Wygraj dzbanki Aquaphor Onyx – wyniki!

9 listopada 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Serdecznie dziękujemy wszystkim czytelnikom za ciekawe i trafne odpowiedzi konkursowe dotyczące produktów zawierających magnez niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Otrzymaliśmy od Was setki maili, często w formie humorystycznej i niezwykle kreatywnej. Nagrodą w konkursie były 3 dzbanki z serii Aquaphor Onyx o pojemności 4,2 l.

Po burzliwych naradach nagrody trafiają do*:

gatkens@...

Ankieta uliczna. Dziennikarka (D) lokalnej telewizji zadaje pytania mieszkańcom o produkty spożywcze, które dostarczają najwięcej magnezu.
D: Dzień dobry, przepraszam, czy zechciałaby Pani udzielić odpowiedzi na pytanie?
P: Dzień dobry, a na jaki temat?
D: Chciałabym przekonać się, czy mieszkańcy naszego powiatu wiedzą, jakie produkty spożywcze są bogate w magnez.
P: Oj, ja zwykle przyjmuję magnez w tabletkach, ale niech no się zastanowię. Wiem, że w wodzie mineralnej jest magnez. O i w czekoladzie!
D: Zgadza się, a czy wie Pani, że w wodzie z kranu również może być magnez, mało tego, można taką wodę spokojnie pić.
P: Ale jak to?!
D: Wszystko dzięki firmie Aquaphor, która wprowadziła do swojej oferty wkłady magnezowe do dzbanków filtrujących. Producent podaje, że wkład skutecznie usuwa z wody zanieczyszczenia mechaniczne, chlor, fenol, pestycydy, żelazo, metale ciężkie, niwelując nieprzyjemny posmak i zapach wody. Wkład filtrujący zmiękcza wodę, usuwając z niej kamień, a jednocześnie dodatkowo wzbogaca ją w magnez.
P: Koniecznie musze przetestować, dziękuję bardzo za informację.
Kolejna napotkana osoba, wie nieco więcej na ten temat:
D: Dzień dobry, czy zechciałaby Pani odpowiedzieć na pytanie zdrowotne w naszej ankiecie ulicznej?
P2: Oczywiście, słucham.
D: Jakie produkty spożywcze są wartościowym źródłem magnezu?
P2: (śmiech) Akurat jestem dietetykiem, więc zaraz wszystko Pani powiem. W magnez bogate są przede wszystkim produkty zbożowe, np. otręby pszenne, ponadto nasiona, orzechy, warzywa zielonolistne, czyli kiełki i natka. Oprócz tego kakao, kasza gryczana, fasola. Myślę, że każdy znalazłby coś dla siebie, żeby zjeść ze smakiem.
D: O, świetna odpowiedź. A czy wie Pani, że również możliwe jest pozyskanie magnezu z wody w kranie?
P2: (chwila zastanowienia) A tak, producenci dzbanków filtrujących wodę wprowadzili również jakieś filtry magnezowe. Słyszałam o tym, ale powiem szczerze, że jeszcze nie próbowałam.
D: Tak zgadza się, np. firma Aquaphor. Bardzo dziękuję za odpowiedź i zachęcam do testowania.
P2: Ja również dziękuję, do widzenia.
D: To już koniec naszej ankiety, już teraz zapraszam Państwa na kolejny odcinek. Do zobaczenia!

 

ryglusia@

(Ź)ródło zdrowia i wzmożonej odporności
(r)arytas sypki KAKAO składnik pełen słodkości
(ó)smy cud świata MIGDAŁY słodkie i wyraziste
(d)olegliwości witaminą E i B2 kojące wszystkie
(ł)an zboża pod postacią PŁATKÓW OWSIANYCH,który
(o)dmładza i dodaje pokładów pewności siebie niemałych

(m)ięsisty BANAN co dba z łatwością o układ krążenia
(a)petyczny GROSZEK symbol lekkostrawnego jedzenia
(g)rube OTRĘBY PSZENNE które cholesterol zbijają i
(n)ajsmaczniejsze ORZECHY LASKOWE co o kości i zęby dbają
(e)picka KASZA GRYCZANA bogata w krzem to składnik niezastąpiony,oraz
(z)decydowanie nr1 PESTKI Z DYNI wspomagające układ odpornościowy
(u)lubione składniki zdrowej diety i prawdziwe vademecum urody,każdej kobiety !

 

paulina.mieszczak@…

Skurcze w nogach Ci dokuczają? Dołącz do tych, co CIEMNE KAKAO i CZEKOLADĘ jadają.

Masz problemy z pamięcią i koncentracją? Zajadaj się TŁUSTYMI RYBKAMI z gracją.

Serducho puka jak szalone? Jedz WARZYWA ZIELONE! (szpinak, jarmuż).

