Wszystko, co musisz wiedzieć o czekoladzie

20 stycznia 2014, dodał: Finka

Zwykło się mówić, że „czekolada nie pyta, czekolada rozumie”. Przez smakoszy uznawana jest niemalże za pokarm bogów. Dodaje energii i wyzwala endorfiny pozwalając wprowadzić ciało w stan relaksującej przyjemności. Od tysiącleci czekolada fascynuje i inspiruje, także naukowców. Czego więc jeszcze możesz o niej nie wiedzieć?

cz

 

1. Samo słowo „czekolada” pochodzi nazwy napoju „xocolatl” („gorzka woda”), który był spożywany przez Azteków należących do wysokiej klasy społecznej. Jej spożywanie było przywilejem niedostępnym dla niższych warstw społecznych.

2. Zarówno czekolada jak i kakao otrzymywane są dzięki fermentacji ziaren kakaowca

3. Czekolada zawiera ponad 380 substancji chemicznych, z których najważniejsze są polifenole wykazujące działanie antyoksydacyjne. Eliminują one wolne rodniki i ograniczają procesy starzenia

4. Ciemna czekolada o dużej zawartości kakao ( > 50%) jest uważana za jeden z najbogatszych pod względem zawartości polifenoli produktów.

5. Regularne spożywanie czekolady (gorzkiej!) działa pozytywnie na nasz organizm poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego, przeciwdziałanie cukrzycy i miażdżycy.

6. Zawarta w czekoladzie teobromina wykazuje działanie przeciwkaszlowe. Warto więc włączyć ją do diety zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.Nie tylko pomoże walczyć z przeziębieniem, ale poprawi humor w krótkie dni ze zdecydowanym deficytem słońca.

7. Zawarte w czekoladzie taniny działają przeciwbakteryjnie chroniąc tym samym zęby przed rozwojem próchnicy oraz zmniejszają krwawienie dziąseł, a także przeciwdziałają nieprzyjemnemu zapachowi z ust.

8. Zwiększa gęstość skóry, uelastycznia ją i zwiększa odporność na mikrouszkodzenia, a także nawilża i chroni przed promieniami UV

9. Alkaloidy zawarte w czekoladzie są jednym z najstarszych znanych substancji ograniczających biegunkę

10. Zwiększa koncentrację, uspokaja, zapobiega anemii

11.  Jest jednocześnie antydepresantem i afrodyzjakiem

czeko2

 

Jak kupować?

Staraj się kupować czekoladę gorzką (powyżej 60% zawartości kakao). Jest najmniej kaloryczna i zawiera najwięcej substancji odżywczych

Sprawdź co jest w środku! Jeśli na etykiecie znajdziesz syrop glukozowo-fruktozowy to lepiej szukaj dalej. Ta substancja słodząca jest bezwartościowa i niezwykle tucząca.

Choć najlepsza dla zdrowia jest gorzka czekolada nie oznacza to, że trzeba rezygnować z innych – wybieraj czekolady wysokiej jakości oparte na naturalnych składnikach. Wtedy każda – także biała czekolada – przysłuży się Twojemu zdrowiu i bez wątpienia wspomoże dobry humor!

 

zobacz również:

  1. Czekoladowe inspiracje – akcja z nagrodami!
  2. 10 najciekawszych zastosowań czekolady
  3.  Gorąca czekolada z chili
  4. Czekoladowe kosmetyki na Tydzień Czekolady



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Wszystko, co musisz wiedzieć o czekoladzie

  1. avatar Gosia pisze:

    Ja też najbardziej lubię gorzką czekoladę tą z wyższej półki

  2. avatar Iwona pisze:

    Uwielbiam czekoladę :) Wybieram jednak zawsze gorzką, która mi minimum 70% zawartości kakao :)

Dodaj komentarz do Iwona


Aleja handlowa

Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Co na wypadanie włosów?
Wcale nie musisz czekać jeśli nawet karmisz piersią, możesz sobie kupić vitapil...
Lifting twarzy hifu Gdańsk
Zerknij jak to wygląda i cenowo i jakich efektów się spodziewać, czy na...
Gdzie upolować promocje online?
> Wyszukana napisał/a:> > malinamalwa napisał/a:> Uwazam, ze ceny w sklepach sa czasem naprawde...
serum do rzęs Art Lash Christian La…
dla mnie to serum jest mega. Ja je stosuję regularnie już od dłuższego...