Wiosenny sprzymierzeniec odporności

28 marca 2013, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

Według Światowej Organizacji Zdrowia owoce i warzywa powinniśmy spożywać co najmniej 5 razy dziennie. Często nie jesteśmy w stanie sprostać tym zaleceniom, w wyniku czego, wiosną nasz organizm może być osłabiony i podatny na przeziębienia. Dlatego teraz, gdy marzymy o pozbyciu się ciężkich swetrów i wyczekujemy majówki, warto uzupełnić witaminy dzięki całkowicie naturalnym, świeżo wyciskanym sokom.

Specjaliści ds. żywienia od dawna podkreślają istotną rolę warzyw i owoców w codziennej diecie. Są prawdziwym zastrzykiem energetycznym, które swoją moc czerpią z naturalnego, występującego w owocach cukru. Im bardziej naturalny sok, tym większe jego właściwości odżywcze i zawartość niezbędnych dla zdrowia witamin. Idealnym rozwiązaniem byłoby gdybyśmy sami codziennie wyciskali szklankę soku. Wygodniej jest jednak kupić poręczną butelkę soku w sklepie. Na wiosenną chandrę i wzmocnienie odporności najlepsze będą te bogate w witaminę C, a więc sok z cytrusów, różowych grejpfrutów i oba warianty soku pomarańczowego – z miąższem lub bez niego.

 

Regularne picie soku z owoców cytrusowych wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Dzieje się tak, dzięki wysokiej zawartości witamin i mikroelementów, które wzmacniają odporność i dlatego są polecane w okresie przejściowym, w więc jesienią i wiosną. Dla osób, które poszukują intensywnego smaku idealny będzie sok z różowego grejpfruta. Dietetycy bardzo wysoko oceniają grejpfruty ze względu na jego wartości odżywcze. Owoce są bogatym źródłem wapnia oraz witaminy C. Ponadto ułatwiają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn i przyspieszają przemianę materii, dlatego też dla wielu osób stały się symbolem odchudzania. Wiele cennych właściwości posiada również sok z pomarańczy. Posiada dużą porcję witaminy C oraz folacynę, które stymulują układ odpornościowy. Jest również bogaty w minerały, głównie potas oraz wapń. Z kolei miąższ zawarty w naturalnych sokach dostarczy organizmowi dodatkowego błonnika, który korzystnie wpłynie na proces trawienny.

Wybierając sok w markecie należy pamiętać o tym, że im bardziej naturalny sok, tym większe będą jego wartości odżywcze. Warto, więc sięgać po soki nieprzetworzone. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom, marka Limena Fresh&Cool proponuje szeroką gamę delikatnie pasteryzowanych soków, które w 100% powstały ze świeżo wyciskanych owoców. Ich główną zaletą jest właśnie naturalność, dzięki której są tak samo wartościowe jak całe warzywa i owoce. Co ważne, przy ich produkcji nie użyto żadnego koncentratu, wody, cukru, ani konserwantów czy sztucznych barwników.

Pojemność: 750ml

Cena: około 8 pln/750 ml

file1364465846



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...