Kuchnia włoska to nie tylko aromat i wyjątkowy smak potraw ze świeżymi ziołami, ale też sztuka gotowania w odpowiednich naczyniach. Gorąco zapraszamy do wyników konkursu zorganizowanego wraz ze sklepem E-naczynia.pl, który jest dystrybutorem włoskich garnków i naczyń z terakoty marki De Silva!
Zadanie konkursowe brzmiało:
Podaj przepis na swoje ulubione danie włoskie, zgodnie z sugestiami w filmiku poniżej:
Do wygrania był garnek z włoskiej terakoty marki De Silva ze sklepu E-naczynia.pl o wartości 133 zł
Spośród przepisów (zamieszczanych w komentarzach pod postem konkursowym lub na Facebooku TUTAJ) jury konkursu postanowiło nagrodzić przepis autorstwa Anety76:
Uwielbiam włoskie smaki – oryginalne wędliny i sery, najpopularniejsze przekąski oraz całą gamę prawdziwych słodyczy. Zachwycają mnie antipasti – przystawki, które Włosi ustawiają pośrodku stołu, aby łatwo było dzielić się nimi ze współbiesiadnikami. Strasznie smakują mi filety z anchois w zalewie z dodatkiem śródziemnomorskich ziół i przypraw oraz sałatka z ośmiornicy. Carpaccio najlepiej smakuje mi podane z rukolą i płatkami parmezanu, skropione oliwą z oliwek i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Wspaniałym uzupełnieniem prawdziwej włoskiej uczty jest ciabatta z dodatkiem czarnych oliwek i bazylii, podana na ciepło z odrobiną oliwy z oliwek i soli morskiej. Doskonałym dodatkiem do chrupiącej ciabatty jest zielone, przygotowane z bazylii, parmezanu, oliwy i orzeszków piniowych lub pochodzące z Sycylii czerwone pesto, którego głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory. Tak, jak prawdziwi Włosi lubię wieńczyć biesiadowanie filiżanką aromatycznego espresso i deserem. Uwielbiam znane na całym świecie tiramisu, przykryte lekkim kremem i oprószone dużą ilością kakao. Pisząc o słodkościach, nie mogę pominąć lodów, które uwielbiam. Najbardziej smakują mi te o smaku cappuccino, będące mieszanką wybornego espresso z mleczną pianką. Bardzo smakuje mi również sorbet o smaku owoców leśnych, przygotowany na bazie soków owocowych i wody, bez dodatku produktów mlecznych. Tak rozsmakowałam się we włoskich smakach, że w przyszłym roku na moim wielkanocnym stole zagości pyszna, zawierająca mnóstwo rodzynek i bakalii drożdżowa panettone. Idealnie będzie pasowało do niej duże caffe latte. Kocham upalny, piękny Półwysep Apeniński, który oblewa aż 5 mórz. Dlatego też, moje ulubione włoskie danie to owoce morze – frutti di mare, przyrządzone na bazie białego wina, jako dodatek do ulubionego makaronu spaghetti.
Oto przepis na moje ulubione włoskie danie – spaghetti aglio olio z omułkami i białym winem.
Potrzebujemy:
– 500 g makaronu spaghetti
– 1 kg omułków
– 4 ząbki czosnku
– pęczek zielonej pietruszki
– 2 papryczki chili
– 8 łyżek oliwy z oliwek
– 125 ml białego wina
– 1/2 cytryny
– 50 g tartego parmezanu lub grana padano
– sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
Pozdrawiam
Aneta
Serdecznie gratulujemy!
Opis nagrody:
Produkty marki DE SILVA® są idealne do wszystkich sposobów długotrwałego przygotowywania potraw, dla wszystkich tradycyjnych metod a także w kuchenkach mikrofalowych oraz na kuchniach gazowych. Idealne do przechowywania. Terracota® wzmacnia i uwydatnia aromat a także nadaje przygotowywanej potrawie specjalnego smaku. Poprzez jednolitą dystrybucję ciepła i stopniowe nagrzewnie się powierzchni naczynia, Terracota® pozwala na zachowanie w potrawie podstawowych mikroelementów jednocześnie zapobiegając przekształcaniu się tłuszczy w substancje szkodliwe zdrowiu. Dzięki swojej strukturze dłużej zatrzymuje ciepło.
