
-4 łyżki mleka
-1 łyżka likieru amaretto
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka kakao
Wykonanie
Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na dwóch blaszkach o wymiarach 41×24 cm. Piec około 20-30 minut w temp. 180*C. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z serem mascarpone, wymieszać. Jajka z parzyć wrzątkiem. Żółtka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać około 10-15 minut nad garnkiem z gotującą się wodą. Masa powinna być jasno żółta i gęsta. Żelatynę rozpuścić, przestudzić. Do masy śmietankowej przełożyć masę jajeczna i żelatynę, wszystko razem połączyć. Na pierwszy placek wyłożyć 1/2 ilość kremu. Napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim tylko z jednej strony biszkopty i układać na cieście jeden obok drugiego. Na biszkoptach rozsmarować pozostałą cześć masy i przykryć drugim plackiem. Przygotować polewę. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę włożyć połamaną czekoladę i pozostałe składniki polewy. Mieszać do połączenia składników. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Tiramisu z dynią
Składniki:
-200g okrągłych biszkoptów,
-1/2 szklanki zaparzonej kawy,
-3 łyżki likieru Amaretto.
Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem.
W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego.
Krem dyniowy:
-3/4 szklanki puree z dyni,
-1/2 szklanki cukru,
-1/2 szklanki śmietanki 30%,
-łyżeczka cynamonu,
-1/4 łyżeczki imbiru,
-szczypta soli.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
Zmiksowane puree z dyni wymieszać z przyprawami, dodać do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać.
Połowę masy rozsmarować na biszkoptach. Przykryć kolejną warstwą umoczonych w kawie ciastek. Wyłożyć resztę masy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów.
Śmietanka:
-250g serka mascarpone,
-1/2 szklanki śmietanki 30%,
-1/4 szklanki cukru,
-starta czekolada.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu deseru. Schłodzić.
Przed podaniem posypać startą mleczną i gorzką czekoladą.
Tiramisu przechowywać w lodówce.
Truskawki Tiramisu po polsku
Składniki:
-200g podłużnych biszkoptów,
-300g świeżych truskawek,
-250g półtłustego twarogu,
-100g cukru pudru,
-200ml śmietanki 30%,
-2 łyżki likieru migdałowego,
-100ml świeżo zaparzonej kawy,
-10g mlecznej czekolady.
Przygotowanie
Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem, cukrem i likierem migdałowym przy pomocy blendera.
Śmietankę ubić na sztywno, 2/3 dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać.
W szklanym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Nałożyć połowę masy serowej, warstwę namoczonych w kawie biszkoptów oraz resztę masy serowej. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką oraz odłożonymi truskawkami. Całość posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce.
Lodowe Tiramisu
Składniki:
-2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
-3 łyżeczki cukru trzcinowego
-około 250ml wody mineralnej gazowanej
-100 ml śmietany kremówki
-2-3 gałki lodów śmietankowych
-1 łyżka wrzącej wody
Wykonanie
W misce ubijamy śmietanę z łyżeczkę kawy i 1,5 łyżeczki cukru. Do wysokiego naczynia wsypujemy pozostałą kawę i cukier. Dodajemy wrzącą wodę i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie wlewamy pomalutku wodę mineralną. Do wysokiej szklanki wlewamy napój kawowy i dodajemy lody. Przyciskamy łyżką aby zanurzyły się w kawie. Na wierzch nakładamy śmietanę i dekorujemy.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Czekoladowe Tiramisu z truskawkami i miętą
Składniki:
-200g biszkoptów podłużnych włoskich obtoczonych w cukrze (ewentualnie można użyć zwykłych),
-100g gorzkiej czekolady,
-250g serka mascarpone,
-łyżka kakao,
-70g+2 łyżki drobnego cukru,
-3 g świeżej mięty,
-1/2 szkl. herbaty miętowej,
-7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej,
-300g truskawek,
-3 jajka,
-3 łyżki likieru czekoladowego,
-100ml śmietanki 30%,
-łyżka cukru pudru,
-czekolada do dekoracji.
Przygotowanie
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z gorącą kawą stopić na parze, dodać kakao. Wymieszać i ostudzić. Dodać 70g cukru, likier czekoladowy oraz utarte żółtka. Dodać serek mascarpone, bardzo dokładnie wymieszać na gładką masę.
Miętę i 2 łyżki cukru zmiksować w blenderze i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą czekoladową.
Biszkopty (można użyć zwykłych podłużnych biszkoptów) ułożyć na dnie naczynia, skropić herbatą miętową. Ułożyć umyte, pozbawione szypułek i pokrojone w plastry truskawki. Wyłożyć połowę masy czekoladowej, przykryć warstwą biszkoptów, nasączyć herbatą i wyłożyć resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, rozłożyć na wierzchu tiramisu. Posypać startą mieszanką gorzkiej, mlecznej i białej czekolady. Ja jeszcze dodatkowo całość oprószyłam delikatnie kakao.
Tiramisu z wiśniami
Składniki:
-szklanka zaparzonej mocnej kawy,
-opakowanie podłużnych biszkoptów,
-300g wiśni,
-2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto),
-400ml śmietanki 30%,
-400g serka mascarpone,
-4 łyżki cukru pudru,
-3 łyżki cukru,
-30g startej czekolady.
