Cytrynowe desery, ciasta i torty – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Cytrynowe desery, ciasta i torty – przepisy

23 lutego 2015, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Zima znacznie częściej sięgamy po cytrusy. I bardzo dobrze, ponieważ to bogactwo witaminy C oraz źródło energii. Proponuję Wam pyszne ciasta z dodatkiem cytrusów…

ciasto cytrynowe

Torcik cytrynowo – śmietankowy

Składniki:
-350 g mąki tortowej
-200 g cukru pudru
-200 g masła temp. pokojowa
-6 jajek
-sok i skórka z 2 cytryn
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody

Piana:torcik cytr-śm
-2 białka
-100 g cukru
-1 łyżeczka octu
-50 g mielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)

Nadzienie:
-200 ml śmietany kremówki
-250 g serka naturalnego
-6 łyżek cukru pudru
-4 łyżeczki żelatyny
Tortownica 21 cm

Wykonanie

Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie na zmianę dodajemy jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, i sodą. Ucieramy tylko do połączenia się składników i do momentu aż masa będzie gładka. Na sam koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny. Przekładamy ciasto do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy!).
Piana: Ubijamy białka, następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż się nie rozpuści. Dodajemy ocet i orzechy, delikatnie mieszamy. Gdy sprawdzimy, że ciasto jest już upieczone, wyjmujemy je i na wierzch wykładamy pianę. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut w 210*C (jeśli mamy piekarnik elektryczny włączmy tylko górną grzałkę). Studzimy.
Nadzienie: Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, odstawiamy do stężenia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy serek i cukier, miksujemy do połączenia. Wlewamy żelatynę i jeszcze raz mieszamy.
Ciasto przekrawamy na pół, na dolną warstwę wykładamy nadzienie, przykrywamy a wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Cytrynkacytrynka kawałek

Biszkopt:

-5 jajek,
-szkl. drobnego cukru do wypieków,
-szkl. mąki pszennej.

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Łyżką wymieszać z przesianą mąką. Blachę o wym. 25×36 cm wyłożyć papierem i natłuścić. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Po upieczeniu szybko przewrócić ciasto na drugą stronę i tak ostudzić.

Krem budyniowy:
-2 szkl. wody,
-2 cytryny,
-szkl. drobnego cukru do wypieków,
-2 jajka,
-duży budyń waniliowy (50g).

1 i 1/2 szkl. wody zagotować z sokiem i startą skórką z obu cytryn oraz cukrem. Do 1/2 szkl. wody wsypać budyń i rozkłócone jajka, dobrze wymieszać. Wlać do wrzącej wody z sokiem i ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt.
Krem śmietanowy:
-2 łyżki żelatyny,
-1/2 l śmietany kremówki 30%,
-2 łyżki cukru pudru.

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody, następnie dolać tyle wody, by była pełna szklanka. Zagotować, dokładnie rozmieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać żelatynę. Wylać na ciasto. Schłodzić.

Dodatkowo:
-2 paczki herbatników,
-cytryna,
-3/4 szkl. wody.

Wodę zmieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Maczać w masie herbatniki i układać na kremie śmietanowym.

Lukier:
-sok z 1 cytryny,
-10 dag cukru pudru.

Sok z cytryny rozprowadzić z cukrem pudrem na gładką masę i równo polukrować herbatniki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Cytrynowe ciasto z truskawkami

Składniki na ciasto:cytr z tr.
-150g masła
-150g cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-3 jajka
-5 łyżek mleka
-250g mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-tłuszcz oraz kaszka manna do wysmarowania/wysypania formy

Składniki do nasączenia ciasta:
-pół szklanki zimnej przegotowanej wody
-sok z pół cytryny
-2 łyżeczki cukru

Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i na koniec mleko cały czas miksując. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy. Miksujemy na gładką masę. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną kaszki manny, umieszczamy w niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut, jeśli boki będą zbyt ciemniały to przykrywamy kawałkami pergaminu. Wystawiamy z piekarnika i całkowicie studzimy. Mieszamy sok, wodę oraz cukier i łyżką nasączamy powierzchnię ciasta w paru miejscach.