Ze względu na porowatość terakoty zachowuje ona smaki żywności i właśnie dla tego po użyciu naczynia należy je myć dokładnie gorącą wodą przy użyciu zwykłych detergentów, najlepiej w zmywarce i w otwartej zmywarce pozostawić do wyschnięcia do góry nogami. Pojawiające się pęknięcia powłoki ceramicznej to warunek konieczny aby naczynie nabrało odporności na ogień i zmian temperatury. Przed pierwszym użyciem powinno się wygotować naczynie uprzednio napełniając je wodą z octem. Proces ten złagodzi propagację dalszych pęknięć i ograniczy nasiąkanie porowatości potrawami, które będą przygotowywane.
zobacz również:
- Dlaczego warto gotować w garnkach z terakoty?
- Konkurs z Collagenshop.pl – do wygrania kuracja!
- Letni konkurs Eveline Cosmetics – do wygrania zestawy kosmetyków!
- Kuchnia włoska – tradycyjne przepisy
Sałatka caprese
Składniki:
1 kula mozzarelli (125g)
2 pomidory
świeża bazylia (około 2 garście listków)
świeżo zmielony pieprz i sól
15-20 ml oliwy z oliwek
Ser mozzarella oraz umyte pomidory kroimy w plastry. Układamy na przemian na talerzu i dekorujemy listkami bazylii. Pozostałą bazylię drobno siekamy nożem lub blenderem, dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek. Tak przygotowanym pesto polewamy plastry mozzarelli. Tuż przed podaniem doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mniam!
Włoskie spaghetti bolognese
Składniki
mięso mielone 500 g
Fix Spaghetti Bolognese Knorr 1 opak
pomidor 1 szt
cebula 1 szt
cukinia 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
olej 2 łyżki
woda 250 ml
Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Cukinię pokrój w półplastry. Całość przesmaż na patelni.
Dodaj mielone mięso i smaż wszystko przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody i wlej na patelnię. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i gotuj 3 minuty. Podawaj z makaronem, a wierzch posyp startym serem.
Eskalopki zapiekane z mozzarellą
Składniki
polędwiczka wieprzowa
400 g
pomidory (sparzone, bez skóry)
2 szt
ser mozzarella
1 szt
Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
1 szt
cebula
1 szt
makaron tagliatelle
200 g
śmietana
200 ml
białe wino
100 ml
świeża bazylia – kilka listków
Przyprawa do mięs Knorr
2 łyżki
mąka
2 łyżki
oliwa
2 łyżki
krok 1
Ugotuj makaron. Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń z nich gniazda. Mozzarellę pokrój w plastry.
krok 2
Mięso oczyść, pokrój w plastry. Płaty mięsa rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz przyprawą do mięs i złóż. Powstałe w ten sposób eskalopki oprósz mąką i obsmaż na patelni.
krok 3
Mięso przełóż na talerz. Na każdy kotlecik nałóż listek bazylii, ćwiartkę pomidora, oraz plaster sera. Całość zapiecz chwilę w piekarniku.
krok 4
Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Całość zalej winem, gotuj aż zupełnie odpakuje, wlej śmietanę, dodaj esencję do sosu Knorr i dokładnie wymieszaj. Sos gotuj 2- 3 minuty aż zgęstnieje. Eskalopki podawaj z makaronem przesmażonym na oliwie, polane obficie powstałym sosem.
włoskie klopsiki
Składniki klopsików
2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia
3 łyżki stołowe wody
500 g zmielonej, chudej wołowiny
2 drobno posiekane ząbki czosnku
garść bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz
Do podania
400 g świeżego lub suchego makaronu tagliolini albo tagliatelle (ugotowanego)
20 pomidorków koktajlowych, pozbawionych nasion i pokrojonych w plasterki
garść natki pietruszki
Przygotowanie
Aby przyrządzić klopsiki, należy wymieszać mięso, czosnek, natkę, połowę oliwy, sól i pieprz. Najłatwiej zrobić to rękami. Gdy składniki są dokładnie wymieszane, uformować 40 kulek.
