Pyszne desery z truskawkami – różne przepisy

29 maja 2017, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

desery2

Sezon na truskawki w pełni, nie może więc ich zabraknąć w Waszym menu. Te słodkie owoce świetnie sprawdzą się jako dodatek do deseru.Truskawki, jak inne jagody są znane z tego, iż w swoim składzie zawierają ogromne pokłady fenoli.Zawarta w truskawkach bromelina wspomaga pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także wypłukuje piasek i drobne złogi z nerek…

tttttt

Truskawki pod kokosową kruszonką

Składniki na 3-4 porcje:

Trusk pod kok kr.
-700 g truskawek
-60 g mąki pszennej
-60 g wiórków kokosowych
-50 g cukru trzcinowego
-50 g masła
-15 g płatków migdałowych
-szczypta soli
-3-4 kulki lodów (opcjonalnie)

Wykonanie

Truskawki umyć, oczyścić, większe przekroić na pół i ułożyć w naczyniach żaroodpornych (można użyć jednego dużego naczynia, lub kilka mniejszych). Z mąki, kokosu, cukru, masła, soli zrobić kruszonkę, na koniec dodać płatki migdałowe. Kruszonkę rozłożyć na truskawkach. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 25-30 minut. Podawać ciepłe z lodami.

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Ciasto:Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami!
-3 szklanki mąki pszennej,
-70g masła lub margaryny,
-25g świeżych drożdży,
-1/2 szklanki letniego mleka,
-jajko,
-3 łyżki cukru, szczypta soli,
-200g truskawek,
-100g rabarbaru,
-1 łyżka cukru.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut, by zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru, masło, jajko i zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie odrywać małe porcje ciasta i spłaszczać tworząc kształt koła. Na środku każdego placuszka zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki. Truskawki (mrożone rozmrozić i odsączyć) świeże pokroić na pół, mrożone całe wymieszać z obranym i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszać z łyżką cukru. Owoce nakładać we wgłębienia drożdżówek.

Kruszonka:
-120g mąki pszennej,
-60g cukru,
-60g masła lub margaryny.

Wszystkie składniki posiekać, następnie zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Posypać wierzch każdej drożdżówki. Piec około 20 minut w temp. 200st.

Kruche ciastka z truskawkami

kruche ciastka z tr
-300 g mąki + odrobina do podsypania
-100 g zmielonego cukru trzcinowego (możne być cukier puder)
-150 g zimnego masła
-70 g jogurtu greckiego (możne być kwaśna śmietana)

Dodatkowo:
-około 200 g truskawek (najlepiej małych albo średnich)
-1 jajko+ odrobina mleka albo wody
-zmielony cukier trzcinowy albo cukier puder do oprószenia

 

Na stolnice wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło w kostkę przemieszaj i pokrój nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne jeśli się kruszy dodaj odrobinę jogurtu a jeśli jest zbyt lepiące podsyp mąką. Oderwij kawałek ciasta i dosyć cienko rozwałkuj. Wytnij koła o średnicy 9 cm. Każde takie koło można jeszcze delikatnie rozwałkować. Na połowie koła połóż pokrojoną w plasterki truskawkę (nie za dużo bo będzie problem ze zlepieniem), złóż delikatnie dociśnij palcami a potem ząbkami widelca (tak jak robimy pierogi :). Wszystkie ciastka ułóż na blaszce i posmaruj rozkłóconym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka lub wody. Piecz około 15 minut w 180*C. Po przestudzeniu oprósz cukrem.