Chodzisz wiecznie zaspany? Przegryź AWOKADO albo BANANY.

Złe samopoczucie Ci doskwiera? Spróbuj zjeść plaster ŻÓŁTEGO SERA.

Paznokcie dawniej się tak nie łamały, a włosy nie wypadały? Zacznij podjadać SŁONECZNIK, SEZAM, PESTKI DYNI, ORZECHY i MIGDAŁY.

Narzekasz na bolącą głowę? Zacznij jeść WARZYWA STRĄCZKOWE (soję, groch, ciecierzycę, fasolę).

Z nadciśnieniem zaczęły się komplikacje? Zjedz OTRĘBY lub coś PEŁNOZIARNISTEGO na kolację.

 serdeczne gratulacje! Z laureatami skontaktujemy się drogą mailową.

*zgodnie z regulaminem konkursów, redakcja zastrzega sobie możliwość zmiany wyników konkursu, jeśli zaistnieją okoliczności, które to uzasadniają (np. jeśli praca konkursowa nie jest stworzona na potrzeby danego konkursu, lecz była już wcześniej widoczna w sieci lub jest kopiowana)

O dzbankach Aquaphor Onyx:

Dzbanek Onyx to dzbanek w stylu vintage, łączący elementy wzornictwa sprzed lat i współczesne rozwiązania konstrukcyjne. Model w owalnej obudowie, z poręczną rączką do pewnego trzymania sporej pojemności wody z wygodnym systemem nalewania wody w pokrywce to idealny wybór dla osób ceniących sobie wygodę użytkowania

W dzbanku filtrującym Onyx znajduje się wkład B25Mg, który jest najnowszym osiągnięciem technologicznym Aquaphor. Dzięki unikalnym właściwościom materiałów filtrujących, opracowanych przez Aquaphor, wkład filtrujący nie tylko zapobiega osadzaniu się kamienia, ale również dba o nasze serce, wzbogacając wodę w magnez. B25Mg zawiera włókno Aqualen, dzięki któremu skutecznie usuwa jony metali ciężkich (np. rtęć, ołów), a także usuwa z wody m. in. chlor, fenol, pestycydy, żelazo, niwelując nieprzyjemny posmak i zapach wody.

 

Dane techniczne:

Pojemność dzbanka: 4.2 L
Pojemność wody filtrowanej: 2 L
Szybkość filtracji: 3 – 10 min
Rodzaj pokrywki: flip-top
Wymienny wkład filtrujący: B25 Maxfor
Wydajność wkładu: 200 L
Wymiana wkładu filtrującego: co 2 miesiące
Wskaźnik zużycia wkładu: mechaniczny

Wkłady filtrujące AQUAPHOR znacznie zmniejszają ilość najbardziej szkodliwych substancji znajdujących się w wodzie wodociągowej. Należą do nich:
– twardość wody (kamień i żółty osad);
– osad, taki jak: rdza, piasek, szlam;
– chlor, chloroform i inne związki chloru organicznego;
– metale ciężkie: żelazo, ołów, rtęć, miedź;
– produkty ropopochodne;
– fenole.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

24 komentarzy do Wygraj dzbanki Aquaphor Onyx – wyniki!

  1. avatar Dorota pisze:

    Magnez jest bardzo ważny dla naszego zdrowia. Jego działanie jest nie do przecenienia. Wspomaga ukł.odpornościowy, jest dobry dla serca i nawet może zmniejszyć ryzyko zawału. Wartościowy jest w zapobieganiu depresji i migrenie. Fakt, można go łykać w suplementach, ale po co, skoro dookoła nas jest wiele produktów spożywczych,które są bogate w magnez. Wystarczy tylko po nie sięgnąć. Warto podjadać orzechy, które dostarczają dużą dawkę magnezu. Pestki dyni, migdały, słonecznik, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki piniowe to świetna przekąska i zdrowa alternatywa dla „trujących” chipsów, drożdżówek i słodkich batonów. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do sałatek. Ciemne liściaste warzywa jak nielubiany w dzieciństwie szpinak, jarmuż czy botwina zawierają dużo witamin i minerałów. Są niskokaloryczne, smaczne i zdrowe. Raz w tygodniu warto skusić się na rybę. Makrela, łosoś, halibut czy tuńczyk uraczą podniebienie i są bogate w magnez. Ostatnio dużą popularnością w diecie fit cieszą się ciecierzyca i soczewica. Nie bez przyczyny, bo są również źródłem cennego magnezu. Kroku dotrzymuje im niepozorna fasola, czarna, czerwona i biała. Do naszej kuchni powinno także zawitać awokado. Na kanapkę lub jako dodatek do sałatki pozwoli nam zaspokoić dawkę magnezu. Powiew egzotyki i magnez dadzą w podarunku także banany. Sprawdzą się również inne owoce, np. truskawki, jeżyny, grapefruity i figi. Każdy, kto jest miłośnikiem ciemnej czekolady, ucieszy fakt, że warto ją spożywać. Już jedna kostka dostarcza odpowiednią dawkę magnezu, a spożywana ze świeżymi owocami stanie się zdrowym deserem. Magnez i wapń to duet powstały na potrzeby zdrowia, który można znaleźć w większości produktów mlecznych, więc nie omijajmy ich szerokim łukiem, bo one mają w sobie moc. I nie zapominajmy o nawadnianiu organizmu. Przefiltrowana woda z dzbanka Aquaphor to również bogate źródło magnezu.

