Masz ochotę na coś słodkiego a do sklepu dość daleko, w szafce pusto? Przekazujemy ci kilka bezcennych kulinarnych porad jak w 5 minut wyczarować smaczny i słodki deser bez wychodzenia z domu do pobliskiej cukierni:
Deser cytrynowo-bananowy
Czekoladka nadesłała:
Składniki: duża cytryna, 2 banany, 150g serka homogenizowanego waniliowego, 1/3 szkl. mleka, 2 żółtka, czubata łyżeczka żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, biszkopty.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Mleko mocno podgrzać, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać serek, łyżeczkę startej skórki z cytryny oraz sok z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Na dno pucharków ułożyć plasterki banana, warstwę kremu i ponownie plastry banana oraz krem. Schładzać co najmniej pół godz. Udekorować wg uznania.
W wersji dla dorosłych polecam polać deser łyżką likieru cytrynowego
Milady nadesłała:
Jagodowy deser z mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml serka mascarpone (najlepszy jest oryginalny, wtedy nie wyczuwalne jest masło)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki jagód
Podawać schłodzone.
Można przełożyć warstwy biszkoptami pokruszonymi albo musli.
Ananas z syropem klonowym
Składniki:
- puszka ananasa w syropie
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- wiórki kokosowe
Krem czekoladowo-orzechowy a`la nutella
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 90 g czekolady gorzkiej (można użyć czekolady mlecznej i gorzkiej w proporcjach pół na pół)
- 3 łyżki golden syropu, miodu lub syropu z agawy (jeżeli używacie miodu to musi on być o smaku neutralnym, ja proponuję zdecydowanie użyć golden syropu)
- 2/3 szklanki orzechów laskowych
Orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, następnie przesypać je na suchą ściereczkę, zawinąć i pocierać, aż pozbędziemy się skórek. Studzimy.
Ostudzone orzechy wkładamy do blendera i miksujemy na płynną masę (u mnie trwało to ok.10 min.).
Do garnuszka wlać mleko skondensowane, połamaną na kostki czekoladę i syrop. Mieszając gotować tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę.
Jeszcze ciepłą masę przelać do orzechów i zmiksować chwilę, aby wszystko się razem połączyło na gładką masę.
Nutellę przelać do słoiczka i przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przepis podpatrzony na blogu mojewypieki.
Bananowe lizaki w czekoladzie
Składniki:
- 1 banan
- pół tabliczki czekolady (ja użyłam gorzkiej)
- do posypania: orzechy/ migdały/ wiórki kokosowe (zdecydowanie polecam z orzechami)
- 2 patyczki do lodów
Banany obieramy ze skórki, przecinamy na pół.
Czekoladę z 2 łyżkami mleka roztapiamy w kąpieli wodnej, nadziewamy banany na patyczek i maczamy w czekoladzie ( ja pomagałam sobie pędzelkiem do ciasta)następnie posypujemy orzechami.
Można jeść od razu albo można zamrozić (moje nie doczekały mrożenia).
Wafelki z masą krówkową
Składniki:
- wafle suche
- gotowa masa krówkowa
Przygotowanie:
Wafle przekładamy masą, owijamy folią spożywczą, przyciskamy czymś ciężkim np. deską, książką i wkładamy do lodówki. Po 3 godzinach kroimy w dowolne kształty i zjadamy.
Propozycja: gdy nie uda nam się zakupić gotowej masy krówkowej, możemy wafle przełożyć nutellą, dżemem, albo ugotować masę krówkową 3 godziny w puszce i po ostudzeniu smarować je.
msewka nadesłała:
Deser z kaszy manny z owocami
- 1 litr mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 6 łyżek cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego (po 16g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag lekko rozmrożonych truskawek + 2 czubate łyżki cukru
- 2 owoce kiwi+1 czubata łyżka cukru
wykonanie:
Truskawki lekko rozmrożone zasypać cukrem (2 łyżki) i odstawić. Kiwi obrać, pokroić w kosteczkę i posypać łyżką cukru.
Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę mieszając i gotować 2 minuty. Wsypać cukier i cukier waniliowy i odstawić na 10 minut.
W tym czasie blenderem zmiksować oddzielnie truskawki i kiwi.
Po 10 minutach garnek z kaszą manną wstawić do zimnej wody, wsypać do manny proszek do pieczenia i miksować przez ok.5 minut.
Do przezroczystych naczyń wkładać po ok. 2 duże łyżki manny, polać musem truskawkowym. Na mus nałożyć kolejne dwie łyżki manny. Na wierzch warstwami rozlać mus z kiwi i truskawek. Schłodzić przez ok. godzinę.
Deser jest delikatny, puszysty i mocno owocowy.
W oryginale zamiast musu owocowego były rozpuszczone w mleku cukierki Schoco Bons.
Deser z ryżu z nektarynkami
Szybkie gotowanie nadesłała:
Ekspresowy deser (w 5 minut, jeśli mamy np. ryż z obiadu), jeśli nie – musimy poczekać aż ugotuje się ryż (brązowy to aż 35min.)
- 100g ryżu brązowego
- 4 jabłka
- 4 nektarynki
- 3-4 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki wody
Jabłka i nektarynki obrać, pokroić na kawałki, podsmażyć z cukrem i odrobiną wody na patelni lub w mikrofali (4-5min).
Wymieszać ryż z owocami, włożyć do miseczki, lekko ubić i wyłożyć na talerz, ozdobić pozostałymi owocami lub dżemem.
Pyza nadesłała:
Kremowy deser z gruszkami
składniki:
- 6-8 niezbyt dużych gruszek – użyłam twardych, mało dojrzałych Konferencji
- sok z 1 dużej cytryny
- 5 czubatych łyżek cukru kryształu
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- KREM:
- 1 torebka budyniu czekoladowego
- 1,5 szkl. mleka
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 200 g serka homogenizowanego najlepiej czekoladowego, ale może też być waniliowy lub naturalny
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki rumu
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1 op. cukru wanilinowego 16 g
- kilka łyżek cukru
sposób przygotowania:
Gruszki myjemy, cieniutko obieramy, przekrawamy na pół i łyżeczką usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane gruszki układamy w szerokim płaskim rondlu, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem, wlewamy ok. 1,2 szkl. wody na na malutkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, dusimy pod przykryciem kilka minut aż gruszki zrobią się lekko szkliste. W trakcie duszenia trzeba je przewrócić aby były równomiernie ugotowane, ale trzeba to zrobić bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką bez ostrych brzegów, żeby ich nie pokaleczyć. Ugotowane gruszki wyjmujemy delikatnie i układamy w pucharkach lub miseczkach. Płyn/syrop uzupełniamy wodą do objętości ok. 1,5 szkl. zagotowujemy i po zdjęciu z ognia rozpuszczamy w nim żelatynę, przelewamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego stężenia. KREM: połowę mleka zagotowujemy z cukrem wanilinowym i zwykłym (ilość w/g przepisu na opakowaniu budyniu), w drugiej połowie mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i kakao – wlewamy na wrzące mleko, mieszamy dokładnie, gotujemy 2-3 min., odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (pod przykryciem aby nie utworzył się kożuch). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno. Zimny budyń ucieramy dokładnie z serkiem homogenizowanym, wlewamy rum, dodajemy rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. W/g mnie krem jest dość słodki – słodzimy budyń i dodałam słodki serek, ale jeśli ktoś chce, można nieco dosłodzić. Gotowy krem od razu nakładamy na wystudzone gruszki i odstawiamy pucharki do lodówki aby deser stężał. Galaretkę z syropu spod gruszek siekamy nożem na małe kawałeczki i przed podanie deseru dekorujemy każdą porcję. Przybieramy listkami mięty lub melisy. Z podanej ilość składników otrzymamy 6-8 porcji deseru.