Wykonanie
W zimnej kawie wymieszanej z likierem migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować, odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować. Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę śmietanki. Posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce.
Tiramisu z mandarynkami
Składniki:
-1/2 paczki okrągłych biszkoptów,
-250g serka mascarpone,
-3 żółtka,
-4 łyżki cukru pudru,
-3 krople olejku pomarańczowego,
-szklanka mocnej kawy,
-4 mandarynki,
-2 ciastka Jeżyki,
-5dag startej czekolady
Przygotowanie
Biszkopty maczać w lekko przestudzonej kawie i ułożyć na dnie pucharków. Serek zmiksować z żółtkami, olejkiem pomarańczowym i cukrem pudrem. Nałożyć po małej porcji na biszkopty. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, ułożyć po kilka sztuk na masie serowej. Przykryć kolejną warstwą biszkoptów umoczonych w kawie oraz resztą serka. Przybrać cząstkami mandarynek, połamanymi Jeżykami, startą czekoladą oraz mrożoną truskawką. Schłodzić.
Brownie a’la Tiramisu
Ciasto:
-160 g masła
-200 g gorzkiej czekolady
-3 całe jajka
-2 żółtka
-150 g cukru trzcinowego
-2 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-szczypta soli
-2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa:
-200 ml śmietany 30%
-250 g sera mascarpone
-2 łyżki likieru amaretto
-1 łyżka cukru pudru
-1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-10 sztuk ciasteczek amaretti
Wykonanie
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę 22×26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, cukier puder, amaretto i kawę, wszystko miksujemy. Do masy śmietankowej wkruszamy ciasteczka i mieszamy. Na ciasto wykładamy masę, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy kakao.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Muffinki a’la Tiramisu
Ciasto:
-110 g masła,
-110g mąki pszennej,
-110g brązowego cukru,
-2 jajka,
-łyżka kakao,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
-łyżka likieru o smaku amaretto.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Dodać kawę oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao. Na sam koniec dodać likier. Krótko zmiksować. Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić.
Krem:
-300ml śmietanki 30%,
-2 łyżki cukru pudru,
-1 opakowanie śmietan-fix,
-łyżka cukru waniliowego,
-starta czekolada do posypania.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fix. Kremem udekorować babeczki, posypać startą czekoladą.
Sernik Tiramisu
Spód:
-14 podłużnych biszkoptów,
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
-łyżka likieru Amaretto,
-50g cukru,
-65g masła,
-jajko,
-40g mąki pszennej,
-65g gorzkiej czekolady.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło. Przestudzić. Jajko ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm.
Do nasączenia:
-50ml wody,
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
-2 łyżki likieru Amaretto,
-2 łyżeczki żelatyny.
Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze.
Masa serowa:
-500g białego półtłustego sera,
-500g serka mascarpone,
-1 i 1/2 szklanki cukru,
-5 jajek,
-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
-1/2 laski wanilii,
-2 łyżki Amaretto,
-1/2 szklanki śmietany 30%.
Twaróg zmielić, zmiksować z mascarpone i mąką. Dodać cukier. Kolejno dodawać jajka oraz śmietankę, nasiona wanilii i likier. Masę przelać na przygotowany spód. Piec 15 minut w temp. 175st, następnie 85 minut w temp. 120st.
Wierzch:
-300g kwaśnej śmietany 18%,
-2 łyżki likieru Amaretto,
-3 łyżki cukru,
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Śmietanę zmieszać z cukrem. Kawę zmieszać z likierem – 2 łyżeczki odłożyć, resztę dodać do śmietany, wymieszać. Rozsmarować na serniku, na wierzchu zrobić esy-floresy z odłożonej kawy. Piec jeszcze 15 minut w temp. 120st. Sernik ostudzić i schłodzić.
Crostata z dżemem i owocami
Ciasto:
– 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
-250g masła,
-szczypta soli,
-4 łyżki zimnej wody.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. 3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25minut w temp. 180st.
Dodatkowo:
-5 jabłek,
-2 łyżki cukru,
-słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury),
-cukier puder do oprószenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, zasypać cukrem. Dusić około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Posmarować dokładnie powidłami. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę. Piec około 15-20minut w temp. 180st. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Crème brûlée
Składniki:
-400 ml słodkiej śmietanki 36 %
-300 ml mleka
-laska wanilii
-8 żółtek
-20 gram cukru plus cukier waniliowy
-50 gram cukru trzcinowego
Wykonanie
Wlać mleko i śmietanę do garnka, wrzucić laskę wanilii i zagotuj. Zdjąć z ognia tuż przed momentem wrzenia. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Przestudzoną śmietanę wlać wolno do jajek, cały czas mieszając. Krem przelać do żaroodpornych kokilek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C na godzinę. Deser wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem trzcinowym i wstawić do maksymalnie rozgrzanego piecyka na samą górę pod górną grzałkę, żeby cukier się skarmelizował.
SMACZNEGO!!!
zobacz również:
-
Cytrynowe desery, ciasta i torty – przepisy
-
Ciasta z kremem – różne pomysłowe przepisy
-
Desery z czekoladą – różne pomysłowe przepisy
-
Pomysły na ciasta z dodatkiem warzyw – różne przepisy