  2. avatar Dorota pisze:

    Magnez znajdziemy w:

    – warzywach liściastych ( ponieważ magnez jest jednym ze składników chlorofilu, oznacza to, że występuje w roślinach zielonych, dlatego nie bójmy się dodać do naszego typowego obiadu: sałatki z liśćmi szpinaku, boćwinki, modnego ostatnio jarmużu lub dorzucić do potraw natkę pietruszki).
    -w kiełkach zbóż ( oprócz dużej ilości potasu, witamin, błonnika i fitozwiązków znajdziemy w nich właśnie magnez)
    – w otrębach
    -w produktach zbożowych z pełnego przemiału ( chleb razowy lub graham z dobrego źródła mają one bowiem nie tylko więcej błonnika niż chleb pszenny, ale także dwukrotnie więcej magnezu. Trzeba także jeść owsiankę na śniadanie czy kaszę gryczaną na obiad)
    – nasionach roślin strączkowych (soja, fasola biała, groch oraz soczewica)
    – kukurydzy
    -bananach
    -suszonych owocach:rodzynki i śliwki
    -orzechach i nasionach ( pestki dyni,orzechy laskowe, migdały czy orzechy włoskie).
    -kakao
    -czekoladzie
    – w wodzie.Najlepiej jest wybierać te wysoko- i średniozmineralizowane. Woda powinna zawierać 200 mg magnezu na litr.

  3. avatar Erna pisze:

    (M)agnez orzechy i ziarna zawierają

    (A) produkty zbożowe dużo go też w sobie mają.

    (G)łównie kakao i gorzka czekolada źródłem magnezu jest doskonałym.

    (N)atomiast szklanka wody filtrowanej magnezem organizm wspiera od razu

    (E)nergii dodaje magnez z ryb, soi , avocado oraz bananów.

    (Z)drowie chcesz mieć do menu produkty strączkowe włącz też.

  4. avatar MARLA pisze:

    Pamiętam kiedy byłam małą dziewczynką, babcia często podawała mi dwie kostki ciemnej czekolady :) mówiła wówczas „Jedz dziecko, ciemna czekolada ma dużo magnezu”. Niewątpliwie to zawarte w niej kakao, zawiera drogocenny magnez. Sama też dziś chętnie częstuję maluchy czekoladą, ale tylko tą ciemną :) łącząc w ten sposób przyjemne z pożytecznym. Oczywiście nie samą czekoladą człowiek żyje, magnez znajdziemy w wielu owocach, warzywach i zbożach. Ma również swoje źródło w mięsie i rybach, a strumieniem możemy go czerpać z wody najlepiej tej przefiltrowanej.

  5. avatar Mariola Grzęda pisze:

    Magnez możemy znaleźć w wielu produktach, często przygotowuję koktajle, to twoje zdrowie, twoja energia i uroda, każdy z nas się z tym zgadza. Wykorzystując naturalne składniki i ich właściwości możemy wpływać na nasz organizm. Dlatego warto o tym pamiętać. Każdy koktajl przygotowany z naturalnych składników jest pierwszym krokiem do zdrowia, źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. =a Koktajl przyspieszający metabolizm z dodatkiem zarodków pszennych, które są zawierają mało kalorii, zamierają dużo żelaza, potasu,fosforu, magnezu, witamin z grupy B, witaminę E.Maślanka

    Dostarcza wapnia, potasu, fosforu, magnezu oraz witamin z grupy B. Stanowi bogate źródło aminokwasów, które pozwalają zachować jędrność mięśni. Najwięcej magnezu zawiera:

    ciemne kakao i czekolada,

    – pestki dyni i słonecznika, sezam,

    – migdały i orzechy szczególnie nerkowce, brazylijskie i włoskie),

    – produkty zbożowe,

    – warzywa strączkowe, jak ciecierzyca czy groch,

    – żółty ser,

    – otręby,

    ryby , na przykład dorsz i makrela,

    – szpinak.

