Desery z czekoladą – różne pomysłowe przepisy

12 kwietnia 2018, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Historia czekolady prowadzi nas do starożytnych cywilizacji majów i Azteków.To oni zaczęli przyrządzać z ziaren kakaowca „napój bogów”, uważany m.in. za afrodyzjak. I tak jest do dziś.

desery z czekoladą

Czekolada jest kaloryczna, ale korzystnie wpływa na nasz nastrój i to nie tylko z powodu znakomitego smaku. Zawiera bowiem fenyloetyloaminę, która ma działanie antydepresyjne. Jedzenie czekolady powoduje tez wzrost serotoniny (zwanej potocznie hormonem szczęścia) w organizmie, dzięki czemu łatwiej nam się odprężyć i zasnąć. Bogactwo takich minerałów jak magnez, cynk i selen również przyczynia się do redukcji stresu. Czekolada to także błyskawiczna dawka energii, idealna, gdy czujemy się wyczerpani. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP oraz substancje stymulujące, takie jak kofeina czy teombromina. Obecnie w czekoladzie flawonoidy mają zbawienny wpływ na układ krążenia, znacznie mniejsze ryzyko zawałów i udarów.

 

cze

Sposobów na wykorzystanie czekolady jest mnóstwo. można z jej dodatkiem piec ciasta, robić kremy, polewy, musy, koktajle, domowe pralinki, lody, pić w postaci ciepłego napoju. Zima to idealna pora na  tworzenie fantazyjnych dań z czekolady a następnie ich konsumowanie.

Tarteletki czekoladowo – miętowe

Składniki na 6 babeczek  tarteletki czek-mięt

-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mąki krupczatki
-100 g masła
-3 żółtka
-1/2 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
-szczypta soli
-porządna garść świeżej mięty

Krem czekoladowy:

-100 g czekolady gorzkiej
-500 ml śmietany kremówki
-1 łyżka likieru miętowego
-1 czubata łyżka cukru pudru

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier, proszek, śmietanę, sól wszystko razem, najlepiej rękami mieszamy. Wrzucamy drobno posiekana mięte. Zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go między dwoma arkuszami papieru. Ciasto nie może być ani za grube ani za cienkie. Przekładamy na natłuszczoną foremkę i delikatnie dociskamy do brzegu, nadmiar odcinamy. Tak samo postępujemy z pozostałymi babeczkami. Na cieście układamy kawałki pergaminu i wsypujemy groch albo fasolę. Pieczemy około 30 minut w 180*C. Do momentu aż brzegi ciasta zrobią się jasno brązowe. Po ty czasie zdejmujemy pergamin z fasolą i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
Krem czekoladowy: Podgrzewamy 150 ml śmietany nie gotujemy! Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy łyżkę likieru. Studzimy. Ubijamy pozostałą śmietanę. Cały czas ubijając wlewamy cienką strużką czekoladę, dodajemy cukier do smaku. Gotowym kremem napełniamy tarteletki. Przed podaniem można posypać kakao. Przechowujemy w lodówce.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Deser kawowo – czekoladowy

Składniki:Deser czekoladowy!

-250 g serka mascarpone,
-250g serka kremowego śmietankowego,
-100g kremu czekoladowego np. nutella,
-łyżka cappuccino w proszku,
-75 ml likieru kawowego,
-50g cukru,
-100g herbatników w polewie czekoladowej.

Wykonanie

Cappuccino zalać dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić i przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą i cukrem. Dodać krem czekoladowy, zmiksować. Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Do szklaneczek nakładać na przemian krem oraz pokruszone ciastka, udekorować miętą.

 

Ciasto czekoladowo –dyniowe z orzechami pecanczekoladowe z pecan

Składniki:

forma o średnicy 23 cm
-125 g orzechów pecan
-łyżeczka pieprzu kajeńskiego
-225 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
-150 g masła + do wysmarowania formy
-3 jajka
-275 g ciemnego cukru muscovado
-275 ml wody
-ziarenka z jednej laski wanilii
-250 g mąki pszennej
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżeczki cynamonu
-100 g dyni, startej na małych oczkach
-kakao do oprószenia

Wykonanie

Formę wysmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia.   W miseczce wymieszać orzechy z pieprzem. Wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i prażyć w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 10 minut – do nabrania złocistego koloru i kruchości. Wystudzić i z grubsza posiekać.  W żaroodpornej miseczce roztopić czekoladę z masłem nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Dno miseczki nie może dotykać powierzchni wody.  Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać stopioną czekoladę, a następnie wodę i ziarenka wanilii. Mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać dynię, orzechy – zamieszać.  Gotową masę przelać do formy, piec w temperaturze 170 stopni ok. 1 godzinę i 10 minut (u mnie godzina), do suchego patyczka.  Ostudzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć na kratkę do zupełnego wystudzenia. Ostudzone ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.