Składniki na masę:
-280ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (będzie potrzeba około 10 szt zależy od wielkości)
-500ml wody
-225g cukru
-6 czubatych łyżek lub 150g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
-6 żółtek
-1 łyżka masła
-skórka z jednej cytryny

Cytryny sparzamy wrzątkiem. Mąkę ziemniaczaną lub skrobie kukurydzianą rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, resztę wody zagotowujemy z cukrem, tłuszczem, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy rozprowadzoną mąkę energicznie mieszając. 4 łyżki kremu odkładamy do miseczki i ucieramy z żółtkami na gładką masę. Skręcamy ogień, dodajemy żółtka z kremem do masy i jeszcze dobrze chwile mieszamy, zestawiamy z płytki do ostudzenia. Krem przykryć folią spożywczą. Po całkowitym wystudzeniu jak będziemy widzieli, że krem zacznie gęstnieć, rozsmarowujemy go na cieście i odkładamy do całkowitego zgęstnienia przed położeniem truskawek, trzymamy blaszkę w lodówce co najmniej 2 godziny.

Składniki na galaretkę i owoce:
-truskawki około 1 kg
-galaretka truskawkowa (na 1/2 litra wody)
-200ml soku żurawinowego lub innego czerwonego np. truskawkowego

Galaretkę (mimo, że jest na 500ml to zalać tylko 100ml wrzącej wody) i potem dobrze mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym dodajemy sok i mieszamy, studzimy. Oczyszczamy i płuczemy truskawki. Tniemy na połówki lub ćwiartki. Rozkładamy na masie cytrynowej. Zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Potem jeszcze najlepiej gotowe ciasto wstawiamy na noc do lodówki będzie najlepsze gdy spód nabierze wilgoci a masa i galaretka ładnie zgęstnieją i całość się pięknie „cytrynowo” przegryzie.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Malinowe z cytrynką na jogurcieMalinowe z cytrynką na jogurcie!!

Składniki:
-300g mąki pszennej,
-150g drobnego cukru do wypieków,
-300g jogurtu naturalnego,
-2 jajka,
-2 łyżki soku z cytryny,
-skórka otarta z 1 całej cytryny,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-łyżeczka sody oczyszczonej,
-1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego,
-4 łyżki masła lub margaryny,
-200g malin (świeże lub mrożone).

Przygotowanie

Masło stopić, następnie przestudzić. Jogurt zmieszać z sokiem i skórką z cytryny. Wbić kolejno jajka, wlać masło oraz aromat. Wymieszać. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cukrem. Dodać do malin i delikatnie wymieszać. Połączyć z mokrymi składnikami, delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do przygotowanej foremki -keksówki. Piec ok. godz. w temp. 160st. Moje ciasto wyszło nieco zakalcowate, warto więc przedłużyć czas pieczenia do ok. 10minut. Ciasto ostudzić, podawać posypane cukrem pudrem i pokrojone na plastry.

 

Ciastka cytrynowe

Składniki:ciastka cytrynowe
-250 g mąki
-130 g masła
-2 żółtka
-50 g cukru
-3 cytryny
-1 limonka
-2 kisiele cytrynowe ( 2x 77g)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-cukier puder

Wykonanie

Cytrynę i limonkę umyć i sparzyć wrzątkiem. Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać. Dołączyć żółtka, cukier, kisiele, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryn i limonki, sok z jednej cytryny. Wszystkie składniki zagnieść. Blat posypać mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać ciasteczka. Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy w 180*C około 15 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Cytrynowe muffinki z wiórkami kokosowymicytrynowe muffinki

Składniki na ok. 10-12 sztuk
-1 szkl. Cukru pudru
-85 g wiórków kokosowych
-75 g mąki
-160 g masła
-6 białek
-1/2 cytryny

Wykonanie

W misce łączymy cukier puder z wiórkami kokosowymi oraz mąką. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wrzucić do miski z suchymi składnikami. Białka lekko ubijamy mikserem do spienienia. Do białek dodajemy suche składniki, mieszamy wszystko łyżką. Następnie wciskamy i odrobinę soku z cytryny i dolewamy rozpuszczone i ostudzone masło. Ponownie wszystko mieszamy. Nakładamy ciasto do papilotek na 3/4 wysokości. Pieczemy ok.20-25 min w 180 stopniach

Cytrynowe orzeźwienie

Składniki:cytrynowe orzeźwienie!