  6. avatar iwona63 pisze:

    Jest bardzo wiele produktów spożywczych bogatych w magnez. W swoich jadłospisach musimy uwzględnić orzechy i nasiona, ciemnozielone warzywa liściaste, ryby, soję, awokado, banany i oczywiście kakao. Nie zapominajmy o wodzie mineralnej. Ciekawą alternatywą butelkowej wody mineralnej jest dzbanek filtrujący Onyx, którego wkład B25Mg usuwa z wody szkodliwe substancje i jednocześnie wzbogaca ją w magnez.

  7. avatar audrey11 pisze:

    Z pokarmów najwięcej magnezu zawierają orzeszki bukowe zwane bukwami, awokado, sezam, kakao,pestki dyni, migdały,soja, suszone śliwki i orzechy.
    Spośród roślin leczniczych natomiast są to; kozieradka, ogórecznik, dziurawiec, glony,siemię lniane, pokrzywa i nagietek.
    Jednak najlepiej magnez wchłania się przez skórę, dlatego warto uzupełnić go przez skórę np. z solą z morza martwego lub płatkach magnezu, lub smarowaniem skóry olejkiem magnezowym.

  8. avatar Janina Hejniak pisze:

    Najbardziej znanym elementem diety bogatej w magnez jest kakao. Ciemne kakao oraz czekolada to słodka przekąska dostarczająca magnez.
    Niedocenianym źródłem magnezu są sery, jogurty naturalne i kefiry, które dostarczają także wapnia.
    Magnez, oprócz wartościowych kwasów tłuszczowych oraz witaminy D, zawierają również ryby. Najwięcej magnezu dostarczą: tuńczyk, makrela, dorsz, łosoś.
    Codzienną dietę warto wzbogacić o produkty zbożowe, takie jak ciemne pieczywo, otręby pszenne, kasza gryczana i jaglana, musli, płatki zbożowe, ryż brązowy.
    Wśród produktów spożywczych bogatych w magnez odnaleźć można także wiele owoców i warzyw.
    Owocami, które dostarczają najwięcej magnezu są banany, truskawki, grejpfruty, figi. Jednym z cenniejszych jest także awokado. Choć jego wysoka kaloryczność sprawia, że jest pomijany w komponowaniu wielu diet, szczególnie odchudzających, to niewielka ilość dodana do past i sałatek dostarcza dużą ilość magnezu.
    Warzywa bogate w magnez to: szpinak, jarmuż, sałaty, szparagi zielone, botwina. Warzywa strączkowe to grupa produktów często pomijana ze względu na właściwości wzdymające, a zawierająca dużą ilość magnezu. Dlatego warto do codziennego jadłospisu włączyć: groch, fasolę czerwoną i białą, soję, ciecierzycę, soczewicę.
    Produktami, w których jest dużo magnezu są orzechy. To doskonała przekąska i dodatek do deserów i sałatek, jogurtów, koktajli. Orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, ziemne pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane warto spożywać każdego dnia, aby uzupełnić zapotrzebowanie na magnez.

  9. avatar nogawkuchni pisze:

    M ! usisz jeść jajka, owoce i warzywa. Bardzo dużo magnezu ma fasola, banany, czy natka pietruszki, ale w każdym owocu i warzywie znajduję się wartościowa ilość magnezu.

    A ! le nie zapominaj o orzechach, nasionach, czy wszelakich bakaliach, ponieważ mogą się poszczycić wysoką zawartością magnezu. Ponadto są uniwersalne w zastosowaniu, gdyż można je dodać i do posiłków na słodko, jak i do tych wytrawnych, a co więcej są pyszne, by je pałaszować same jako pożywną przekąskę.

    G ! orzka czekolada to zarówno „przemytnik” magnezu, jak i smakowite małe co nieco na ząb, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

    N ! ie unikaj mięsa i ryb. Jedz wołowinę, wieprzowinę, łososia, czy makrelę dobrej jakości i ze sprawdzonego źródła.

    E ! j a kasze i płatki. Są bardzo pożywne i mają mnóstwo magnezu w każdym ziarenku.

    Z ! awsze najwięcej magnezu dostarczy woda, która jest źródłem życia, zdrowia i dobrego samopoczucia. Pozwala utrzymać nasz organizm w świetnej kondycji, zatem najlepiej wypijać przynajmniej 2 litry wody dziennie.

    Jeśli te wszystkie produkty znajdą się w naszym codziennym jadłospisie z pewnością nikomu nie będą grozić niedobory magnezu.

  10. avatar sabbrina pisze:

    Na niedobory magnezu nie ma to jak pasta z makreli na kanapce z ciemnego chleba żółtym serem i gałązką pietruszki. A śniadanie z obowiązkową filiżanką kakao, jak za dziecięcych lat – bo kawa przecież wypłukuje magnez!

Dodaj komentarz