Autor:  http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Magiczne ciasto czekoladoweMagiczne czekoladowe!

Składniki:

-4 jajka,
-125g masła lub margaryny,
-200g brązowego cukru,
-70g mąki tortowej,
-40g gorzkiego kakao,
-500ml mleka 3,2%,
-kilka kropel soku z cytryny,
-szczypta soli,
-łyżka ciepłej wody.

Wykonanie

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać wodę, miksować chwilę, by masa była bardzo puszysta. Masło stopić, lekko przestudzić i dodać do utartych żółtek. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać do ciasta. Stale miksując, dodawać letnie mleko. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej kakao tortownicy o średnicy 21cm. Piec około 50 minut w temp. 150st.  Polać np. stopioną czekoladą lub oprószyć kakao.

Bardzo czekoladowe ciastoczekoladowe!

Ciasto:

-15g miękkiego masła
-1/2 szkl. oleju
-250g cukru
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-1 łyżeczka sody
-1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-2 jajka
-1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
-300g mąki pszennej
-60g kakao
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-340g cukinii startej na tarce o dużych oczkach
-60g posiekanej gorzkiej czekolady

Masło zmiksować na puszysta masę. Stopniowo dodawać olej i nadal miksować. Dodac cukier, wanilię, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Następnie kolejno wbijać jajka. Dodawać mąkę naprzemiennie ze śmietaną nie przestając miksować. Na koniec dodać kakao z kawą oraz cukinie i pokrojoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33×22 cm wyłożyć papierem, wyłożyć ciasto. Piec do „suchego patyczka” ok. 45-60 min. w temp. 170 st.  Upieczone wystudzić.

Polewa:

-100 g białej czekolady
-40 g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić i odczekać aż troszkę zgęstnieje. Rozsmarować na wystudzonym cieście.

Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/

 

Domowe bajaderkiBajaderki!

Składniki:

-600g domowego ciasta (u mnie czekoladowe),
-1/3 szklanki mleka,
-3 czubate łyżki masła orzechowego,
-2 łyżki powideł śliwkowych,
-30g masła,
-czubata łyżka kakao,
-50g mlecznej czekolady z orzeszkami arachidowymi,
-orzeszki arachidowe do obtoczenia.

Wykonanie

Masło stopić wraz z czekoladą. Ciasto pokruszyć, dodać stopione masło, wymieszać. Dodać masło orzechowe, mleko i kakao. Wymieszać dokładnie i odstawić, by masa ostygła. Następnie formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Część można obtoczyć np. w zmielonych orzeszkach arachidowych lub w kakao czy wiórkach kokosowych. Moje ciasto było dość słodkie, dlatego nie dodawałam już więcej cukru. Jeśli jednak Wasze ciasto nie jest tak słodkie, dodajcie odrobinę cukru:)

 

Bardzo czekoladowe muffinki z serkiem Milka

Składniki na 16 sztuk: czekol. muffinki

-250 g mąki
-130 g cukru trzcinowego
-4 łyżki kakao
-1,5 łyżeczki sody
-szczypta soli
-szczypta kardamonu
-100 g czekolady drobno pokrojonej albo groszków czekoladowych
-150 ml jogurtu naturalnego
-150 ml oleju
-100 ml mleka
-2 jajka

Dodatkowo

-serek Philadelphia z czekoladą milka

Do przygotowania babeczek potrzebne nam będą dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki z 50 g czekolady, w drugiej misce mokre. Do suchych wlewamy mokre składniki i chwilkę mieszamy. Na dno papilotek wkładamy niewielką ilość ciasta, następnie na środku nakładamy łyżeczkę serka i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wierzch posypujemy pozostała czekoladą. Całość powinna sięgać do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20-25 minut w 180*C.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Czekoladowa Panna Cotta z malinami

Składniki:

-300ml śmietanki 30%, Czekoladowa Panna Cotta!
-100ml mleka,
-50g cukru,
-100g mlecznej czekolady,
-1/2 laski wanilii,
-czubata łyżeczka żelatyny,
-łyżeczka kakao,
-śmietanka i maliny do dekoracji.