Babciagramolka nadesłała:
Deser z kiwi i serka homogenizowanego
Składniki:
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 dojrzałe kiwi
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- rurki wafelkowe, wafelki – co tam akurat jest do przybrania
Kiwi obrać, usunąć twardy środek i rozgnieść na papkę, zmieszać z miodem. Serki homogenizowane doprawić dodatkowo ekstraktem waniliowym niekoniecznie, ale ja lubię zdecydowany aromat wanilii. Ułożyć w pucharkach serki, na miazgę z kiwi. Udekorować wafelkami.
Deser z kaszki i nektarynek
Takie gotowanie dwa w jednym. Zrobiło mi się za dużo kaszy manny na mleku na śniadanie. Postanowiłam ją użyć do deseru.
Czas: 30 minut
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru
- 5 łyżeczek kaszy manny
- 1/2 litra wody
- 4 nektarynki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 1 kisiel brzoskwiniowy)
Ugotować na gęsto kaszę mannę – na mleku z masłem , szczyptą soli i 2 łyżkami cukru (mannę rozrobić z odrobiną zimnej wody w wlać na gotujące mleko). Przelać kaszę w pucharki (ma zajmować 1/3 objętości).
Nektarynki wypestkować i pokroić w kawałki. Zalać wodą ( 1,5 szklanki ), osłodzić i gotować 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/2 szklanki wody i wlać do gotujących się owoców. Mieszając gotować na małym gazie aż kisiel zgęstnieje. Można dodać kilka kropli barwnika spożywczego- oranżowego jeśli używamy mąkę ziemniaczaną, a nie kisiel.
Wylać do czarek na kaszę mannę. Zostawić do ostygnięcia. Udekorować.
Szybki deser z serka homogenizowanego
Miało być coś lekkiego na deser – no i jest- szybkie- delikatne – proste .
Czas :10 minut
Składniki :
- 4 serki homogenizowane waniliowe
- aromat waniliowy
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka borówki amerykańskiej
- 1 pomarańcza
Serki wymieszać z aromatem waniliowym. Rozłożyć do pucharków . Na ser wyłożyć owoce – pomarańczę obrać podzielić na cząstki i pokroić je. Wstawić do lodówki by się schłodziło.
Czekoladowy deser ze słodką śmietankę
Jako że desery lubię czekoladowe, z czekoladą najlepiej z polewą czekoladową, to ten jest dla mnie akurat.
Czas: 5 minut
Składniki:
- 3 czekolady pełne (nie nadziewane)
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
Czekolady połamać na kostki i zamrozić. Zmiksować na pył czekoladowy .Pod koniec miksowania dolać śmietankę. Nałożyć do pucharków i udekorować.
Kruche babeczki z budyniem
Czas: 30 minut
Składniki:
- 10 dag kruchych ciasteczek kakaowych
- 5 dag masła + masło do wysmarowania foremek (1 łyżeczka)+ 1 łyżka do masy budyniowej
- 4 łyżeczki bułki tartej do wysypania foremek
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy (mały tzn. taki na pól litra mleka)
Utrzeć ciasteczka z masłem. Foremki do tartinek (6 o średnicy 10 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masę z ciasteczek podzielić na 4 części i wyłożyć nią spody i boki foremek do tartinek (takich o średnicy ok 10 cm).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 * C. Wstawić foremki i piec 40 minut. Wyjąć. Ostudzić.
Zagotować mleko (po odlaniu 1/2 szklanki) z 1 łyżką masła i cukrem. Rozrobić budyń z pozostałym mlekiem i ugotować gęsty budyń. Przestudzić. Nałożyć porcje masy budyniowej na kruche babeczki – obłożyć owocami, kawałkami czekolady i co tam kto lubi.
Oczywiście przed podaniem wyjąć babeczki z foremek- u mnie musiałam fotografować ciepłe w foremkach, bo inaczej by do zdjęcia nie doczekały.
Truskawkowy deser z mascarpone
AnnaA-G nadesłała:
- 1 op. sera mascarpone Piątnica 250 g
- 1 mleko skondensowane Gostyń 200 g
- troszkę otartej skórki cytryny
- truskawki