Niebezpieczne rośliny w Polsce. Lepiej ich nie dotykaj

16 czerwca 2024, dodał: Ewelina Szadkowska

Spacerując po lesie czy parku spotykamy rośliny, których niewinny wygląd może nas zmylić. Często przyciągają uwagę pięknymi kwiatami, przypominają nam inne, nawet jadalne rośliny, a ich rozmiary pozwalają im wyróżnić się spośród innych. Wiele roślin z naszego otoczenia ma silne właściwości trujące, przez co stają się potencjalnie niebezpieczne dla ludzi oraz dla zwierząt. Poniżej prezentujemy kilka z nich:

1. Szczwół plamisty

Jest to silnie toksyczna roślina, jedna z najbardziej trujących w naszym kraju. Wyglądem przypomina znaną z naszych ogródków natkę pietruszki, a drobny, biały kwiatostan może się spodobać amatorom polnych kwiatów, więc może skusić nas do zerwania i stworzenia pięknego bukietu. Warto pamiętać, że substancje toksyczne, takie jak kwas mrówkowy czy cykutyna, zawiera zarówno część nadziemna, jak i podziemna tej rośliny. Dotykanie jej i zrywanie powoduje, że substancje te mogą pozostać na naszych rękach, a następnie dostać się do przewodu pokarmowego powodując pieczenie, ból, a nawet paraliż, więc w takiej sytuacji zawsze należy myć ręce. Zatrucie tą i innymi roślinami jest niebezpieczne dla naszego zdrowia, więc zawsze warto zasięgnąć porady lekarza.

2. Tojad mocny

Jego najbardziej spektakularną cechą są fioletowo-granatowe kwiaty, zachęcające do ich wąchania bądź zerwania. W kontakcie ze skórą działa trująco zawarta w tojadzie akonityna, która ma wówczas możliwość przeniknięcia do naczyń krwionośnych. Cechami charakterystycznymi zatrucia nią są: ból brzucha, stany lękowe, drętwienie mięśni, a nawet ich paraliż, który w przypadku paraliżu mięśni oddechowych może nawet skutkować zgonem.

3. Jaskier polny

Piękne żółte kwiaty jaskra często zachwycają spacerowiczów, którzy zawędrują na podmokłe łąki.  Niewiele osób wie, że sok tej rośliny jest trujący, a zrywając kwiaty możemy niechcący doprowadzić do przedostania się soku do oczu. Jeśli masz wrażliwą skórę, to również może dojść do miejscowego poparzenia czy podrażnienia skóry. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci.

4. Pokrzyk wilcza jagoda

To jeden z bardziej znanych trujących przedstawicieli dzikiej flory w naszej przestrzeni geograficznej. Posiada małe czarne owoce w formie kulistej, które już w małej ilości działają tak silnie, że mogą doprowadzić do śmierci. Zjedzenie przez dziecko już kilku jagód pokrzyka jest bardzo niebezpieczne, a u dorosłych działa w ten sposób dwa razy większa ilość.

5. Konwalia majowa

Urokliwe kwiaty pojawiające się wczesną wiosną są częstą ozdobą zarówno przydomowych ogródków, jak i dzikich przestrzeni śródleśnych. Kuszą, by zerwać je i zrobić mały bukiecik. Tymczasem konwalia kryje w sobie wiele toksyn, m.in. glikozydy, które znajdują się w jej liściach, kwiatach, łodygach oraz owocach. Glikozydy zaburzają pracę serca, wpływają rozstrajająco na układ pokarmowy, doprowadzając do gwałtownego pogorszenia samopoczucia.

6. Mak polny

Pęknie prezentujący się mak polny to kuzyn naszego ogrodowego maku, którego nasiona tak lubimy. Jednak nasion maku polnego nie wolno spożywać, tak samo należy wystrzegać się kontaktu z kwiatami czy łodygami tej rośliny. Wiele osó popelnia ten błąd, podejrzewając mak polny o właściwości odurzające, jednak jedynym jego działaniem jest działanie trujące.

7. Szalej jadowity

To roślina, którą często stosowano w dawnych czasach w celu otrucia przeciwników. Jego silne działanie przetrwało nawet do dziś w popularnym powiedzeniu. Inna jego nazwa to cykuta, co kojarzy się wprost ze śmiercią starożytnego filozofa Sokratesa, który właśnie wypił cykutę. W przyodzie występuje w postaci rośliny bardzo podobnej do pietruszki, przez co łatwo ją pomylić z naszym ogrodowym warzywem. Nie pachnie jednak jak pietruszka, natomiast jego toksyny bardzo łatwo przenikają do skóry, więc najlepiej nie dotykać jej ani nie zrywać.

8.  Cis pospolity

Rośnie często blisko nas, w okolicznych ogrodach czy parkach. Ma jadalne owoce, a trujące są jego gałęzie, igły oraz pestki zawarte w owocach. Należy więc dokładnie oczyścić owoce z pestek przed spożyciem. Trucizna z cisu najczęściej działa rozwalniająco, objawiając się silnym bólem brzucha, a czasem również problemami kardiologicznymi.

Cis pospolity

Spacerując po okolicy najlepiej jest powstrzymywać się od dotykania i zrywania nieznanych nam roślin, gdyż mogą okazać się toksyczne, doprowadzić do podrażnień skóry i większych dolegliwości, które mogą zakończyć się potrzebą interwencji lekarskiej. Amatorzy jadalnych roślin dziko rosnących oraz zbierania ziół również powinni wykazać się ostrożnością, a w razie niepewności co do gatunku, po prostu zrezygnować ze  zbioru danej rośliny.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Joga a kształtowanie sylwetki
Praktykowanie jogi nie przyczynia się do redukcji wagi. Natomiast można zaobserwować rozciągnięcie ciała,...
krem
Pomogą bardziej niż krem oleje, np. oliwa z oliwek, olej kokosowy czy jojoba. Należy...
bankowanie krwi pępowinowej?
Bankowanie krwi pępowinowej to proces, który następuje już po urodzeniu dziecka. Z odciętej pępowiny...
zapuszczanie włosów
Najważniejsza podczas zapuszczania włosów jest systematyczna higiena i podcinanie końcówek. W przeciwnym wypadku...