-duża cytryna,
-2 banany,
-150g serka homogenizowanego waniliowego,
-1/3 szkl. mleka,
-2 żółtka,
-czubata łyżeczka żelatyny,
-3 łyżki cukru pudru,
-okrągłe biszkopty do dekoracji.
Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody. Mleko mocno podgrzać, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać serek, łyżeczkę startej skórki z cytryny oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Dodać rozpuszczoną w mleku żelatynę, dokładnie wymieszać. Na dno pucharków ułożyć plasterki banana, warstwę kremu i ponownie plastry banana oraz krem. Schładzać co najmniej pół godz. Udekorować wg uznania, np. okrągłymi biszkoptami, ptasim mleczkiem i kawałkami cytryny oraz miętą.

Lemon curdlemon curd

Składniki:
-4 cytryny
-1 łyżkę mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-2 całe jajka
-230 g cukru
-1 laska wanilii
-1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

Cytryny wyszorować, wyparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok, skórkę z cytryny umieścić w rondelku, dodać mąkę, cukier, żółtka i jaja. Laskę wanilii przekroić i wyciągnąć miąższ, dodać do reszty składników. Wszystko podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając. Gdy krem się zagotuje dodać oliwę i jeszcze chwilę pogotować, mieszając. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez gęste sitko by krem był gładki. Wystudzić. Przechowywać w lodówce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Ciasto pomarańczowo-cytrynowe
pomar-cytr.
Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):
-1 duża pomarańcza,
-1 duża cytryna,
-100 ml oliwy z oliwek,
-175 g cukru,
-4 jajka,
-175 g mielonych migdałów,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy),
-cukier puder do posypania,
-owoce do podania.
Pomarańczę i cytrynę umyć. Następnie umieścić w garnku. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez ok. 30 min. lub do czasu, aż owoce będą miękkie. Ugotowane owoce wyjąć z wody i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzoną pomarańczę przekroić na pół, usunąć pestki. Cytrynę przekroić na pół, usunąć pestki oraz miąższ. Skórkę z cytryny zmiksować wraz ze skórką i miąższem pomarańczy na puree. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Tortownicę o średnicy 20 cm lekko natłuścić oliwą, a spód dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić wraz z oliwą z oliwek i cukrem na puszystą masę. Dodać mielone migdały oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać puree z owoców cytrusowych i wymieszać tak, aby składniki się połączyły. Masę przełożyć do tortownicy. Piec 50-60 min. lub do czasu, aż ciasto zarumieni się i będzie sprężyste. Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto odwrócić dołem do góry. Posypać cukrem pudrem. Podawać z owocami.

Makowa panienkamakowa panienka

Składniki na blaty makowe:
forma o wymiarach 26×30

-150 g maku
-100 g wiórków kokosowych
-100 g drobnego cukru
-100 g posiekanych migdałów bez skórki
-50 g migdałów mielonych
-8 białek
-4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu)

Formę wyścielić papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie równe części i przygotować dwie osobne masy, które kolejno piec. W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone, mak. Białka ubić na sztywno, stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Na końcu resztę sypkich składników, wymieszać dokładnie łyżką i wylać na blaszkę. Piec 20 minut w 170 stopniach. Tak samo przygotować i upiec drugi blat, ostudzić.

Składniki na krem cytrynowy:
-2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
-375 ml mleka
-200 ml soku z cytryny
-200 g cukru
-cukier waniliowy lub otarta laska wanilii
-4 żółtka
-200 g bardzo miękkiego masła

Dodatkowo:
-biała czekolada lub cukier puder do dekoracji ciasta
-obrane ze skórki migdały
-lentilki – opcjonalnie

Zimne mleko wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać ok. 120 ml i rozpuścić w tym budynie, cukier i cukier waniliowy. dodać żółtka i dobrze wymieszać. Resztę mieszanki zagotować i wlać do niej rozpuszczony budyń z żółtkami. Stale mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodając wystudzony budyń miksować do powstania gładkiego kremu. Gotowym kremem przełożyć blaty makowe. Górę oblać białą czekoladą, lub oprószyć cukrem pudrem, udekorować obranymi migdałami. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Tarta cytrynowo – limonkowatarta cytr-lim.

Składniki:
-1 i 1/4 szklanki pokruszonych herbatników
-5 łyżek stopionego masła
-2 łyżki cukru pudru
-4 żółtka
-puszka słodzonego mleka skondensowanego
-po 1/4 szklanki soku z limonki i cytryny
-1 opakowanie kremówki około 200 ml
-forma o średnicy 24 cm

Ciasto: Wymieszać okruchy herbatników z masłem i cukrem. Masą wyłożyć dno tortownicy. Spód wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 10 minut i wyjąć do ostygnięcia. Nie wyłączać piekarnika.