Napełnić garnek do połowy wodą, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Przykryć talerzem o średnicy garnka lub niewiele większej. Wlać połowę oliwy i wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, żeby dalej się gotowała na małym ogniu. Ułożyć klopsiki na talerzu, przykryć obróconym, głębokim talerzem lub szklaną miską, żeby było je widać. Gotować klopsiki na parze 30 minut. W połowie gotowania przewrócić mięso. Gdy będzie miękkie, zdjąć z talerza, wlać sos na patelnię. Dodać ugotowany makaron, pomidorki i natkę. Wymieszać, podrzucając. Podawać z klopsikami.
Lasagne z mielonym mięsem
Tego potrzebujesz:
– 40 dag mięsa mielonego
– cukinia
– 0,5 kg płatów lasagne
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 szklanki przecieru pomidorowego
– ser żółty
– sól
– pieprz
– oregano
– tymianek
Sposób przygotowania
1. Cebulę zeszklij na maśle z 3 ząbkami czosnku, wlej 2 szklanki przecieru pomidorowego, dopraw solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, duś 10 min.
2. 40 dag mięsa mielonego podsmaż, dodaj pokrojoną cukinię, duś 10 min. Wlej z sos pomidorowy, duś 30 min. Płaty lasagne (0,5 kg) gotuj 5 min, osącz.
3. Płaty makaronu ułóż w formie, posyp serem i nałóż porcję farszu. Tak ułóż wszystkie warstwy. Wierzch posyp serem. Piecz 40 min (200 st.).
Raviolo con uovo
Włoskie pierożki ravioli z farszem z ricotty i płynnym żółtkiem.
Składniki
8 porcji
płaty świeżego makaronu
po 1 żółtku na 1 raviolo
Farsz z ricotty
500 g sera ricotta
50 g tartego parmezanu
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Do podania
tarty parmezan
świeżo mielony pieprz
szałwia smażona na maśle
Potrzebne będą
rękaw cukierniczy z dużą końcówką
radełko albo obręcz do wycięcia
Przygotowanie
Przygotować świeży makaron wg. przepisu (rozwałkowanych płatów makaronu nie podsypywać mąką gdyż mają się skleić podczas składania raviolo).
Przygotować farsz z ricotty: składniki połączyć i wymieszać w misce, przełożyć do rękawa cukierniczego.
Na płatach makaronu kolistymi ruchami wykładać farsz, formując „studnię” o szerokości ok. 5 cm i wysokości ok. 3 cm (na dno „studni” też dać nieco farszu), następnie delikatnie umieścić w środku żółtko.
Przykryć drugim płatem makaronu i dokładnie zlepić brzegi pierożka (jeśli makaron się nie skleja można go pędzelkiem posmarować odrobiną wody w miejscu złączenia). Radełkiem lub obręczą wyciąć raviolo.
Gotować w osolonej wodzie ok. 4 minut, wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z tartym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i listkami szałwii smażonymi na maśle.
Migdałowe lody Amaretto
TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: 30-60 min PORCJE: 4
Kremowe i aksamitne domowe lody migdałowe szybko znikają z mojej zamrażalki, a to dlatego że są przepyszne!
Sposób przygotowania:
Nad garnkiem z gotującą się wodą umieść miskę do której włóż pięć żółtek wraz z cukrem, całość energicznie ubijaj. Po kilku minutach kiedy masa się napowietrzy dodaj likier migdałowy nie przerywając ubijania.