Wykonanie

Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku. Mleko zagotować ze śmietanką, cukrem, kakao i nasionami wanilii. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać do pucharków i odstawić do całkowitego stężenia.
Na środku każdego deseru nałożyć kleks ze śmietany.
Kilka malin rozgnieść widelcem, mus rozłożyć do pucharków, udekorować świeżymi malinami.

 

Czekoladowe salamisalami

Składniki:

-250 g kruchych ciasteczek
-50 g owoców kandyzowanych lub orzechów  (opcjonalnie – ja zrobiłam bez, ale dodałam więcej ciastek)
-70 g cukru
-100 g Kasi/masła
-50 g kakao
-4 łyżki rumu/ śliwowicy
-100 g roztopionej czekolady
-1 jajo  (można je zastąpić łyżką nutelli, śmietaną – ile zabierze  lub kilkoma łyżkami mascarpone)

Wykonanie

Rozpuścić czekoladę i pozostawić do ostygnięcia.
Część ciastek pokruszyć na drobny pył, a resztę grubiej tak, aby powstały „oczka” i wymieszać z innymi dodatkami (owocami suszonymi, orzechami). Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i dalej ubijać. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ostudzoną czekoladę, kakao, wanilię i rum. Dodać herbatniki i inne dodatki i dobrze połączyć. Na folii aluminiowej z masy uformować formę salami, zawinąć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie salami dobrze stwardnieje. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem. Kroić w grube plastry.

Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/

Klasyczny tort z kremem czekoladowym

 Biszkopt: tort czekoladowy2

-7 jajek,
-1 i 1/3 szklanki cukru,
-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki.
Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm.
Piec ok. 40 minut w temp. 175st.
Ostudzić i przekroić na 3 równe części.
Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego.

Krem czekoladowy:
 

-400g masła,
-7 jajek,
-szklanka cukru,
-150g gorzkiej czekolady,
-łyżka cukru waniliowego,
-2 czubate łyżki kakao.

Jajka ubijać na parze przez około 12 minut, w między czasie dosypując cukier. Następnie zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i ubijać na parze jeszcze przez 5 minut. Przestudzić.  Masło utrzeć z cukrem waniliowym, powoli dodawać utarte jajka. Na koniec dodać kakao.  Masą przełożyć blaty tortu, wierzch udekorować przy pomocy szprycy. Boki oprószyć pokruszoną bezą.

 

Kokosowe pralinkikokosowe pralinki

Składniki na 16 sztuk:

-200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
-200 g czekolady białej
-100 g kokosu
-100 ml śmietanki kremówki 30 %
-2 łyżki cukru
-2 łyżki masła
-czerwony barwnik do czekolady
-foremka do pralinek czekoladowych w kształcie serduszek

Wykonanie

W rondelku zagotować śmietankę, cukier i masło, dodać kokos i mieszać aż kokos wciągnie płyn. Odstawić do przestudzenia. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W foremce, pędzelkiem nałożyć pierwszą warstwę czekolady, następnie włożyć ją do lodówki, by czekolada zastygła. Po kilku minutach nałożyć kolejną warstwę. Jeśli chcemy by otoczka czekoladowa była grubsza, nałożyć kolejną warstwę. We wgłębienie nałożyć zimny kokos i przykryć go czekoladą. Wyrównać i odłożyć do lodówki by czekolada zastygła. Po tym czasie czekoladki wycisnąć z foremki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zabarwić barwnikiem. Dalej postępować jak z czekoladkami z gorzka czekoladą.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Trufle czekoladowe w orzechowej posypce

Składniki:trufle czekoladowe!

-100g mlecznej czekolady,
-100g gorzkiej czekolady,
-200ml śmietanki 36%,
-5 łyżek brązowego cukru,
-4 łyżki masła,
-50g prażonych solonych orzechów nerkowca.