Masa: Połączyć mleko z żółtkami i dodać sok z cytryn i limonek. Dokładnie wymieszać.
Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze przez 15 minut.
Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Przed podaniem ubić śmietanę kremówkę i posmarować nią wierzch. Dowolnie udekorować.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Tarta migdałowo – pomarańczowa

Ciasto:
-100g mąki, tarta czek-pom2
-3 łyżki kakao,
-75 g masła,
-25 g tartych migdałowych,
-50 g cukru pudru trzcinowego,
-jajko.

Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagnieść gładkie ciasto.
Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki.
Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st.
Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min.
Lekko przestudzić.

Nadzienie:

– 4 jajka,
– 1 żółtko,
-200 g cukru pudru trzcinowego,
-150 ml gęstej śmietany,
-pomarańcza.

Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz sok z wyciśnięty z pół pomarańczy. Masę przelać na gotowy spód i piec 50 min w temp. 150st. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Babeczki korzenne z kremem pomarańczowymbab z kr pom.

Składniki na 8 dużych lub 12 małych babeczek:
-80 g orzechów włoskich
-100 g suszonej żurawiny
-80 g mielonych orzechów laskowych – u mnie orzechy laskowe Back Mit
-4 łyżki mąki pszennej
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
-łyżka domowej przyprawy do piernika
-szczypta soli
-160 g cukru pudru
-160 g miękkiego masła
-2 żółtka
-2 jajka

Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Orzechy włoskie i żurawinę posiekać. W jednej miseczce wymieszać mąką, mąkę ziemniaczaną, mielone orzechy, przyprawę do piernika, skórkę pomarańczową i sól. Do drugiej miseczki przesiać cukier puder, dodać miękkie masło i ucierać ok. 10 minut na puszystą masę. Stale miksując dodać żółtka i jajka. Następnie wsypać mieszankę mączną i łyżką dokładnie wymieszać. Rozłożyć masę do foremek. Piec ok 15-20 minut. Po upieczeniu odczekać ok 10 minut i wyciągnąć babeczki z formy, studzić na kratce.

Składniki na krem maślany z pomarańczową nutą:

-100 g miękkiego masła
-250 g cukru pudru
-2 łyżki soku z pomarańczy
-skórka z jednej pomarańczy
-łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy

Cukier puder przesiać do miseczki, dodać masło i utrzeć na puch. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować do połączenia składników. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować babeczki. Gotowe posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Tort pomarańczowo – śmietankowy

Składniki:
-2 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-4 jajka
-2 pomarańcze
-1/3 szklanki oliwy z oliwek
-szczypta soli
-2 łyżeczki sody

Krem:
-500 g sera mascarpone tort pom-śm.
-200 ml śmietany kremówki
-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
-1 szklanka cukru pudru
-1,5 łyżki mleka
-0,5 szklanki wody z sokiem cytrynowym
Tortownica 21 cm, pergaminem wykładamy tylko dno

 

Najlepsze są pomarańcze ekologiczne jeśli takich nie mamy należy je sparzyć i porządnie wyszorować skórkę. Następnie odcinamy końce, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na papkę. Dolewamy oliwę z oliwek i jeszcze raz miksujemy. W osobnej misce ubijamy jajka i stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści a masa zgęstnieje. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce pomarańcze, następnie mąkę wymieszaną z sodą i solą. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 45 minut w 180*C. Studzimy. Kroimy na trzy placki i delikatnie nasączamy wodą z sokiem cytrynowym.
Nadzienie: Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy po łyżce serek i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Placki ciasta przekładamy przygotowanym kremem.
Do szklanki cukru pudru dodajemy mleko i mieszamy tak aby powstał gesty lukier. Polewamy wierzch ciasta. Trzymamy w lodówce.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Babka marchewkowo – pomarańczowababka march-pom

Składniki:
-forma o pojemności 1,2 litra
-1 pomarańcza
-200 g obranej marchewki
-3 jajka
-150 g cukru
-100 g maki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g mielonych migdałów
-1 szczypta soli
-kasza manna do wysypania formy
-2 łyżki cukru pudru
-skórka z pomarańczy do dekoracji