Kiedy masa stanie się gęsta i gorąca to znak że jest już gotowa i że należy zdjąć ją z garnka. Po ostudzeniu ubitych żółtek należy dodać do nich ubitą na sztywno śmietankę, po dokładnym połączeniu przelej całość do maszynki do lodów.
Biscotti z rodzynkami i orzechami włoskimi
Klasyczny przepis na pyszne włoskie ciastka – wszyscy je uwielbiają! Można je długo przechowywać i mogą być fajnym prezentem :)
Składniki
ilość sztuk: 40 biscotti
120 g masła, roztopionego
120 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
220 g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
75 g rodzynek
120 g orzechów włoskich, posiekanych
1 białko, roztrzepane
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 30min. › Gotowe w: 50min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę natłuścić lub wyłożyć pergaminem.
Masło wymieszać z cukrem, jajkami i wanilią. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać. Ciasto będzie gęste.
Dodać orzechy i rodzynki, dobrze wymieszać. Podzielić na 3 części i uformować płaskie wałeczki szerokie na 10 cm. Umieścić na blaszce i posmarować białkiem.
Piec przez 20 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
Każdy wałek pokroić na 2 cm plastry. Ułożyć z powrotem na blaszce i piec przez 10 minut, aż się przyrumienią. Odstawić do przestygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Cannelloni faszerowane mielonym z kurczaka
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
składniki:
mięso mielone z kurczaka – 700 g
cebula (duża ) – 1 szt
pierś z kurczaka- 2 filety
jajko – 1 szt
ser żółty – 300 g
pomidorów – 3 sztuki
śmietana – 1 szklanka
cannelloni – 1 opakowanie
czosnek
sól
pieprz czarny
sposób przygotowania: Posiekać cebulę i czosnek i wymieszać z mielonym mięsem. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Sól i pieprz dodać do smaku. Zagotować cannelloni do al dente, trochę ostudzić. Każdy cannelloni nafaszerować mięsem i umieścić je na wysmarowanej blaszce. Na górze położyć cienki pokrojone pomidory. Trochę posolić. Zalać śmietaną i posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika i piec przez około pół godziny, aż będzie piękny złoty kolor.
calzone z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą
Calzone to rodzaj nadziewanego pieroga z drożdżowego ciasta na pizzę. Zazwyczaj pieczone są w piecu, można jednak spotkać calzone smażone w głębokim tłuszczu (są jednak zazwyczaj mniejsze). Do nadziewania calzone, podobnie jak do pizzy, możemy użyć naszych ulubionych dodatków – szynki, salami, mozzarelli, warzyw.
2 duże calzone
Składniki:
2 porcje ciasta z tego przepisu
roztrzepane jajko, do posmarowania calzone
suszone oregano
nadzienie:
1 bakłażan
1 czerwona cebula
1 puszka pomidorów krojonych
garść czarnych oliwek
oliwa z oliwek, do smażenia
suszone oregano
sól, pieprz
1 kulka mozzarelli
2 łyżki startego parmezanu (lub innego twardego sera)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury.
Bakłażana umyć, pokroić w kostkę (o boku ok. 1 cm), cebulę obrać, pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać oliwę (ok. 3 łyżki). Dodać bakłażana, lekko posolić i podsmażać przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z patelni.
Na patelnię dodać łyżkę oliwy oraz cebulę. Smażyć na małym ogniu, aż zmięknie.
Do podsmażonej cebuli dodać pomidory oraz bakłażana. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Wymieszać i dusić razem przez 3-4 minuty.
Patelnię z warzywami zdjąć z ognia, dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i oliwki. Wymieszać.
Z ciasta uformować dwa okrągłe placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na jednej stronie każdego placka wyłożyć nadzienie. Posypać startym parmezanem i przykryć resztą ciasta. Boki złączyć przyciskając je do siebie widelcem.
Wierzch calzone posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać suszonym oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 13 minut.
Gotowe calzone powinno mieć lekko przypieczony wierzch.