Wykonanie

Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze wraz z masłem. Zdjąć z ognia, dodać cukier i śmietankę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki, by masa zgęstniała.  Następnie odrywać małe porcje, formować kulki i obtaczać w zmielonych orzechach nerkowca.  Wstawić do lodówki.

 

Mus z białej czekolady z sosem truskawkowym

Składniki:mus z białej czekolady

-250 ml śmietany kremówki
-100 g białej czekolady
-0,5 łyżeczki esencji waniliowej
-truskawki około 10 sztuk

Wykonanie

Czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę z esencją waniliową ubijamy w mikserze.
Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo przestudzoną czekoladę i jeszcze chwilę wszystko razem ubijamy. Truskawki rozdrabniamy w blenderze. Układamy na przemian truskawki, mus z białej czekolady i truskawki. Deser najlepiej smakuje schłodzony.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Mus czekoladowymus czekoladowy! (2)

Składniki: 

-100g mlecznej czekolady,
-100g gorzkiej czekolady,
-4 jajka,
-szczypta soli,
-4 łyżki wody,
-2 łyżki masła,
-1/2 l śmietanki 30%,
-125g serka mascarpone,
-3 łyżki cukru pudru.

Wykonanie

Czekolady stopić z dodatkiem wody i masła na parze. Przestudzić.  Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru pudru na sztywną pianę.  Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, dodać przestudzoną czekoladę. Następnie dodać ubite białka.  Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. 2/3 dodać do masy czekoladowej.  Mus czekoladowy nałożyć do pucharków, udekorować resztą śmietanki. Schładzać ok. 2 godz.

 

Zimowe cake pops

Składniki:cake pops zimowe

-400 g ulubionego suchego ciasta (np. jogurtowe, czekoladowe, ciasto babkowe)
-200 g kremu (np. mascarpone, nutella, konfitura) – u mnie mascarpone
-200 g czekolady do obtoczenia
-łyżka oleju
-kolorowa posypka,
-patyczki do lizaków, lub lodów

Wykonanie

Wystudzone ciasto drobno skruszyć. Dodać krem i dokładnie wymieszać, Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie, ciasto wyjąć, uformować kulki podobnej wielkości (odważałam równe kuleczki o wadze 28 g) i ponownie włożyć na 15 minut do zamrażalnika.   Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.  Kulki wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka do lizaka moczymy w czekoladzie i wbijamy go w środek kulki. Ciasteczkowy lizak moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i odczekać, by nadmiar czekolady spłynął. Gdy czekolada przestanie kapać, obsypać je kolorową posypką i wbić w styropian, lub położyć do góry nogami na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać do wyczerpania kulek.  Cake pops schodzić w lodówce przez 30 minut. Przechowywać w lodówce.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Czekoladowe ciasteczka z dodatkiem rumu i czekolady

Składniki: Ciastka czekolaowe z rumem

-6 czubatych łyżek mąki pszennej,
-2 jajka,
-100g cukru,
-100g gorzkiej czekolady,
-100g mlecznej czekolady,
-40g rodzynek,
-4 łyżki rumu,
-3 łyżki masła,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-1/2 łyżeczki cynamonu,
-szczypta chili,
-szczypta soli,
-łyżeczka cukru waniliowego.

Wykonanie

Rodzynki zalać rumem.
Połowę czekolady połamać na kawałki, dodać masło, stopić na parze, przestudzić. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać chili, cynamon oraz szczyptę soli.
Jajka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając, powoli wlewać stopioną czekoladę. Dodać suche składniki. Dodać rodzynki wraz z rumem, wymieszać. Dodać resztę posiekanej czekolady. Wymieszać.
Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje ciasta.
Piec około 10-12minut w temp. 180st.
Ostudzić na kratce.

 

Czekoladowy clafoutis z truskawkamiclafoutis tr.