Deser z domowym musli i musem truskawkowym

Deser z musli i truskawkami!
-3 łyżki płatków owsianych,
-3 łyżki płatków kukurydzianych w miodzie,
-2 łyżki rodzynek,
-łyżka suszonej żurawiny,
-2 łyżki mieszanki ziaren (słonecznika, wiórków kokosowych, migdałów, orzechów arachidowych)
-łyżka pestek dyni,
-mały jogurt naturalny,
-200g świeżych lub mrożonych truskawek,
-3 łyżki cukru,
-2 duże bezy.
Wszystkie płatki, ziarna i suszone owoce wymieszać. Nałożyć po łyżce na dno trzech pucharków. Do każdego pucharka nałożyć po dwie łyżki jogurtu i wszystkie posypać jedną pokruszoną bezą. Truskawki rozmrozić, zmiksować blenderem, wymieszać z cukrem. Nałożyć po około 3 łyżki do każdej porcji. Ponownie posypać mieszanką musli, pokryć ostatnią warstwą jogurtu i posypać pozostałą bezą. Na wierzchu rozłożyć resztę musu oraz udekorować ziarnami. Podawać najlepiej od razu, by musli nie zmiękło.

Deser truskawkowo – jogurtowy z kaszą jaglaną

Składniki na spód ciasteczkowy:

deser tr-jog z kasza jag
-wysoka forma o średnicy 20 cm
-200 g herbatników
-70 g masła

Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Herbatniki zmielić na sypki piasek. Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki tortownicy.

Składniki na masę jogurtową:

– 1/2 szkl. kaszy jaglanej
-szklanka wody
-szczypta soli
-530 g gęstego jogurtu naturalnego
-1/2 kg truskawek + kilka sztuk do dekoracji
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
-4 łyżki cukru
-25 g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody

Kaszę bardzo długo płukać w gorącej wodzie. Zalać wrzątkiem, dodać sól i gotować na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż kasza wchłonie wodę. Odstawić do przestudzenia. Truskawki oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Umieścić w rondelku, dodać dwie łyżki cukru. Na wolnym ogniu podgrzać aż cukier się rozpuści a owoce rozpadną. Truskawki dodać do kaszy i całość zmiksować na gładko, odstawić do całkowitego przestudzenia. W misie miksera umieścić jogurt, pozostały cukier, masę truskawkowo-jaglaną, ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia się składników. Na tym etapie, jeśli czujemy taką potrzebę możemy dosłodzić masę. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Gotową masę wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki na 12 godzin by deser stężał. Przed podaniem deser udekorować świeżymi truskawkami.

Lodowy deser adwokatowy z truskawkami

Deser ajerkoniakowy z truskawkami!
-150 g śmietanki 30%,
-4 łyżki likieru jajecznego,
-2 jajka,
-2 łyżki cukru waniliowego,
-2 łyżki cukru,
-1/2 laski wanilii,
-20 dużych truskawek
-mielone orzeszki w karmelu i starta czekolada do dekoracji.
Śmietankę ubić na sztywno, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, również odstawić. Żółtka utrzeć z cukrami, powoli dodawać likier. Dodać śmietankę oraz ubite białka, krótko zmiksować na niskich obrotach. Masę przełożyć do małych kokilek. Zamrażać przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie foremki włożyć dosłownie na chwilkę do gorącej wody i przy pomocy noża wyjąć z formy na talerz. Udekorować plasterkami truskawek oraz orzeszkami i startą czekoladą. Podawać od razu.

Kisiel truskawkowy

kisiel trusk
-500 g truskawek
-3 szklanki wody
-1/2 laski wanilii (albo cukier waniliowy)
-cukier do smaku
-3 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Do garnka wkładamy umyte i odszypułkowane truskawki, dodajemy laskę wanilii, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Jeśli nie przeszkadza nam miąższ to wystarczy zmiksować a jeśli chcemy aby kisiel był przezroczysty i błyszczący należny przecedzić przez sito. Do garnuszka wsypujemy mąkę zalewamy niewielka ilością wody, mieszamy i wlewamy do garnka. Mieszamy aż się zagotuje i zgęstnieje. Podajemy w pucharkach.

Deser z truskawkami i ryżową chmurką

Deser z truskawkami!
-300g truskawek,
-galaretka truskawkowa,
-szklanka śmietanki 30%,
-2 łyżki cukru pudru,
-1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych,
-1/2 szklanki mleka,
-4 łyżki ajerkoniaku,
-łyżka serka mascarpone,
-4 łyżki posiekanych orzeszków w karmelu,
-4 łyżeczki kremu czekoladowego.

Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, przestudzić. Do szklanek nałożyć truskawki, przechylić i zalać galaretką. Ustawić w lodówce w pochyłej pozycji, by tak zastygło. Mleko zagotować, wsypać płatki ryżowe. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ajerkoniak i przestudzone płatki ryżowe. Masę nałożyć do szklanek po przeciwnej stronie do galaretki. Wierzch udekorować kremem czekoladowym, posiekanymi orzeszkami i miętą.

Czekoladowy clafoutis z truskawkami

clafoutis tr.
-3 jajka
-200 ml mleka
-100 g mąki pszennej
-70 g cukru ( może być trzcinowy)
-1/4 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki kardamonu
-1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-szczypta soli
-50 g masła
-90 g gorzkiej czekolady
-truskawki około 200 g

 

Łamiemy czekoladę na kawałki, wkładamy do miski, dodajemy masło i stawiamy nad garnkiem z parującą wodą. Mieszamy do połączenia się składników, odstawiamy do przestudzenia. W drugiej misce najlepiej przy pomocy rózgi mieszamy jajka z mlekiem i cukrem, następnie cały czas mieszając wsypujemy mąkę i przyprawy, wlewamy czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy do niewielkiej, natłuszczonej formy do zapiekania, na wierzchu układamy owoce. Pieczemy 40 minut w 180*C. Podajemy na ciepło. Można posypać cukrem pudrem albo podprażonymi płatkami migdałowymi.

Truskawki tiramisu po polsku

truskawki tiramisu!
-200g podłużnych biszkoptów,
-300g świeżych truskawek,
-250g półtłustego twarogu,
-100g cukru pudru,
-200ml śmietanki 30%,
-2 łyżki likieru migdałowego,
-100ml świeżo zaparzonej kawy,
-10g mlecznej czekolady.

 

Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem, cukrem i likierem migdałowym przy pomocy blendera. Śmietankę ubić na sztywno, 2/3 dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. W szklanym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Nałożyć połowę masy serowej, warstwę namoczonych w kawie biszkoptów oraz resztę masy serowej. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką oraz odłożonymi truskawkami. Całość posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce.

Semifreddo truskawkowo – waniliowe

semifreddo tr-baz.
-4 żółtka
-1 jajko
-100 g cukru
-400 ml śmietany kremówki
-100 g białej czekolady
-300 g truskawek
-garść świeżej bazylii

Do miski wkładamy żółtka, jajko i cukier, ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy mikserem do momentu, aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnożółta. Potrwa to około 10 minut. Zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Gdy masa stygnie my ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Do masy żółtkowej dodajemy łyżkę kremówki i mieszamy gdy masa się połączy znowu dodajemy łyżkę kremówki, następnie dodajemy już całość i mieszamy. Białą czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Foremkę keksówkę wykładamy folią spożywczą i wlewamy masę. Truskawki i bazylię miksujemy na papkę, następnie wlewamy na masę jajeczną robiąc przy tym esy-floresy. Bierzemy jeszcze łyżkę i bardzo delikatnie należy przemieszać żeby mus truskawkowy opadł na dno. Przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 3h.

Tort Pavlova

Beza:

pavlova!!
-7 białek,
-szczypta soli,
-szkl. drobnego cukru,
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka octu jabłkowego,
-1/2 laski wanilii.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy. Na koniec dodać nasiona z laski wanilii, dokładnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o śr. 22cm. Kółka wypełnić ubitą masą.
Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić.

Sos owocowy:

-200g świeżych malin,
-2 płaskie łyżki cukru,
-1/4 szkl. wody, łyżka likieru z truskawek,
-1/2 szkl. dżemu truskawkowego.

Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem i wodą. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie wymieszać. Schłodzić, by sos zgęstniał.

Dodatkowo:

-500g truskawek,
-250g malin,
-250g jagód,
-szkl. śmietanki 30%,
-łyżka cukru pudru,
-łyżeczka esencji waniliowej.

Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową. Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową ubitej śmietanki, wyłożyć połowę owoców i polać połową sosu. Przykryć drugim blatem bezowym, resztą śmietanki oraz owocami. Polać pozostałym sosem. Udekorować listkami mięty.

Tarta z truskawkami i kwaśną śmietaną

Spód:

tarta z tr i kw śm.
-360 g wafelków śmietankowych
-100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego

Nadzienie:

-550 g kwaśnej śmietany 18%
-2 galaretki truskawkowe
-350 – 400 g truskawek
-ew. truskawki do dekoracji
-forma do tart 24cm

 

Wafelki mielimy albo rozkruszamy w blenderze, mieszamy z masłem i wykładamy dno formy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku. Czekamy aż stężeje. Truskawki miksujemy na papkę. W misce mieszamy wszystkie składniki kwaśną śmietanę, truskawki i galaretkę. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa lekko zgęstnieje. Na wcześniej przygotowany spód wykładamy krem. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem można zrobić dekorację z pokruszonej bezy i truskawek.

Czekoladki z nadzieniem truskawkowym

Czek z tr3
-100g mlecznej czekolady,
-130g truskawek,
-100g białej czekolady,
-30ml śmietanki 30%,
-2 łyżki nalewki z truskawek.
Mleczną czekoladę stopić na parze, następnie przy pomocy zwykłego, małego pędzelka, wysmarować dno i boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić na 15min do lodówki. Białą czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietanką stopić na parze. Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na papkę przy pomocy blendera, wymieszać z nalewką. Dodać do stopionej białej czekolady, odstawić, by masa nieco przestygła i zgęstniała. następnie nakładać do foremek wysmarowanych czekoladą. Wstawić na 10minut do lodówki. Po dziesięciu minutach wierzch posmarować resztą stopionej mlecznej czekolady. Wstawić na 3 godziny do lodówki, następnie bardzo ostrożnie wyjąć czekoladki z foremek.

Truskawkowa kopuła z masą budyniową

truskawkowa kopuła!
-350g świeżych truskawek,
-2 budynie waniliowe,
-300ml mleka,
-200ml śmietany 12%,
-3 łyżki cukru pudru.
Owoce umyć, pokroić w plasterki. Miskę o pojemności 1 litra wyłożyć folią aluminiową. Na dnie i bokach miseczki ułożyć plasterki truskawek. Resztę owoców pokroić w kosteczkę. 250ml mleka zagotować z cukrem i śmietaną. W reszcie mleka rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko, gotować około 1 minuty, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Do zimnej masy budyniowej dodać pokrojone truskawki. Masę wyłożyć do miski z truskawkami. Schładzać ok. 4 godz. Następnie wyłożyć na płaski talerz, odwracając do góry dnem. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować miętą.

Deser lodowy z czekoladą i sosem owocowym

Deser lodowy z sosem ow!
-250g serka mascarpone,
-400g gęstej śmietany 18%,
-laska wanilii,
-2 białka,
-60g mlecznej czekolady,
-60g cukru pudru.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, śmietaną i nasionami z laski wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać. 6 kubeczków po jogurtach natłuścić odrobiną oleju, nałożyć masę. Wstawić na 3 godz. do lodówki, następnie na całą noc wstawić do zamrażalnika. Na 3 godziny przed podaniem deser wstawić do lodówki.

Sos owocowy:

-120g malin,
-120g truskawek,
-2 łyżki cukru pudru.

Owoce wraz z cukrem zmiksować na gładką papkę. Deser wyjąc z kubeczków, polać sosem, udekorować truskawkami i melisą.

 

Źródła: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/, http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/, http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

zobacz również:

 

  1. Co można zrobić z czereśni?
  2. Ciasta z rabarbarem – różne przepisy sprawdzone i polecane!
  3. Sezon na rabarbar – przepisy na ciasta i dania z rabarbarem
  4. Domowe wypieki – przepisy na smaczne ciasta