 

Pomarańczę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok i odmierzyć 100 ml. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na kremowa masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, i stale ucierając, dodać do masy jajecznej. Wlać sok z pomarańczy, dodać marchewkę, wsypać mielone migdały i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni i piec 40-50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie, po czym ciasto wyjąć na kratkę, całkowicie ostudzone obsypać cukrem pudrem i udekorować skórką pomarańczową.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Sernik pomarańczowa delicja

Spód:
-1 szklanka mąki
-1 łyżka kakao
-100 g masła
-1 żółtko
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-ew. 1 łyżeczka zimnej wody

Masa serowa:pomarańczowa delicja

-1 kg twarogu albo sera z wiaderka
-3 jajka
-1/2 szklanki oleju
-3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (bez miąższu)
-1 budyń śmietankowy
-skórka z 3 pomarańczy
-100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
-2 czubate łyżki kakao
-1/2 szklanki mleka

Galaretka:
-400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (należy przecedzić przez sitko)
-1 galaretka pomarańczowa

Polewa:

-150 g gorzkiej czekolady
-3 łyżki mleka
-3 łyżki masła
-2 łyżki cukru
-szczypta soli
-Tortownica 30 cm, wyłożona pergaminem

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim dno formy. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładko ( jeśli używamy twarogu musimy go wcześniej 3-krotnie zmielić!). Nadzienie wlewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Sok z pomarańczy doprowadzamy do wrzenia a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę. Odstawiamy i czekamy aż zacznie gęstnieć. Gęstniejącą galaretkę rozprowadzamy na serniku i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w misce, którą ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać dna miski), czekamy aż zacznie się rozpuszczać i mieszamy aż składniki się połączą. Lekko przestudzona polewą delikatnie polewamy sernik. Najlepiej jest to zrobić partiami polewamy częścią polewy, czekamy aż lekko zgęstnieje i później kolejna cześć polewy.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Ciasto migdałowo – pomarańczowe

Składniki:migd-pomar.
-500 g mąki
-150 g cukru
-250 g masła
-2 jajka
-szczypta soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżeczki cukru waniliowego

Nadzienie:

-250 g zmielonych migdałów
-2 pomarańcze
-150 g cukru

 

Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Do naczynia przesypać migdały, cukier, dodać skórkę i wyciśnięty, przecedzony sok z pomarańczy ( powinno być 3/4 szklanki). Wszystko wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blaszkę, nałożyć nadzienie i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec w 200*C około 40 minut.
Ciasto można dodatkowo polukrować.
50 g cukru pudru + 1 łyżeczka soku z pomarańczy

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Ciasto czekoladowo – mandarynkowe

Składniki:
-4 jajka
-140 g cukru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-200 ml oleju
-270 g mąki
-30 g kakao
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki mielonych goździków
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Nadzienie mandarynkowe:mandarynkowe

-4 jajka
-150 g cukru
-150 ml jogurtu naturalnego
-sok i skórka z 2 mandarynek (powinny być soczyste)

Polewa:
-100 g gorzkiej czekolady
-4 łyżki mleka
-1 łyżka cukru pudru
-szczypta soli
-Tortownica 24-26 cm
W misce mieszamy mąkę, kakao, cynamon, goździki, proszek, sodę i sól. Odstawiamy. Podbijamy jajka, cały czas ubijając pomalutku wsypujemy cukry. Ubijamy tak długo, aż pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Gdy całość się połączy delikatnie mieszając wsypujemy mąkę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Przekładamy na spód tortownicy.
Nadzienie mandarynkowe: Podbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Wlewamy jogurt, sok mandarynkowy i dodajemy skórkę. Całość wylewamy na spód czekoladowy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do „suchego patyczka” około 40-50 minut. Studzimy.
Polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

zobacz również:

  1. Ciasto francuskie na różne sposoby
  2. Pomysły na ciasta z dodatkiem warzyw – różne przepisy
  3. Ciasto brownie inaczej – różne przepisy, pomysły i wariacje
  4. Ciasta i desery czytelników

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Cytrynowe desery, ciasta i torty – przepisy

  1. avatar antek pisze:

    Przepis na Cytrynkę jest skopiowany z bloga Smaki Weroniki, jest tam pod nazwą Cytrynowiec

Dodaj komentarz