Składniki: 

-3 jajka
-200 ml mleka
-100 g mąki pszennej
-70 g cukru ( może być trzcinowy)
-1/4 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki kardamonu
-1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-szczypta soli
-50 g masła
-90 g gorzkiej czekolady
-truskawki około 200 g

Wykonanie

Łamiemy czekoladę na kawałki, wkładamy do miski, dodajemy masło i stawiamy nad garnkiem z parującą wodą. Mieszamy do połączenia się składników, odstawiamy do przestudzenia. W drugiej misce najlepiej przy pomocy rózgi mieszamy jajka z mlekiem i cukrem, następnie cały czas mieszając wsypujemy mąkę i przyprawy, wlewamy czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy do niewielkiej, natłuszczonej formy do zapiekania, na wierzchu układamy owoce. Pieczemy 40 minut w 180*C. Podajemy na ciepło. Można posypać cukrem pudrem albo podprażonymi płatkami migdałowymi.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Brownie z filiżanki

Składniki:Brownie z filiżanki!
-50g migdałów,
-30g masła,
-jajko+1 żółtko,
-30g drobnego cukru,
-1/2 laski wanilii,
-kakao do oprószenia.

Wykonanie

Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parze, następnie przestudzić.  Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać nasiona z wanilii, wymieszać. Delikatnie wymieszać ze stopioną czekoladą.  Migdały zmielić w blenderze, wymieszać z masą. 3 żaroodporne kokilki natłuścić, oprószyć cienko kakao i nalać masę do 2/3 wysokości.  Piec ok. 20min w temp. 160st. Podawać, gdy brownie jest jeszcze ciepłe;)

 

Trufle czekoladowo – pomarańczowetrufle czek-pom

Składniki: 

-200 ml śmietany kremówki
-200 g gorzkiej czekolady
-szczypta soli
-100 g zmielonych herbatników (mogą być korzenne)
-suszona i mielona skórka pomarańczowa

Wykonanie

Kremówkę podgrzewamy (powinna być gorąca, ale nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamana na kosteczki czekoladę, sól i mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy herbatniki, mieszamy i studzimy. Następnie wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Przy pomocy małej łyżeczki wyjmujemy niewielką ilość i kulamy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w skórce pomarańczowej. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Czekoladki z nadzieniem jagodowymCzekoladki z jagodami!

Składniki:

-100g mlecznej czekolady,
-50g białej czekolady,
-4 łyżki jagód (najlepiej pozostałości po robieniu nalewki),
-łyżka serka mascarpone,
-3 łyżki śmietanki 30%.

Przygotowanie

Mleczną czekoladę stopić na parze. Przy użyciu zwykłego pędzelka (taki jak do malowania farbkami), posmarować dno i boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić do lodówki na 15minut. Białą czekoladę stopić na parze wraz ze śmietanką, przestudzić. Ja użyłam jagód pozostałych od robienia nalewki, były więc mocno nasączone alkoholem. Jeśli używacie zwykłych jagód dodajcie 2 łyżki nalewki z jagód.  Owoce zmiksować, dodać do czekolady wraz z serkiem. Zmiksować na gładką masę. Nakładać po trosze masy do foremek wysmarowanych czekoladą. Wstawić na do lodówki na kolejne 15minut. Następnie wierzch posmarować resztą stopionej mlecznej czekolady.  Wstawić na 2 godziny do lodówki. Na koniec bardzo delikatnie wyjąć czekoladki z foremek.

 

Suflet czekoladowo – orzechowySuflet czek-orz!!

Składniki:

-100g gorzkiej czekolady,
-300ml mleka,
-3 łyżki masła,
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
-3 żółtka,
-4 białka,
-4 łyżki zmielonych orzechów laskowych,
-3 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
-2 łyżki cukru waniliowego,
-szczypta soli.

Przygotowanie

Czekoladę stopić wraz z mlekiem. Masło stopić w osobnym naczyniu, dodać mąkę oraz orzechy. Stale mieszając, powoli wlewać mleko z czekoladę. Dodać cukier oraz kawę rozpuszczalną. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.  Dodać żółtka oraz ubite ze szczyptą soli białka na sztywną pianę.  Masę przelać do natłuszczonych i wysypanych cukrem pudrem kokilek.  Piec ok. 25minut w temp. 180st.  Podawać od razu oprószone cukrem pudrem.

 

                                                    

zobacz również:

 

  1. Czekoladowe desery na walentynki

  2. Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy

  3. Mleczne desery: galaretki, puddingi i kisiele – przepisy

  4. Coś słodkiego na szybko – błyskawiczne desery